Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Egész-ség

Dr. Gergely Ákos:

A szájüreg az egészség kapuja

A szájápolásról közhelyek nélkül is lehet beszélni, csak nem érdemes, mert a közhelyek abban segítenek, hogy természetessé tegyünk egy korábban számunkra nem természetes fogalmat. Ilyen közhely például, hogy „étkezések után moss fogat”. Mit is jelent a szájüreg higiéniája?

A szájüreg az egészség kapuja. Ez a szlogen is arra hívja fel a figyelmet, hogy a fogak védelme, a szájüreg higiéniája meghatározó az ember egészsége szempontjából. De hogyan is kell érteni az említett közhelyeket? Az, hogy milyen az egészségünk vagy milyen betegségek jelennek meg – jelen esetben a szájüregünkben – a következőktől függhet. Röviden, a teljesség igénye nélkül a következőktől:

  1. A szájüregi mikrokörnyezet állapotától, vagyis a sav-bázis egyensúlytól, a helyi immunrendszer állapotától, az elektrolit, ásványi anyag egyensúlytól, vitaminkészlettől.
  2. A mikrokörnyezet állapota függ a szájápolástól és olyan tényezőktől, amelyek a szervezet egészének az állapotát is befolyásolják, mint amilyen például a stressz, a tartós érzelmi instabilitás, a környezethez és önmagunkhoz való elégtelen mentális alkalmazkodás.
  3. A táplálkozás és a rágás szerepe.
  4. Genetikai hajlam bizonyos fogágy-betegségekre vagy fogfejlődési zavarokra.
  5. Rossz szokások, dohányzás, ceruzarágás, fogcsikorgatás.
  6. Már kialakult krónikus betegségek, például a cukorbetegség.

Fel és le, nem körbe-körbe!

A fentiek közül a 2. az, amely most érdekel minket. Az általános egészségi állapotot befolyásoló tényezőket nem könnyű feltárni és változtatni rajtuk, pedig legalább olyan fontos lenne, mint a törekvés a kitűnő szájápoltságra, ami ma már – bizonyos kulturáltsági szint felett – kezd társadalmi követelménnyé válni.

Általánosságban azt mondhatjuk, hogy naponta legalább kétszer mossunk fogat – helyesen. A helyes fogmosás azt jelenti, hogy a fogkefét az íny felől vezetjük a fogak felé, a fog tengelyével párhuzamosan. Azaz a fenti fogsort fentről lefelé, alsót alulról felfelé, sepregetve (nem körkörös vagy oda-vissza húzogató mozgással) mossuk, kb. 2 percig (ennyi idő azért szükséges az alapossághoz!).

A kereskedelemben kapható fogkefék többsége megfelelő minőségű, a fogkrémek választása ízlés dolga. A hangsúly a jó mechanikai fogmosáson, azaz a fogmosási technikán van. Az elektromos fogkefe is megfelelő annak, aki nem bízik a saját ügyességében. Kiegészítésként csak a fogselyem használatát javaslom, azokban az esetekben, amikor a fogak túl szorosan helyezkednek el, vagy az íny visszahúzódott. Az íny visszahúzódásánál, fogpótlásoknál szükség lehet még a fogköz tisztítók sokféleségéből valamelyikre, legjobb, ha erről a fogorvos javaslatát kérjük.

Ínyvédők és házi gyorssegély

Véleményem szerint alaphelyzetben nincs szükség szájvizekre, szájfertőtlenítő oldatokra. Ezek inkább rossz irányba tolhatják el a szájüregi és a bélrendszeri bakteriális környezet egyensúlyát.

A szájüregi környezet egészségének védelme érdekében évente rendszeresen, legalább két alkalommal, 3 hétig szedjünk olyan komplex vitamin-ásványianyag készítményt, amelyben antioxidáns hatású és ínyvédő összetevők (A-, E-, C-, Q10-vitamin, szelén, cink) vannak.

Esetleges enyhébb íny- és nyálkahártya-gyulladásnál, amíg fogorvoshoz jutunk, kezelhetjük magunkat propolisz tinktúrával, kamillafőzettel, körömvirág kivonattal, zsályateával.

A megfelelő szájhigiéniához a rendszeres fogászati ellenőrzés és fogkő-eltávolítás is hozzátartozik!

Dr. Gergely Ákos
fogorvos
www.gergelydr.hu
biofogaszat@gmail.com

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com