Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 18. (csü) – Andrea,Ilma
Egész-ség

Gyakorlati tanácsok őszre

Akár H1N1, akár nem – védekezzünk!

Ősszel a csökkenő hőmérséklet és a növekvő páratartalom kedvez a vírusok terjedésének, fertőzőképességének. Ez az oka annak, hogy ősszel és tavasszal gyakoribbak az influenzaszerű megbetegedések. Legyen az egyszerű megfázás vagy vírusfertőzés, az alábbi tanácsok segíthetnek.

3/1. oldal

Az időjárás változása hatással van szervezetünk és immunrendszerünk működésére. Az őszi időszak fertőzései főként cseppfertőzéssel terjednek. Meg kell azt is jegyezni, hogy a sertés- és madárinfluenzának csak az adott vírus kifejlődésében volt szerepe, tehát ezen állatok húsának fogyasztásával a betegség nem terjed.

Azért nevezzük a tüneteket „influenzaszerűnek”, mert a betegségek nagy része, nem valódi influenza. Sokszor más kórokozók állnak a háttérben, sőt esetenként a „megfázások” hátterében nem is áll semmilyen külső tényező.

A valódi influenza hosszabb és kellemetlenebb lefolyású betegség, mint a banális fertőzések, és súlyosabb szövődményeket is képes okozni. A mai H1N1 iránti félelem oka, hogy a vírusnak egy olyan változatáról van szó, amely több embert betegíthet meg. Súlyossága, a szövődmények gyakorisága azonban nem nagyobb a többi influenzatípusénál. Minden influenza okozhat tüdőgyulladást, és minden évben előfordul emiatt több halálos kimenetelű fertőzés is. Ez főként a csökkent védekezőképességű emberekre lehet jellemző, de mivel annyifélék vagyunk, néha látszólag teljesen egészséges embereken is kialakulhat. Épp ezért a tüneteket komolyan kell venni, és szervezetünknek meg kell adni a megfelelő pihenést, törődést.

Figyeljünk a szervezet jelzéseire

Ne feledjük, minden betegség jelzés is a szervezettől: „Most egy kicsit elég, törődj velem”. Az influenza tünetei:

  • láz, amely sokszor igen magasra szökik és hidegrázással jár
  • orrfolyás, köhögés, torokfájás
  • fejfájás, levertség, fáradtság
  • testszerte jelentkező izom- és ízületi fájdalmak
  • szédülés, hányinger, hányás, hasmenés

Ha ezeket a tüneteket észleljük magunkon, maradjunk otthon. Érdemes felkeresni háziorvosunkat, hogy ő eldönthesse, van-e szükség további vizsgálatra, illetve hogy meghatározhassa, milyen terápia indokolt. Gyermekek esetében ne mérlegeljünk, minden esetben forduljunk orvoshoz!

Sokan úgy vannak vele, hogy majd csak kikezelik magukat, amihez lentebb adunk is tippeket. Ha azonban súlyosabb tünetek jelentkeznek, azt tekintsük vészjelzésnek, és gondolkodás nélkül, azonnal orvoshoz kell fordulnunk.

Az alábbi tünetek jelentkezésekor sürgősségi ellátásra van szükség:

  • mellkasi vagy hasi fájdalom vagy nyomás
  • nehéz légzés vagy légszomj
  • erőteljes szédülés
  • zavartság
  • súlyos vagy állandó hányás
Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com