Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Egész-ség

Gyakorlati tanácsok őszre

Akár H1N1, akár nem – védekezzünk!

Ősszel a csökkenő hőmérséklet és a növekvő páratartalom kedvez a vírusok terjedésének, fertőzőképességének. Ez az oka annak, hogy ősszel és tavasszal gyakoribbak az influenzaszerű megbetegedések. Legyen az egyszerű megfázás vagy vírusfertőzés, az alábbi tanácsok segíthetnek.

3/3. oldal

A kisgyermekek védelme

Orrfolyás esetén használjuk himalája- vagy tengeri sós orrcseppet. Ezt úgy készíthetjük el, hogy egy kiskanálnyi sót feloldunk egy pohár vízben. Legyen sós íze, de ne túlságosan. Előbb próbáljuk ki magunkon, hogy semmi esetre se legyen túl tömény, ne csípjen. Ez a sós orrcsepp ugyanolyan hatékony, mint a gyógyszeres készítmények, azok minden káros hatása nélkül. Az orrcsepp használata nagyon fontos, mert nemcsak összehúzza az ereket és csökkenti a váladéktermelődést, de használatával megelőzhető, hogy a gyulladás átterjedjen a középfülre. Kisgyermekeknek rendszeresen szívjuk le az orrát orrszívóval. Ez szintén nem csak a légzésüket javítja, hanem a fenti szövődmény elkerülését is lehetővé teszi.

Rendszeresen szellőztessünk, és használjunk párásítót a gyermek szobájában. A párásítót gyakran tisztítsuk, és legjobb, ha desztillált vagy ozmózis tisztított vizet teszünk bele, ezzel is csökkentve a kórokozók megtelepedésének esélyét.

A láz csillapítása hűtőfürdővel történjen, gyógyszert csak orvosi javaslatra használjunk! Gyermeknek aszpirint ne adjunk, mert olyan szövődményt okozhat (Reye-szindróma), amely a máját és az idegrendszert károsíthatja!

Itassunk gyermekünket, hiszen ő hajlamosabb a kiszáradásra, mivel a testében sokkal nagyobb arányban van jelen a víz, mint a felnőttekében. Bármilyen tünet rosszabbodása esetén hívjuk a gyermekorvost!

Hasznos étrend-kiegészítők

C-vitamin: sokan antioxidáns hatásáról ismerik, de a kötőszövetek stabilizálásának is nélkülözhetetlen eleme. Immunerősítő és gátolja a vírusok szaporodását. Megelőzésképpen napi 500-1000 mg bevitele javasolt. Betegség esetén 3x1000 mg alkalmazható, de akár több is.

L-lizin: a kötőszöveti rostok egyik fő alkotója. Gátolja a kötőszöveteket bontó enzimek működését. Betegség esetén napi 1000-2000 mg bevitele javasolt.

Béta-karotin: az A-vitamin előanyagaként a bőr és nyálkahártyák épségéért felel, a vírusfertőzés elleni első védvonal pedig éppen a nyálkahártyák épsége. Megelőzésképpen 10 000-20 000 NE napi fogyasztása javasolt, egyes szakemberek ennek többszörösét is javasolják, de magas dózisban pár hétnél tovább ne alkalmazzuk, térjünk vissza a maximum 10 000 egységhez. Várandós nők napi 7500NE-nél többet ne fogyasszanak.

Grépfrútmag csepp: vírus-, gomba- és baktériumölő hatású. Megelőző adagja 10 testsúly-kilogrammonként 3-4 csepp (pl. 60 kg testsúly esetén 6X3-4 csepp) naponta (túladagolni nem lehet). Fertőzés esetén a testúly-kilogrammnak megfelelő cseppmennyiséget több részletben elosztva fogyasszuk (pl. 60 kg testsúly esetén 60 csepp naponta) 3-4 napig.

Fokhagyma: vírus-, baktérium- és gombaölő hatású. Naponta 2 gerezd hasonló hatékonyságú lehet, mint a vírusellenes készítmények.

Reishi, Shiitake és Cordyceps gombák: erős immunműködést fokozó hatásúak. Hatásukra nő a fehérvérsejtek száma, amelyek a vírusellenes védelem fontos elemei. Influenzaszezonban megelőzésre használható, de a tünetek megjelenésekor is érdemes szedni. Megelőzésre napi 1, fertőzés esetén napi 2x1 tabletta javasolt.

Echinacea (bíbor kasvirág): antibakteriális, antivirális és immunműködést fokozó hatású. A népi gyógyászatban az egyik elsőként használt szer. A tünetek jelentkezése előtt is érdemes elkezdeni használatát.

Eukaliptusz olaj: kitűnő, légzést könnyítő hatása mellett segít csökkenteni a másodlagos fertőzések valószínűségét. Érdemes füstölőbe tenni vagy egyszerűen forró vízbe, de belecsepegtethető a fürdővízbe is. Ekkor érdemes előbb fél dl meleg tejbe tenni, és úgy beleönteni a fürdőbe.

Gyömbér: melegítő, gyulladáscsökkentő és hányingert csillapító hatású. Teája segít az arcüregek és a légutak tisztulásában. Gyökeréből készült teát 5 percig áztassuk forró vízben. Citromlevet, mézet és fokhagymát is tehetünk hozzá.

Kamilla: gyulladáscsökkentő hatása miatt a népgyógyászat kedvelt gyógynövénye. Ha a teavíz felforrt, még 5 percig főzzük a kamillavirágokkal együtt, utána szűrjük le és hagyjuk hűlni. Gőzölni is lehet vele, de csak rövid ideig, és tegyünk hozzá egy kis eukaliptusz olajat. Ha kidugult az orrunk, hagyjuk abba a gőzölést, mert száríthatja a légutakat.

Végezetül fontos tudni, hogy az ősz közeledtével táplálkozási szokásaink is változnak, vitaminbevitelünk már nem a nyár során megszokott. Éppen ezért javasolt elkezdeni valamely hatékony, antioxidánsokat is tartalmazó multivitamin készítmény fogyasztását.

(Forrás: Vitaminsziget.hu)

Ön mit gondol? Mondja el a Fórumban!

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com