Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Test-lélek-szellem

Pozsgai Eszter:

A törzsi hastánc

A táncosok mozdulataiban dominál a női erő (Föld) és a dinamika (Tűz), amelyet segít az erőteljes és mindenkit magával ragadó törzsi zene is, melynek üteme mintha a szív dobbanását követné (a szívünkből szól). Mezítláb és gyakran telitalpon szokás táncolni.

3/2. oldal

A testtartásban a flamenco tánc hatása érződik: csípőtől lefele a föld felé irányul az energia, a felsőtest energiái viszont a magaslatokba törnek. Ezt hívjuk büszke kiállásnak. A karok tartása és dinamikus használata is a flamenco tánc jellemzőit mutatja.

 A többi orientális hastáncstílustól eltérően az ATS csoport-improvizációs tánc. Mozdulataiban és mozdulatkombinációiban is eltér a többi orientális hastáncstílustól, egyedi nyelvezete és eszköztára van, melyet minden törzsi táncos elsajátít, és később ezt a tudását a csoportos közös improvizációban alkalmazza. Háttérbe szorulnak a szóló táncok, bár természetesen van rájuk lehetőség. Ilyenkor a szóló táncost egy tánckar kíséri ütemes mozdulataival, akik improvizálnak – egy vezértáncos instrukcióit és jelzéseit követve. Gyakoriak a mozdulat- vagy hangjelzések, amelyekkel a táncosok, akár fellépés közben is, észrevétlenül kommunikálnak egymással.

A Ghawazee Karaván társulat táncstílusa, zenevilága és megjelenése felöleli a tradicionális egyiptomi ghawazee, marokkói, török, tunéziai, indiai, andalúz, perzsa és roma táncok világát, valamint egyéb táncelemek (flamenco, jazz-balett, balett, afro stb.) fúzióját. A haladó csoportokban és fellépéseken gyakran használjuk a törzsi hastánc hagyományos eszközeit: ujjcintányér, korsó, tálca, bot, fátyol, kard stb. Óráinkon alkalmazzuk a csoportos improvizációt, bevonva haladó tanítványainkat is a vezértáncos szerepbe.

Kellékei

Ruháinkkal igazodunk a tánc jellegéhez, ezt hangsúlyozva a hozzá illő kiegészítőkkel és sminkkel is. Természetes alapanyagokból varrjuk kosztümjeinket, az élénk színeket részesítve előnyben. A díszítéshez felhasználunk kagylókat, kis tükröket, érméket, pom-pomokat, fából készült gyöngyöket, fonatokat, rojtokat, hímzéseket stb. Merítünk az afrikai, ázsiai, andalúz és más népi kultúrák öltözködési szokásaiból, és követjük az ATS megalapítóinak „népviseletét”, fűszerezve saját ötleteinkkel.

Különleges fellépő kollekciónk tartalmaz nagy, bő szoknyát, alatta pantallót vagy modernebb nadrágot, collit, gazdagon kivarrt melltartót, díszes övet, turbánt vagy ékes fejdíszt. Kosztümjeink, ékszereink és egyéb kiegészítőink kézi készítésű munkák, minden csoportnál egyedi vonásokkal. Ebben is nagyon kreatívak lehetünk!

Szeretjük magunkat bőségesen feldíszíteni – lehetőleg eredeti ékszerekkel –, ez a nomád népeknél a gazdagságot jelképezte.

Szimbólumokat kelthetünk életre a hennafestéssel is! Fontos a feltűnő smink és a mámorító illat, ami még varázslatosabbá teszi az előadást!

Testi-lelki hatásai: sport, művészet, aktív meditáció, terápiás lehetőség

A törzsi hastánc – a többi orientális hastáncstílushoz hasonlóan – sport a testnek, kortól és alkattól függetlenül.

Művészet, amely az asztráltestet fejleszti.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com