Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 24. (sze) – György,Debóra
Itthon

Nem minden kezelésért fizet a biztosító

Várólistára kerülhetnek a meddő párok

Augusztus elseje óta havonta 25-30-cal több lombikbébi-kezelést végeznek, mint amennyit kifizet a biztosító. Az eddiginél is többet kell várakozniuk a lombikbébi-kezelésre szoruló meddő házaspároknak az egészségügyi intézmények finanszírozásának megváltoztatása miatt.

Az itthoni lombikbébi-kezelések hatvan-hetven százalékát végző Kaáli Intézet öt meddőségi központjában augusztus elseje óta havonta huszonöt-harminccal több lombikbébi-kezelést végeznek, mint amennyit kifizet a biztosító. „Harminckétmillió forintot spóroltunk ezzel eddig az Országos Egészségbiztosítási Pénztárnak, de nem akarjuk elküldeni a gyermekre vágyó házaspárokat” – mondta a Magyar Hírlapnak Steven G. Kaáli, az intézet alapítója. Az OEP-finanszírozáson felüli betegeket az orvosok társadalmi munkában látják el, az anyagköltséget pedig Kaáli professzor fizeti. A professzor hangsúlyozta: ez válsághelyzet, s az ilyen működést csak januárig tudják vállalni. Ha nem változik a helyzet, utána kénytelenek lesznek várólistát kialakítani.

Ezt a János kórházban lévő Budai Meddőségi Centrumban már most meg kellett tenni – tudta meg a lap Konc Jánostól, a központ vezetőjétől. Már decemberre is betelt a keret, vannak, akik csak januárra kaptak időpontot. Kaáli professzor szerint a várólisták kialakítása miatt az idősebbek akár ki is futhatnak az időből, harmincöt éven felül ugyanis egyre csökken a beavatkozás sikerének esélye. Mint ismert, a múlt évi után idén ismét csökkentették az egészségügyi intézmények teljesítménykorlátját: július óta a tavalyinál öt százalékkal kevesebb ellátás után kapnak finanszírozást az egészségbiztosítótól. Így a meddőségi centrumokban is ennyivel kevesebb beteget tudnak fogadni.

Emellett – mint a Magyar Hírlapnak több intézmény vezetője is elmondta – jóval több gyermektelen pár keresi fel a központokat. Az Egészségügyi Minisztériumban készülő szakmai javaslatok között szerepel olyan felvetés is, hogy a jövőben csökkenik a társadalombiztosítás által finanszírozott lombikbébi-kezelések számát. (Jelenleg páronként öt próbálkozást áll az OEP, s alkalmanként 300 ezer forintot fizet.) Az orvosok szerint sokan ezt hallva rohamozták meg az ország tizenegy meddőségi központját.

A magyar lombikprogramok atyjának tartott Kaáli professzor szerint a programokat nem az egészségügy, hanem a népesedéspolitika részeként kellene kezelni, hiszen javítani lehet vele a kedvezőtlen születési statisztikákat. Ma a gyerekek két százaléka lombikkezeléssel jön világra: évente mintegy kétezer lombikbébi születik. A szakma szerint éppen ezért el kellene törölni a teljesítménykorlátot ezen a területen. Kaáli professzor és Konc János egyetért abban, hogy ha megszorításokat mindenképpen kell érvényesíteni, akkor a teljesítménykorlát eltörlése mellett a 35 év alattiak esetében háromra, az ennél idősebbeknél négyre csökkenthető lenne a biztosító által fizetett kezelések száma. A technikai fejlődésnek köszönhetően ma már kevesebb kísérlet is sikerre vezethet.

Jobb a helyzet, mint Nyugaton?

A világon mindenütt, a gazdag európai országokban is van várólista az ilyen típusú beavatkozásoknál – reagált a lap megkeresésére az Egészségügyi Minisztérium sajtóosztálya. Szerintük Magyarországon még így is jobb helyzetben vannak a meddő párok, mint máshol. Nálunk ugyanis öt beavatkozást támogat a társadalombiztosítás, míg Angliában csupán egyet, más nyugati országokban pedig kettőt.

(Forrás: Dobozi Pálma, Magyar Hírlap)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 detto 2007-11-29 11:27:21
 
37 éves vagyok jelenleg várolistán egy meddőségi központban! Az elős beültetésem nem sikerült - fél év múlva már betöltöm a 38. életévemet. Az idő telik és én meg csak várok! Ehhez még hozzá tartozik az is, hogy akinek nincs elegendő anyagi háttér az ne is igen próbálkozzon! Az injekciók, gyógyszerek, a központba való utazás (nekem több mint 100km) nem kis anyagi teher.

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com