Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 28. (csü) – Gedeon,Johanna,Hanna
Életmód

Önbizalmat ad, védi az egészséget

Hastánc: szép testben ép lélek

Divathóbort? Dundi hölgyek szórakozása? Egészségvédő, önbizalmat erősítő, szórakoztató társas tevékenység és torna? Igen, az erotikus hastánc mindezt együtt jelenti, ráadásul olyan társaságban, ahol biztosan akad nálunk még dundibb is, így emelt fővel kezdhetjük a tanulást.

Az irodai munkát végző nők jó része akár önértékelési zavarokat is okozó súlyproblémákkal küszködik. Az ülőmunka, a nem megfelelő táplálkozás, illetve a mozgáshiány együttesen vezet a súlyfelesleghez. A megváltozott külső mindinkább eltávolodik a napjainkban kialakult szépségideáltól, ami szorongásokat okoz, ezért gyakran megfigyelhető jelenség, hogy a szégyenlősebb hölgyek még nőtársaik előtt sem mutatkoznak hiányos öltözetben, ezért a csoportos sportolási lehetőségeket sem használják ki.

A lelkesedés alábbhagy

Kevesen engedhetnek meg maguknak személyi edzőt, aki tanácsokkal láthatná el őket a megfelelő testmozgásról és az egészséges életmódról. Sokan próbálkoznak otthon végezhető testmozgással, ideig-óráig gyakorolnak is, majd az elvárt eredmények hiánya miatt fokozatosan abbahagyják. A sikertelenség még inkább arra készteti a nőket, hogy ne vegyenek tudomást megváltozott külső megjelenésükről. Kórosan elhízott nőtársaikhoz hasonlítva magukat, próbálnak javítani önértékelésükön, ez azonban csak átmeneti megoldás, mert bizonyos idő elteltével ők is abba a csoportba tartozhatnak.

Minden asszony életében eljön a pillanat, amikor úgy érzi: most tennie kell valamit önmagáért. Tudja a megoldást, ezért életmódot vált. A hirtelen fellángolás, ami egy adott pillanatban gyökeres életmódváltásra ösztönöz, általában testmozgással egészíti ki a túlbuzgó fogyókúrázást. A csökkentett energiabevitel azonban megnehezíti a testmozgást, következésképpen két-három hét leforgása alatt a legtöbben megtörnek, feladják. Fáradtan, éhesen visszakacsintgatnak kedvenc ételeikre, hiszen ennyi fogyókúra és testmozgás mellett igazán megérdemelnek egy falat boldogságot... Amilyen mértékben van kitéve testük, lelkük egyre nagyobb sanyargatásnak, olyan mértékben váltanak vissza korábbi életmódjukhoz, szokásaikhoz.

A hastánc önbizalmat is ad

Süle Judit pszichológus elmondása szerint az önértékelési gondokat gyakran félreértelmezik. Nem akkor rendelkezünk egészséges önképpel, ha elfogadjuk megváltozott külsőnket, hanem abban az esetben, ha megváltozott külsőnk független az önértékelésünktől.

Először is újra fel kell fedeznünk értékeinket, hogy megértsük, nem néhány kiló súlyfelesleggel érünk kevesebbet. Erre az egyik legalkalmasabb módszer a hastánc, mert miközben felszabadítja elménket, nem a társadalmi szépségideált, azaz a vékonyságot helyezi előtérbe. A testmozgással járó pozitív hatások mellett felfedezhetjük nőiességünk elveszettnek hitt részeit is. A hastáncot gyakorló nők rövid idő alatt túlteszik magukat önértékelési zavaraikon, mert a tánc eloszlatja a saját nőiességükbe vetett bizonytalanságot.

Hazánkban számtalan nő küzd súlyproblémával, ami többnyire kedvezőtlenül hat a lelkükre is – mondja Perecz Tímea, azaz Sahar hastáncművésznő. – Sokszor hallottam kezdő tanítványaimtól, milyen csinosak voltak korábban és mennyire örülnének, ha visszakaphatnák korábbi alakjukat, mert akkoriban magabiztosabbnak, kívánatosabbnak érezték magukat. Beszámoltak fogyókúrás kudarcélményeikről, miközben az is nagyon zavarta őket, hogy már nem úgy néznek rájuk a férfiak, mint egykoron.

A legerotikusabb tánc, amely megszabadít a súlyfeleslegtől is

Szerencsére mindenkin láttam a pozitív irányú változást. Kis idő elteltével a hastánctól kivirultak, kiegyensúlyozottak lettek, és élettel teli, sugárzó tekintetükben már nyoma sincs szomorúságnak. Megtanulták a létező legerotikusabb táncot, amellyel sokan nemcsak kapcsolatukat színesítették, hanem súlyfeleslegüktől is megszabadultak. A többi között ezen esetek sokasága sarkallt arra, hogy az egészséges életmód mellett kampányoljak, és segítsek a nőknek megőrizni nőiességüket, karbantartani testüket. A világhírűen gyönyörű magyar nők megérdemlik, hogy jól érezzék magukat bőrükben, még akkor is, ha éppen „kövér jelmezüket” öltötték fel.

Fajtné Thuróczy Zsuzsanna, a Semmelweis Egyetem, Testnevelési és Sporttudományi Kar, Torna, RG, Tánc és Aerobic egyetemi adjunktusa szerint a hastánc gerinc- és csípőmozgással jár, megmozgat minden izmot, különösképpen a has- és hátizmokat, farizmokat és a combokat – tehát azokat a kritikus zónákat is, ahol a zsírpárnák megtelepednek. Részt vesz a testtartás szabályozásában, összeköti, adott esetben szétválasztja a mellkas és a medence mozgásait. A táncra jellemző izolált mozgásban hol a mellkas, hol a medence rögzített, ezáltal a has izomzatának összes funkciója kihasználható és edzhető.

Gyorsuló anyagcsere – méregtelenítés

A hastánc mozgatja az emésztésért felelős belső szerveket is, élénkíti, így gyorsítja az anyagcserét, tehát rövidebb idő alatt távozik testünkből a legtöbb méreganyag.

A fentiek miatt a hastánc a ma oly divatos rekreációs tevékenységek között is rangos helyen szerepel. Ideális azoknak, akik szórakoztató sportolásra vágynak, illetve előtérbe kívánják helyezni nőiességünket. A hastáncot élettani és lélektani hatása – tudatos étkezési tervvel – ideális és egészséges életmóddá teszi, amellyel elérhető a kívánt egyensúly. Mozgástartalma és szerkezete alapján ez a tánc alkalmas arra, hogy életkortól és edzettségi foktól függetlenül bárki elkezdhesse.

Nem utolsó szempont az sem, hogy egész életen át végezhető mozgásforma, ízületeket kímélő mozdulatokkal, segít kialakítani a helyes testtartást, ezzel tehermentesíti a gerincet. Tökéletes aerob edzés.

(Forrás: Infovilág, szerkesztő Kulcsár László)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 nömmix 2009-09-24 19:01:03
 
Nem annyira ehhez szólok hozzá, a kapcsolódó cikkek juttatták eszembe: ha a hastáncban valóban nem számít, sovány vagy kövér, akkor miért nem lehet nagyobb méretű hastáncruhát kapni? Szívesen vennék, de úgy, hogy előtte megpróbálom, mivel a rendeléseknél nem cm pontos adatok vannak, XL, XXL nem tudni, milyen méretű, és a postai rendelést körülményes is lenne megoldani a lakhelyemről. Szombathelytől 50 km-re lakom, ahol van egy hastánccsoport (ők Bp-ről rendelnek), és kisbabás elfoglaltságaim mellett nem tudok oda eljárni, viszont itthon szívesen táncolgatnék újra, mivel régebben egy dvd alapján nagyon szerettem.
Elnézést, hogy ide és a másik cikkhez is írtam, ahol nem biztos, hogy választ kapok, mert régi téma.

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com