KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. máj. 28. (ke) – Emil,Csanád
Itthon

Csodaszerektől lapos pénztárca

Működik-e a fogyókúra?

Évente több milliárd forintot költenek az emberek a fogyókúrát segítő tablettákra, ám kevesen tudják, hogy mozgás és megfelelő táplálkozás nélkül mindez fabatkát sem ér. A „csodaturmixot” forgalmazókra a versenyhivatal sokmilliós bírságokat róhat ki a megtévesztésért.

Többszázféle tablettát, kapszulát, masszázskrémet, italt kínálnak a kereskedők a fogyni vágyóknak.

A célcsoport hatalmas, hiszen a magyar lakosság 30 százaléka túlsúlyos, de a média által idealizált csontsovány modellek hatására sok normális testalkatú nő is rendszeresen koplal. A hőn áhított vékony alakért pedig sokan hajlandók mélyen a zsebükbe nyúlni. Az olcsóbb táplálékkiegészítők havi adagjáért háromezer forint körüli összeget, míg a felsőbb kategóriás termékekért több tízezer forintot kell kiadni, ráadásul vannak olyan megszállott fogyókúrázók, akik egyszerre többféle terméket is szednek. A fogyitabletta-piac pontos méretét titkolják a gyártók, csak annyit árulnak el, hogy több milliárd forintról van szó. A legnagyobbak pedig a híres-hírhedt Metabol, a Béres Egészségtár fogyást segítő termékei, valamit a két fitneszguru, Schobert Norbi és Béres Alexandra tablettái. A legsikeresebb termék a nem olyan régen még a piac 60 százalékát birtokló Metabol volt, ám forgalma folyamatosan csökken.

A fogyitablettákra is igaz, hogy sokat kell reklámoznia annak, aki sok vásárlót szeretne. „Egy-egy kampány idején a havi forgalom a két és fél, háromszorosára növekszik” – mondja Batke Éva, a gyógyhatású készítményeket gyártó Pharmax Kft. marketingvezetője. A hirdetések hatékonyságát látva a forgalmazók gyakran vérszemet kapnak, és a fogyasztókat olyan ígéretekkel kápráztatják el, amelyek a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) figyelmét is felkeltik. A hatóság a megtévesztő hirdetések miatt az elmúlt három évben másfél tucatnyi alkalommal rótt ki bírságot étrend-kiegészítőket forgalmazó cégekre.

A legnagyobb GVH-büntetést a Metabol forgalmazói kapták: az Avalon Teamet tavaly nyáron 30 millió, a Bio-Fit Naturát az idén 91 millió forintos bírsággal sújtotta a hatóság.

A GVH kitüntető figyelmének pedig már a tisztességes cégek sem örülnek. „Az etikátlan kommunikáció az egész piacot hitelteleníti” – panaszkodik az egyik vezető gyógyszeripari cég termékmenedzsere.

A vásárlók tapasztalatai szerint sem mindig válik be egyébként a Metabol. Gregor Bernadett és Kaszás Géza állítólag gyorsan és könnyen megszabadult ugyan fölös kilóitól, az internetes fórumokra írogató Metabol-fogyasztók között azonban többen is voltak, akik éppenséggel híztak a szer szedése mellett. Csodát remélni persze egyik szertől sem érdemes: „Az étrend-kiegészítőktől önmagukban nem lehet látványosan lefogyni, általában csak mozgással és diétával együtt hatásosak” – mondja Horacsek Márta, az Országos Élelmiszer-biztonsági és Táplálkozástudományi Intézet (OÉTI) osztályvezetője. Persze nem biztos, hogy a termékek teljesen hatástalanok, egy részük segítheti a zsír lebontását, mások pedig az éhségérzetet csökkenthetik.

Nem mind csodaszer, ami fénylik

A forgalmazók hirdetéseiben a GVH általában azt kifogásolja, hogy termékeiknek gyógyhatást tulajdonítanak, holott többségük csupán étrend-kiegészítő.

A hazai jogszabályok szerint gyógyhatása csak gyógyhatású terméknek lehet, amelynek rendelkeznie kell az Országos Gyógyszerészeti Intézet (OGYI) engedélyével. Az intézet a bevizsgáláson túl az engedély kiadása után is folyamatosan ellenőrzi a termékek összetételét, és meghatározza, mi szerepeljen a betegtájékoztatóban. Az étrend-kiegészítők árusításához viszont az uniós csatlakozás óta már engedély sem kell, elegendő bejelenteni az OÉTI-nél.

(Forrás: Herman Bernadett, Magyar Hírlap)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com