Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Egész-ség

Dr. Gergely Ákos cikksorozata (6.)

Mutasd a fogad, megmondom, ki vagy

A vidám, természetes mosoly – ép, fehér fogakkal, üde lehelettel – az erőt, magabiztosságot, hatalmat, egészséget sugározza az emberek felé. A régiek is összekötötték mondásaikban az életet a fogakkal: „fűbe harapott”, „ott hagyta a fogát”, „foggal-körömmel ragaszkodik”.

A fejlett világban uralkodó, már-már túlzásokba eső szájhigiéniai, fogfehérítő, fogak állapotát hangsúlyozó szokás is ezt az univerzális szemléletmódot tükrözi. Mondhatnánk erre, hogy ez érzelmi, pszichológiai kapcsolat csupán a megjelenő mosoly és az emberek hite között. Ám, ha tudjuk, milyen kapcsolatrendszer van a mosoly, a fogak állapota, az egész szájüreg állapota, illetve a személyiség, a jellem, a karakter és a gondolkodásmód között, hamar belátjuk, hogy a szájüreg valóban az egészségünk, testi-lelki harmóniánk tükre.

A szájüreg az egészség kapuja

Az ajkak a gyomor-bélrendszer, illetve színük alapján még a keringés és a szív állapotáról vagy bizonyos ajakberepedések közvetítésével a vese működéséről küldenek üzenetet nekünk.

A mosolynál látszó front fogak, szemfogak, kis őrlő fogak, ha szuvasak, elszíneződöttek, hiányosak – azon kívül, hogy a vese-hólyag, máj-epe, tüdő-belek működésével vannak energetikai kapcsolatban – arról szolgálnak információval, hogy az illetőnek milyen az önbecsülése, hogyan értékeli önmagát, van-e problémája a férfi-női szerepvállalással, tudja-e az érdekeit érvényesíteni, mennyire tud változni, ha a körülményei változnak, milyen a munkához, teljesítményhez való viszonya.

A lehelet a jó anyagcseréről, a fizikai aktivitásról, a gondolatok tisztaságáról és persze a száj higiéniájáról árulkodik.

Minden mindennel összefügg

A természetgyógyász-fogorvos, a szájüregbe beletekintve, ennél is többet láthat. A nyálkahártya, az íny állapotából, a nyelv mint önálló diagnosztikai rendszerből, az összes meglévő és nem meglévő fogak állapotából sok mindenre következtethet. Kis túlzással így fogalmazhatunk: „mutasd a szádat, megmondom, hogy ki vagy”.

Ezek az információk azért elérhetők a fogorvos számára, mert – mint cikksorozatom korábbi részeiből is kiderült – az emberben minden mindennel összefüggő rendszert alkot. Ha ismerek egy, a rendszeren belül működő elemet, azon keresztül olvashatom az egész rendszerre vonatkozó adatokat. Olyan ez, mint egy széttördelt hologram, melynek darabkái pontosan őrzik a teljes kép információját. Ezekből a töredezett képecskékből képes az orvos diagnosztizálni és segítséget nyújtani.

Idejében olvasni a szervezet üzeneteit

Tehát tekinthetjük a szájüreget – benne a fogakkal, nyelvvel, ínnyel – és az ajkakat egy olyan komplex rendszernek, amelyik pontosan jelzi az embernek mint a természeti, társadalmi környezetbe integrálódott, önálló testből, lélekből, szellemből álló nagy egységnek a működését. A túlszakosodott és betegségképekben gondolkodó orvosok és a betegségeket megelőzni szándékozó, nyitott gondolkodású emberek számára mindenképpen tanulságos lenne, ha szervezetünk üzeneteit idejében, akár már a felszínes, szájüregi megjelenésükkor olvasni tudnák, és korai megelőző módszerekkel elejét vennék a betegség mélyebbre terjedésének.

Ahhoz, hogy valaki eljusson ezekhez a felismerésekhez, két dologra kell nagyon figyelnie. Az első: mi kerül be a szervezetbe, milyen ételt, italt fogyaszt az illető, milyen vegyi anyagok, gyógyszerek jutnak a tápcsatornába, milyen tartósan behelyezett idegen anyagokat (pl. fogpótlás) hord a szájában. A másik, sokkal fontosabb dolog, hogy arra figyeljünk: mi jön ki a szánkon, azaz gondolataink, érzelmeink megfogalmazására kell a figyelmünket fordítani. Ezek okozzák azt az építő vagy romboló hatást, amelyet személyiségünk, gondolatiságunk önmagunkra, saját egészségünkre, illetve másokra gyakorol.

Dr. Gergely Ákos
fogorvos

Általános és biológiai fogászat, homeopátia, elektroakupunktúra, biorezonancia
1123 Bp., Kékgolyó u. 15/b., a Déli pályaudvarnál.
Bejelentkezés: (1) 355-4618, (20) 962-1382
E-mail: drgergelyakos@freemail.hu
Ugyanitt természetgyógyászoknak rendelő kiadó.

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com