Étrend-kiegészítők a gyógyításban:
még az orvosok sem látnak tisztán
Lassan egy éve hazánkban is alkalmazzák az EU-ban érvényes szabályozást az étrend-kiegészítők összetételéről, használatáról. Ennek megfelelően szigorúan meghatározták, milyen állítások szerepelhetnek a termékek címkéjén, mit szabad és mit tilos feltüntetni rajtuk.
4/4. oldal
A koffeint tartalmazó, anyagcsere-serkentő guarana, maté tea vizsgálatánál (ha a készítményt a páciens az előírt adagban szedi) nem találtak kockázatot jelentő mellékhatásokat.
Az általában rákok, kagylók kitinpáncéljából kivont, zsírfelszívódást gátló kitosan hatását a tudományos vizsgálatok egyértelműen nem bizonyították. Tény, hogy van vízhajtó, gyomorürülést késleltető hatása, és változtat az epesav összetételén, ám haszna mégsem százszázalékosan bizonyítható.
A zsírsavak oxidációját serkentő vagy a zsírsavszintézist csökkentő szerek közül az l-karnitin, kis esetszámú vizsgálatban, javította az azt szedő 2-es típusú cukorbetegek vércukorszintjét, mert erősítette a szervezet glükózfelvételét.
A konjugált linolsavat tartalmazó termék pedig, szintén egy kis csoportos vizsgálat eredményei szerint, csökkentette a testzsír tömegét.
A zsírsavoxidációt növelő, illetve a -szintézist csökkentő szerek közül a hidroxi-citromsav sikeres fogyókúrás eredményeit a humán vizsgálatok mindezidáig nem igazolták, az állatkísérletek alanyainál viszont súlyos impotenciát, heresorvadást és májkárosodást észleltek.
Az édesgyökér kivonatot tartalmazó készítmények alkalmazása pedig bizonyítottan kockázatos, mert csökkenti a szérum tesztoszteron szintjét, és nagy dózisban szedve súlyos káliumhiányt és kiugró vérnyomásértékeket produkál.
A különböző gyógyszerek és az étrend-kiegészítők kölcsönhatását vizsgálva megállapítható, hogy például a króm és a ginszeng befolyásolhatja az inzulin készítmények és a szájon át szedett antidiabetikumok működését, a kitosan pedig egynémely vitamin felszívódását gátolja.
Pozitív tapasztalatok a Q10 szedéséről
Pucsok József professzor, az Országos Sportegészségügyi Intézet kutatója a Q10 koenzim élettani hatásait elemezte. Emlékeztetett arra, hogy a legújabb tudományos eredmények szerint a Q10 bizonyítottan növeli az időskorúak energiaszintjét, és csökkent szintézisének kimutatható szerepe van a szív-, az izom- és az immunproblémák megjelenésében. Nemzetközi kutatócsoportok tanulmányozzák az idegrendszeri betegségekhez (pl. skizofrénia, Alzheimer-kór) kapcsolódó mentális zavarokban való szerepét, illetve a Parkinson-kórra gyakorolt neuroprotektív hatását. Bizonyított továbbá a Q10 méregtelenítő és antioxidáns hatása. A szervezetben egyrészt létfontosságú katalizátorként működik, másrészt aktívan részt vesz a sejtek energiatermelő központjainak (mitokondriumok) működésében.
Japán orvosok már az 1960-as években kezeltek pangásos szívelégtelenségben szenvedő betegeket Q10-zel, egy évtizede pedig alkalmazását már a kardiológiai tankönyvek is tárgyalják. Széleskörű európai elterjedését egyrészt a megfelelő számú betegen elvégzett, meggyőző klinikai eredmények hiánya, másrészt a kellő mennyiségű és minőségű hatóanyagot tartalmazó készítmény hiánya sokáig gátolta.
Ma már elhárultak ezek az akadályok. A Q10 tartalmú készítményeket sikerrel használták kardiológiai betegségek, magas vérnyomás, pajzsmirigy-túlműködés kezelésében, illetve legújabban bizonyos neurodegeneratív kórképeknél. Amerikai, japán, olasz és német tudományos vizsgálatok egybehangzó eredményei szerint a krónikus szívelégtelenségben szenvedők 70 százalékánál volt kimutatható a Q10 kedvező hatása. Más vizsgálatok szerint hatással van a limfocitákra is. Erősíti egyrészt a DNS oxidációval szemben tanúsított ellenálló képességét, másrészt a hibákat korrigáló enzimaktivitást.
Bizonyított tény, hogy javítja a szív teljesítményét, csökkenti a ritmuszavar kockázatát, oldja az anginás rohamokat, növeli a szív által percenként a testbe juttatott vér mennyiségét, csökkenti a szívnagyobbodás esélyét/mértékét, támogatja a bal kamra működését. Esetleges műtéti beavatkozásnál pedig felkészíti a szívizmot az operációra, és védi a trombózis okozta károsodásoktól. Különösen kiemelhető a leginkább a középkorúaknál tapasztalható vérnyomáscsökkentő tulajdonsága. Antioxidánsként pedig jelentős a szabad gyök megkötő, meszesedést gátló hatása is.
(lóránth)
Kapcsolódó cikkek:
- Cukorbetegeknek, fogyókúrázóknak
- Kefires diéták
- Miért jobb a szénhidrátszegény étrend, mint a zsírszegény diéta?
- Tüdőrákot okozhat az E-vitamin?
- Dülöngél az ételpiramis?
- Jó szokások, amelyektől javul a hangulatunk és tovább élünk
- Inkább ártott, mint használt a koleszterinszint-csökkentő gyógyszer
- Téli alvászavar, kedvetlenség
- Aszalt szilva és mazsola:csodálatos hatású antioxidánsok
- Most majd megváltoztatom az Életemet
- A nevetés ereje
- Fogyásért jutalom: 400 eurós utalvány
- Erősítsük meg immunrendszerünket
- Az orvosok szerint növelni kell a vitaminok ajánlott napi bevitelét
- A radikális fogyókúra elhízáshoz vezethet
- Orvosi kutatások – mit fogadhatunk el?
- Ne hagyjuk magunkat elrozsdásodni!
- Ha baj van a pajzsmiriggyel
- Az alvás és a sikeres fogyókúra szoros kapcsolata
- Daganatos betegségek kiegészítő gyógymódjai
A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!