Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Egész-ség

Dr. Gergely Ákos cikksorozata (4.)

Mi a betegség? És mi a gyógyító dolga?

Az orvostudomány napjainkban az embert biokémiai laboratóriumnak tekinti, amit csúcstechnológiájú műszerekkel kell megismerni és a legkorszerűbb szintetikus vegyületekkel lehet meggyógyítani. Hol vagyunk már a kezdetektől, III. Amenhotep fáraó korától...

3/1. oldal

Ő még kollégájától, a babiloni uralkodótól levélben kérte Istár istennő gyógyító szobrát régóta tartó, kínzó fogfájására. Az orvosi szemlélet, ezzel együtt a gyógyítás fejlődése tehát az ókortól napjainkig nagy ívet járt be.

Hol az igazság? Mi vezet el a valódi gyógyulásig? Mi a Betegség? Mi is az Egészség? Mi a gyógyító dolga a gyógyulás folyamatában? Ilyen és ehhez hasonló kérdésekre kell válaszolni ahhoz, hogy el tudjuk dönteni, mi a valós érdekünk ebben az életnek nevezett színdarabban, és választani tudjunk a felkínált lehetőségek közül.

Az összefüggések vizsgálata nélkül

Minden gyógyító abban hisz, hogy a gyógyítás legfőbb eszménye az egészség gyors, kíméletes, szelíd módszerekkel történő, tartós helyreállítása. E szerint nyilvánvaló a szükségessége a természettel harmóniára törekvő, analógiás megfeleltetésekben, szintetizálva, azaz horizontális és vertikális irányban (anyagi és lelki síkon) egyaránt gondolkodni tudó szemléletmódnak.
Miért mondjuk mindezt?

Az akadémiai orvoslás hozzáállása, hogy a betegségeknél közvetlen érzékszervekkel tapasztalható és bizonyítható okokat keres, és a tüneteket kezeli. A betegségeket lokális problémaként fogja fel, a tünetek közötti összefüggéseket nem vizsgálja. Tüneteket nyom el, kórokozókat öl. (Mintha az autóban kicsavarná a hibát jelző lámpácskát – és a probléma ezzel megoldva.) Egy példa: baloldali migrénes fejfájásra szintetikus gyógyszer a fájdalomcsillapító Kefalgin.

Tünetek helyett az ember kezelése

Ezzel szemben a holisztikus szemlélet szerint az orvos az embert egységében kezeli, a gyógyításhoz nem egy diagnózis vezet, hanem a tünetek értékelése, szintetizálása, rendszerezése, a diszharmónia szintjeinek megállapítása és a terápia testre szabása hoz segítséget a gyógyuláshoz. A középpontban az ember van, nem pedig a betegség. Nem betegségek vannak, hanem egy beteg ember. A gyógyuláshoz mindig szükséges a beteg aktív gyógyulni vágyása, közreműködése.

Lássuk csak még egyszer az előbbi példát: a migrén oka lehet a máj-epe rendszer túlműködése, az elfojtott harag. Terápia: homeopátiás szer, Chamomilla C15.

Nézzük, mit is jelent valójában a holisztikus szemlélet, így közelebb juthatunk a biológiai fogászat lényegéhez. Ebben segít nekünk a rendszerelméletek eredménye, aminek alapján megállapíthatjuk, hogy az ember egy olyan bonyolult működési folyamatokból és rendszerekből álló nagy egység, ami tudományos módszerekkel, egzakt módon nem modellezhető.

Emiatt a holisztikus szemléletű medicina az embert intuitív, tapasztalásos módszerekkel modellezi. Ez tudománytalannak vagy áltudományosnak tűnik azok számára, akik az embert a hagyományos szemléletmód alapján közelítik meg.

A cikksorozat egyéb írásai:
Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com