Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 23. (ke) – Béla
Test-lélek-szellem

Pozsgai Eszter:

A törzsi hastánc

A táncosok mozdulataiban dominál a női erő (Föld) és a dinamika (Tűz), amelyet segít az erőteljes és mindenkit magával ragadó törzsi zene is, melynek üteme mintha a szív dobbanását követné (a szívünkből szól). Mezítláb és gyakran telitalpon szokás táncolni.

3/3. oldal

A tánc egyfajta aktív meditáció, befelé fordulás, a fizikai világtól való eltávolodás, „elcsendesedés”, és valami földön túli boldogság, ami ilyenkor elárasztja az ember lelkét. Feltöltődve, letisztulva és szívünkben hatalmas szeretettel térhetünk vissza „való” világunkba.

 A csoportos törzsi tánc egyfajta csoportterápia. Segítségével problémáinkon felülemelkedve, visszatalálunk igazi EGÉSZséges önmagunkhoz!

A törzsi hastánc csodálatos terápiás lehetőség, elsősorban nőknek. Harmonizálja a nőies energiákat, segíti az önelfogadást, feloldja a gátlásokat és földöntúli örömforrás. Ha valamelyik csakránk (energiaközpontunk – a szerk.) szintjén probléma van, az a táncban fizikai szinten is megmutatkozik, és ezt odafigyeléssel feloldhatjuk.

Gyakori probléma, hogy testünk jobb és bal oldala nem egyformán működik. Ilyenkor elgondolkodhatunk, hogy a női vagy a férfi oldal elfogadása okoz-e problémát, illetve a múlt vagy a jövő felé irányuló gondolataink nem megfelelőek.

Sok táncelem harmonizálja a két agyfélteke működését, ilyenek pl. a nyolcasok vagy az összetett mozdulatkombinációk. Mivel a hastáncban fontos az izoláció, fejlődhet a testtudatunk és javulhat a koncentrációs készségünk. Természetgyógyászként tudom, hogy a rezgés energetizál, és ezt a törzsi táncunkban tudatosan alkalmazom is. A fantáziánkat ugyancsak gyakran hívjuk segítségül a tánchoz, ezáltal fejlődik a képzelőerőnk. Művészetünkben fontos szerepet kap a kreativitás és a spiritualitás is. Akinek a személyiségéből hiányzik valamelyik „alap elem”, azt megpróbálhatja a hastánc tradicionálisan alkalmazott tánceszközeivel pótolni (érmék-Föld, kardok-Levegő, botok-Tűz és kelyhek-Víz), vagyis gyakran táncol a hiányzó elemnek megfelelő eszközzel.

Ez az „örömtánc” segítséget nyújthat mozgásszervi panaszok esetében, pánikbetegségben, depresszióban és egyéb pszichés betegségekben, önértékelési zavaroknál, szexuális és nem organikus eredetű meddőségi problémáknál, valamint a lelki okokra visszavezethető testi megbetegedések esetében is.

Pozsgai Eszter, Mirtusz
a Ghawazee Karaván törzsi hastánccsoport egyik vezetője
Tel.: (20) 573-4041
E-mail: mirtus@invitel.hu
Web: www.ghawazee-karavan.hu

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com