KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. júl. 15. (hé) – Henrik,Roland,Vlagyimir
Életmód

Miért jobb a szénhidrátszegény étrend,
mint a zsírszegény diéta?

A szénhidrátszegény diéta és a mediterrán étrend segítségével többet lehet fogyni, mint az alacsony zsírtartalmú fogyókúrákkal, állítja az egyik leghosszabb és legnagyobb volumenű fogyókúra-módszereket összehasonlító tanulmány. Ily módon a koleszterinszint is csökken.

2/2. oldal

A legtöbb ember hozzászokik ahhoz, hogy cukrot égessen el, szervezetük beáll arra, hogy ebből a célból folyamatosan cukrot vegyen magához, és végső soron még több cukrot használjon fel, még akkor is, amikor nem eszik, mutat rá dr. Ron Rosedale. Éjjel, amikor alszunk, testünk előnyben részesíti a cukor felhasználását, beleértve a szervezet fehérjéinek lebontásából származó cukrot is, ami ahhoz vezet, hogy a testtömeg csökken, és ez az izmok és csontok tömegének csökkenését is magában foglalja.

Az emberek tehát nem elsősorban azért válnak túlsúlyossá, mert sok zsírt esznek, hanem mert elfelejtették, hogyan hasznosítsák a zsírt. Persze szerepet játszik ebben a gyenge hormonális szabályozás is, teszi hozzá dr. Rosedale.

A szénhidrátok és a cukor zűrzavart okoznak a hormonháztartásban

A legtöbb amerikai hatalmas mennyiségű cukrot, kenyeret, sült ételeket, rágcsálnivalókat, kekszeket és számtalan egyéb szénhidrátfélét fogyaszt. Szervezetük már nem képes kezelni ezt a töméntelen cukrot, ezért zsírrá alakítja, hogy kiiktassa a vérkeringésből.

Egy ideig a testsúlyuk gyarapszik, hiszen ez a sejtek elemi reakciója az életben maradás céljából: a felesleges cukrot zsírrá alakítják. Viszont egy idő után a szervezet zsírraktárai is megtelnek. Ez az oka annak, hogy a legtöbb túlsúlyos ember általában egyszersmind cukorbeteg. Szervezetükben nem marad már több hely, ahol a felesleges cukrot zsírként tárolhatnák, így az a keringésben marad, ami ahhoz vezet, hogy az inzulinszint megemelkedik és a szervezet immunissá válik az étvágyat szabályozó, leptin nevű hormonra.

Mi a megoldás? Együnk kevesebb szénhidrátot és cukrot, és fogyasszunk egészségesebb zsírféléket. Ezáltal a szervezet könnyebben dolgozza fel a cukrot (tehát nem szükséges azt teljes mértékben kiiktatni), és rááll a zsír elégetésére is. Az eredmény karcsúbb és egészségesebb test, és persze teljesebb élet.

Mennyi zsír megfelelő a szervezetnek?

Ez egyéntől függ. Mindegyikünknek szüksége van némi zsírra. Néhány ember számára a bevitt táplálék felének megfelelő mennyiségű zsír az elegendő, mások szervezete beéri azzal, ha csak 10%-nyi zsírt vesznek magukhoz. A különbség attól függ, ki milyen táplálkozási típusba tartozik, és hogy mi az illető célja: fogyni akar vagy egészséges kíván maradni. Nagyon fontos, hogy tisztában legyünk a saját céljainkkal.

Amikor nagyobb mennyiségű zsírt iktatunk be az étrendünkbe, célszerű inkább a zsírok egészséges fajtáit választani, például olívaolajat, az állati eredetű zsírok közül a fűvel táplált állatok húsát, a telítetlen zsírsavakat (ómega-3) tartalmazó zsiradékokat, a nyers tejtermékeket, olajos magvakat, dióféléket, kókuszolajat és avokádót. A túlságosan finomított zsírfélék, mint a finomított növényi olajak és a transz-zsírok kerülendők.

Ha tisztába jövünk saját táplálkozási típusunkkal, akkor végre nem kell aggódnunk a kalóriaszámlálás és az elfogyasztott zsírok mennyisége miatt. Ehelyett egyszerűen arra figyelhetünk, hogy a megfelelő mennyiségű szénhidráttal, zsírral és fehérjével lássuk el szervezetünket. Ez a módszer az étkezés sokkal természetesebb és intuitívabb módja, amelynek révén mindig tisztában lehetünk azzal, hogy eltaláltuk-e a helyes arányt, hiszen akkor egyszerűen csodálatosan érezzük magunkat.

(Források: Low-Carb Diet Beats Low-Fat Diet; Study: Low-Carb Diet Best for Weight, Cholesterol; Weight Loss with a Low-Carbohydrate, Mediterranean, or Low-Fat Diet, angolból fordította: Kolontár Elvira)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#2 gadol 2008-08-22 01:23:21
 
Mondhatni, a humán orvoslás része egy vagy több állandó "mumus", részben, amire rmindent rá lehet kenni, másrészt, aminek a tiltása/nem fogyasztása hosszú távon nem kedvező, sőt káros. Ilyen zsír is, a só is, de pl a tojás is. Sok orvos, ezek mindegyikét ma is tiltja.
Érdekes (ellen)példa a tej.
A tej egészséges voltáról megoszlanak a vélemények. Feltehetően mindkét tábor érvelései tartalmaznak igazságot (is). Van azomban valami, amit vele (a tejjel) kapcsolatban (is) elhallgatnak.
Ugye folyton azt hallani, hogy a tej élet, erő, egészség. Ezt elsősorban azzal indokolják, hogy a tej a kálcium legjobb forrása. S ez akár igaz is lehet, csupán néhány "apróságot" nem említenek soha. Első ilyen, hogy a tejet melegítve, a benne levő kálcium kapcsolata a tej többi alkateleméhez megváltozik. E változás azt okozza, hogy az emberi szervezet nem fér hozzá, nem tudja jól hasznosítani. Hőkezelés nélkül a tej kálciumja igen nagy százalékban hasznosul, a hőkezelés után viszont még a 20%-ot sem éri el a belőle felvehető kálcium mennyisége.
A tejet tejtermékeket márpedig minden esetben hőkezelik.
Aki tehát abban a hiszemben van, hogy mert megitta a napi megfelelő mennyiségű tej adagját s így hozzájutott a naponta szükséges kálcium mennyiséghez, nos az téved. Ráadásul, ez nem is csak az egyedüli ok. Akiknek ez a feladata lenne, soha nem említik, hogy a kálcium hasznosulása mennyi egyéb tényezőtől is függ....
Pl ha a kálciummal együtt nem jut a szervezetbe magnézium is, (ami jó ha kálcium mennyiségének mindenkor a fele,) a kálcium nem hasznosul, sőt akár kárt is okozhat a szervezeten belül. A kálcium hasznosulásához D vitamin is kell, nélküle hasonló a helyzet az előbbihez. De szükség van B vitaminokra is (legfőképpen B6-ra) és K vitaminra is, mert anélkül hiába a bevitt kálcium, a szervezet mégis a saját csontjait bontja le. Nátrium is kell a kálcium mellé, és foszfor is, ráadásul a foszfor mennyisége igencsak kritikus. Jó ha a foszfor kb 0,8-szorosa a kálciumnak vagy egy-egy az arány. Ha kevesebb, azért nem szivódik fel jól a kálcium, ha több, akkor meg azért, sőt, utóbbi esetben megintcsak a saját csontjaink látja a kárát, vagyis lebontódik.
Tehát, a só megvonása kihat a csontritkulásra is. Az agyonfeldolgozott élelmiszerek, jellemzően sokkal több foszfort tartalmaznak mint ami elégséges lenne.
A tej pedig, a kálcium beépüléséhez fontos többi anyagot nem is, vagy csak sokkal kevesebbet tartalmaz belőlük.
Az osteoporosis ugyancsak népbetegségnek számít magyarországon. Véletlen?

Ugyan a mítoszok sorának még koránt sincs vége, de azt gondolom ízelítőnek ennyi is elég. Annális inkább, hiszen az eredeti cikk alaptémája nem ez volt. Ezért, ismételten elnézést kérek amiért mindezt itt mondtam ki magamból, s esetleg nem a legmegfelelőbb helyen. De mentségemre hadd említsem hogy így egyben sokkal világosabb érthetőbb és könnyebb is képet festeni, mintha ugyanazt el kellene aprózni.

gadol
#1 gadol 2008-08-21 14:34:48
 
Igen, a „betegségipar” (és az egyre több önjelölt gyógyító) azt szajkózza, hogy a sok zsír egészségtelen.
Kevesebb zsírt javasolnak fogyasztani egész napra, mint amennyi egy étkezéshez lenne szükséges. Pedig, csak a zsírok rendelkeznek a cholecystokinin (epehólyagmozgató, v. összehúzó anyag) termelődését és felszabadulását, - így az epe- és hasnyálmirigy-vezeték alkotta közös csőrendszer közös záróizmának kinyílását és tartós nyitva maradását jelentős mértékben kiváltó hatással, ami az emésztési folyamat tökéletes végbeviteléhez elengedhetetlenül szükséges.
Márpedig epe nélkül nincs (jó) emésztés.
Dr. Légrády Péter: Tojás, táplálkozás, egészség című könyvében mindezt igen alapos részletességgel tárja elénk:
http://www.szamosmiklos.hu/tojaskonyv

Az emésztés szempontjából mindegy milyen zsír. Egyéb szempontból azomban nem.
Zsír helyett javasolták/bevezették a növényi étolajokat. Valóban, az olajok egészségesek, de! Csak és kizárólag hidegen sajtolva őrzik meg jó tulajdonságaikat, úgy viszont csak rövid ideig és/vagy csak hűtőben tárolhatók, mert könnyen avasodnak.
A hidegensajtolt olajok nem stabilak, azaz, melegítés hatására kémiailag átalakulnak, úgynevezett transzzsír keletkezik.
A jobb eltarthatóság érdekében elkezdték hidrogénnel kezelni, (élelmiszeripar) mert úgy hosszú időn át lehet hűtés nélkül is tárolni. Csakhogy, a hidrogénezés során is transzzsír keletkezik, mely TRANSZZSÍR a SZÍV ÉS ÉRRENDSZERI BETEGSÉGEK egyik rizikófaktora! Annak a betegségnek a rizikófaktora, amely ma Magyarországon a VEZETŐ HALÁLOK!

Ajánlott lenne igenis disznózsírral sütni főzni. A hűtőben tartott, hidegensajtolt olajokat – lenmagolajat + repceolajat - pedig utólag, miután az étel kihűlt, hozzátenni az ételhez. A napraforgóolajat pedig azért is messze el kellene kerülni, mert túlságosan sok linolsavat tartalmaz (omega6). (Az omega6 zsírsav érösszehúzó hatású és azáltal emeli a vérnyomást.)

Az egészség a tökéletes emésztés záloga.
Az egészség szempontjából igen fontos a bevitt zsír mennyisége, mely egy-egy étkezés alkalmával (!), testsúlykilogrammonként kb 1 gramm.

Anélkül hogy Dr. Mercola érdemeit kisebbíteni akarnám, - a fenti cikk alapgondolatát, s így őt, Dr. Légrády Péter sok évvel megelőzte!

Dr. Légrády Pétert kiközösítették, mert ellenkező nézetet vallott emésztésről, koleszterinről és sok másról is.

A zsír egészséges!
A régi öregek szalonnán és kenyéren el dolgoztak a határban egész nap! S nem betegedtek meg a szalonnától pedig az bizony nem egyéb mint tiszta zsír!....

Sok a mítosz! Koleszterin-mítosz, zsír-mítosz, só-mítosz stb. Minderről a betegségipar gondoskodik. Szándékosan. Nem szabad elfelejteni a vitaminok elleni hadjáratot sem. Tagadnak mindent, ami egészségmegőrző, merthogy csakis a gyengébb egészségi állapotú (a folyamatosan rossz egészségi állapotban tartott) emberek "hoznak hasznot", hordják a pénzt vékával a gyógyszertárakba, - a csalárd, félrevezető állítások miatt, kitalált nem létező betegségek miatt.
Pedig csak egészségesen kellene táplálkozni és csupán ettől, a betegségek zöme nem is létezne.
Az igazság az, hogy nem egyedül a betegségipar tehet a rossz egészségünkről. Velük karöltve az élelmiszeripar is jócskán kiveszi a részét.
Ma már szinte csak agyonfeldolgozott élelmet lehet vásárolni. Ráadásul, amit kapni lehet, az is mind csalás, - semmi sem az aminek látszik. (Pl. a bolti tyúkhúsleves úgy 1 gramm (!) körüli mennyiségű tyukot tartalmaz. A többi mind adalék, testidegen anyagok, amikkel a szervezetünk nem tud mit kezdeni. Pl már a sonka sem az aminek látszik! Felpumpálják, vízzel! Aki a boltban vesz sonkát, valószinüleg 50% vizet vett. S itt említhetnék még száz meg száz példát és még mindig nem lenne a sornak vége.)

Az emésztés folyamatáról, az egészséges táplálkozásról pontos képet fest Dr. Légrády Péter: Tojás, táplálkozás, egészség című könyvében. (A dietetikusokat nyugodtan el lehet felejteni! Mind mást mondanak mint ami a valóság. Nemcsak a zsírról! Többek közt pl a napi étkezések számát illetően is.
Ugyanis, egy normális étkezéshez éppen annyi epe szükséges, mint amennyi az epehólyag térfogata. Kb 6 óra kell ahhoz, hogy az epehólyagot a máj újra telíteni tudja. Következésképpen, elhibázott az a nézet hogy együnk "sokszor keveset"! Helyette sokkal célszerűbb a napi kétszeri normális étkezés, melyek között minimálisan 6 órának kell eltelni! Annális inkább, mert a szervezetünk erre rendezkedett be az évmilliók során. Mégis, mi akarjuk megmondani/megszabni neki hogy hogyan működjön?)
A könyv megvásárolható a könyvesboltokban, de az interneten is fellelhető és részleteiben akár le is tölthető, lemásolható:
http://www.szamosmiklos.hu/tojaskonyv/
Dr. Légrády Péter 2003-ban meghalt. Életében csodadoktorként tisztelték. Akit érdekel a - rendkívül tanulságos - életútja, itt olvashat róla:
http://beszelo.c3.hu/04/01/08kozak.htm

Légrády doktor a könyvében a koleszterinről is lerántja a leplet.
A koleszterin-mítoszról Dr. Szendi Gábor honlapján (is) lehet tájékozódni (többek között).
http://www.tenyek-tevhitek.hu/csaktagoknak/koleszterin.php
Vagy egy letölthető pdf:
www.vitaminkiraly.hu/downloads/Koleszterinmitosz_Inet.pdf

A só-mítosz külön is említést érdemel! (Jóllehet a fenti írás nem erről szól, s előre is elnézést kérek amiért erről is itt írok....)

Folyamatosan lebeszélnek a só fogyasztásáról. De, legalább ekkora baj hogy már a só sem az ami....

Szöges ellentétben azzal amit - a gyógyszerbiznisz, az orvosok, az önjelölt gyógyítók stb. - állítanak, a só egészéges, mi több, - a só gyógyít. Igen, gyógyít.
(A régiek még ismerték, használták pl. pakolásnak a fájó testrészre, fülre, stb., fürdővízbe tették.
Pl a fejfájásnak több típusa ismeretes, melyek közül több, a nátrium hiányával is kapcsolatos. Érdemes egy próbát tenni: tegyünk 2 liter tiszta vízbe 8-10g (kb 1 mokkáskkanálnyi) sót, várjuk meg amíg maradéktalanul feloldódik és ezt a sós vizet igyuk egész nap. Bárki kipróbálhatja, teljesen veszélytelen, legfeljebb nem segít ha nem ez volt a panasz oka.)
Kevés helyen ugyan de egyre több helyütt is fellelhető a valóság a sóról. A sót már rehabilitálták is, merthogy kiderült hogy nem emeli a vérnyomást mint ahogyan azt állították/állítják a nekünk "jót akarók", éppen ellenkezőleg. Azonkívül pedig, nagyon úgy fest, hogy a só (NaCl) fogyasztásáról való lebeszélés (is) szándékos.

Sokan állítják, hogy növényi étrend mellet szükségtelen megsózni az ételeket, mi több, a sót egyenesen méregként állítják be.
A növények valóban, önmaguk is sósnak hatnak. Csakhogy, azt a kálisó okozza. A kálium pedig méreg! A nagy adagban egyszerre bevitt kálium károsítja a szivet, (káliummal ölt a fekete angyal is!), a napi rendszerességgel akár csak kis mennyiséggel is több kálium pedig hosszú távon öl, beteggé tesz úgy, hogy azt senki nem veszi észre! Ráadásul, nem is lehet utólag kimutatni!
A kálium a sejten belül, a nátrium a sejten kívüli térben van. Ebből (is) következik, hogy a nátrium az ami folyamatosan ürül a szervezetünkből és nem a kálium, éppenezért, nem a káliumot kell folyamatosan nagy mennyiségben pótolni hanem a nátriumot!
Aki mást állít az nem mond igazat! Lehet hogy tudatlanságból hangoztatja a vélt igazságát, lehet hogy szándékosan terjeszti a hamis, félrevezető és egészségromboló dogmát.
Szándékos népirtás folyik! Ugyanis, a nátrium hiánya, ugyanakkor a kálium akár csak kismérvű de folyamatos túladagolása nemcsak beteggé tesz, hanem nemzésképtelenné teszi a férfiakat!
A folyamatos túladagolást célozza a boltokban kapható só is, melyeknek szinte mindegyikében, a nátriumot mintegy 40-50%-ban káliumra cserélték, holott azt a magyar szabvány tiltja is!
Nagyon nem mindegy hogy milyen sót használunk. Csak a patikákban kapható tiszta nátriumklorid. (Már ha adnak, ugyanis több patikában elutasítanak).
(NaCl, vagy tengeri só? Utóbbinak előnyét hirdetik, mondván, abból nem vontak ki semmit. Az igazság azomban az, hogy amiért a sóra a szervezetünknek elsősorban van szüksége, az a nátrium. E szempontból, nincs szükség a sokkal drágább tengeri sókra.
Tehát tévhit, hogy a tengeri só biztosan jó. Merthogy a tengeri sók többségét is dúsítják káliummal! Milyen megoldás marad? Nem sok. A legjobb az lehet(ne), ha megbízható forrásból szerezzük be a sót.)

A sóra (NaCl) igenis szükség van, mégpedig abban a mennyiségben, amennyit a magyar és minden más nép is fogyasztott kb a 80-as évek elejéig - napi 10-18 gramm (!!) mennyiségben és tőle soha se volt vagy lett beteg! Ugyanis, ekkora mennyiségre van szüksége a szervezetünknek ahhoz hogy egészséges maradjon!

""A nátrium és a kálium együtt felelősek a szervezetünk vízháztartásáért.
Áramvezető sóoldat, ún. "vérelektrolit" veszi körül az emberi sejteket. Ha a vérelektrolitban a kálium az elfogyasztott ételektől italoktól túl sok lesz, (antifiziológiás mennyiségű lesz,) meghibásodik a sejtmembránban a "nátrium-kálium pumpa", vagyis a sejtműködés. Ha ez sokáig fennáll, tönkremennek a sejtek és szervek, a test egyre betegebb lesz.
Az első élet a tengerekben keletkezett, a tengerek minden élet alapja.
A vérelektrolit, a 99% víz, 0,9% konyhasó (NaCl), 0,03% kálisó (KCl) arány esetén optimális, ez az ún. "fiziológiás" arány.
Az őskorban, az első sejtek idején, s ma is, ilyen a nátrium és kálium aránya az óceánokban. Az emberi magzat által kortyolgatott magzatvízben is ilyen, s a víz- és sópótlási célra alkalmas orvosi infúziós (Ringer-) oldatban is. Az emberi (és állati) szervezet automatikusan törekszik a fenntartására, vagy eltérése esetén a minél előbbi helyreállítására."" (Tejfalussy András).

Naponta kell pótolni a nátriumot, melynek elsődleges forrása a só. Egy felnőtt ember napi szükséglete 10-18 gramm NaCl. Egy sportolónak még többre, akár 25 grammra is szüksége lehet naponta.
A nátrium létfontosságú. A növényi élelmiszerekben a sós ízt a kálium a kálisó adja. A növényi élelmiszerekben a Na és a K aránya fordított, vagyis a kálium óriási túlsúlyban van a nátriumhoz képest. Ezért, a növényi táplálékok fogyasztása só nélkül, hosszútávon garantáltan egészségromboló! Ez (!) a valóság a sót illetően! Nem kellene tehát a sóról lebeszélni a népet!
A sóról való lebeszélés a gyerekek esetében a legkárosabb, a megvonása, hiánya, a növekvő szervezet számára különösen veszélyes. Legdurvább azomban, hogy nem átallják a várandós anyákat is a sóval riogatni, bebeszélik a káros hatását, egy életre beteggé téve ezáltal a születendő gyermekeket. Így, garantált lesz a gyógyszerfogyasztás, ami a gyógyszerbiznisz érdeke. Garantált lesz a korai elhalálozás. Garantált lesz a rossz születési és halálozási arány is, mert a kálium a férfiak nemzőképességét erősen befolyásolja, rontja (kevés lesz az élő sperma). Ez okból is kevesebb (lehet) a magyarok körében a születések száma.

A www.magyarsors.hu -n, Tejfalussy András rovatában részletes tájékoztatásra lelhetünk.
Tejfalussy András weboldala:
http://aquanet.fw.hu/

S itt még nincs vége a mítoszoknak....!

gadol

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com