KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 23. (ke) – Béla
Nagyvilág

Nagy árat kell fizetni a fogyásért

Több millió amerikait céloznak meg azzal az új, zsírfelszívódást gátló tablettával, amely valószínűleg néhány hónap múlva recept nélkül is kapható lesz. Az orlistat az első olyan fogyókúrás gyógyszer, amely megkapja ezt a lehetőséget az illetékes Élelmiszer- és Gyógyszerhivataltól (FDA), miután a szervezet tanácsadó testülete 2006 januárjában a vény nélküli árusítást javasolta.

A gyártó GlaxoSmithKline cég Alli néven kívánja piacra dobni a készítményt, amelyet étkezés közben ajánlanak fogyasztani, és állítólag képes meggátolni a bevitt zsír egynegyedének felszívódását. Ez mintegy 150-200 kalóriát képvisel; a megkötött zsír a széklettel együtt távozik a szervezetből.

Az illetékesek ugyanakkor figyelmeztetnek, hogy nincs szó csodaszerről. Egyrészt kiderült, hogy a gyógyszer szedésének idején valóban csökken a testsúly, mihelyt azonban abbahagyják a fogyasztását, a fogyókúrázók visszanyerik elvesztett kilóikat. Másrészt az eddigi vizsgálatok tanúsága szerint a gyógyszerszedők felénél gyomor-bélrendszeri mellékhatások jelentkeztek. Ezek közül talán a legkellemetlenebb, hogy a gyógyszer hatására nem mindenki képes visszatartani székletét, bélgáz kíséretében olajos végtermék darabka távozhat, amely foltot hagy a fehérneműn.

Valószínűleg óvatosan fogalmazunk, ha megjósoljuk: az orlistat (Alli) nem lesz túl népszerű. Hiszen ki örülne annak, ha bármilyen okból úgy jár, mint az új gyógyszer sok leendő fogyasztója...

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com