Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 24. (sze) – György,Debóra
Itthon

Módosítást terveznek a petesejt-adományozásban

A gyermektelen házaspárok érdekében módosulhat a Munka Törvénykönyve, rászorultsági alapon magasabb támogatást kaphatnak a lombikbébi programban résztvevők, és megszűnhet a petesejt-adományozás anonimitása – egyebek mellett ezekről nyújtott be nemrég önálló képviselői indítványt két szocialista politikus. Becslések szerint csaknem 150 ezer házaspár, vagyis minden hetedik meddő, közülük mégis mindössze néhány ezren vesznek részt az Országos Egészségbiztosítási Pénztár által támogatott meddőségi kezelésen, s évente 1500–2000 lombikbébi születik.

A képviselők a törvénykönyv módosítását azért tartják szükségesnek, mert egy kezelés – a petesejtlevétel előtt és a beültetés után – 2-2 hét, és az első kezelés sikerességétől függően akár 3 hónapos kihagyásokkal további, legfeljebb 5 beavatkozásra is szükség lehet. A programban részt vevők munkaerő-piaci helyzete az átlagosnál kiszolgáltatottabb, emiatt a kezelés kezdetétől indokolt legalább 1-1,5 éves munkahelyi védelem, így a többi között a rendes felmondás tilalma és a könnyebb fizikai terhelést jelentő munkakör. Erről Muhari Judit tudósított a Népszava hasábjain.

A mesterséges megtermékenyítés programjában való tömeges részvétel akadálya a gyógyszerkészítmények magas ára. Jelenleg a kezeléshez szükséges készítmények támogatási mértéke 50 százalékos, a gyógyszerár fennmaradó 50 százalékát a pároknak kell megfizetniük. A rájuk eső költség 100–150 ezer forint, az alacsony jövedelműeknek ezért elérhetetlen a terápia. Emiatt rászorultsági alapon, az anya hormonális felkészítését szolgáló készítmények magasabb mértékű támogatottságát javasolják a képviselők.

Változhat a petesejt-adományozás módja is. Várhatóan a Humánreprodukciós Bizottság vizsgálja meg, milyen – pozitív vagy negatív – következményekkel járhat az anonimitás eltörlése. Az egyik javaslattevő, Újhelyi István a Népszavának úgy fogalmazott: életszerűtlen, hogy kizárólag idegen nő petesejtjét termékenyíthetik meg, miközben sokkal valószínűbb, hogy a fájdalmas beavatkozást barátnők, családtagok vállalnák gyermektelen ismerősükért.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com