Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Test-lélek-szellem

Pozsgai Eszter:

A törzsi hastánc

A táncosok mozdulataiban dominál a női erő (Föld) és a dinamika (Tűz), amelyet segít az erőteljes és mindenkit magával ragadó törzsi zene is, melynek üteme mintha a szív dobbanását követné (a szívünkből szól). Mezítláb és gyakran telitalpon szokás táncolni.

3/1. oldal

 „A Mindenség azé, aki táncol
és aki kívül marad a táncon,
nem ismeri az élet titkait.”
(Müller Péter)

A törzsi hastánc eredete és kialakulása

A hazánkban is egyre népszerűbb törzsi táncstílus (Tribal-Style Belly Dance) szülőhazája Amerika, Kalifornia. Jamila Salimpour az 1960-as években megalapította a Bal Anat tánccsoportot, az első Tribal-Style hastánccsoportot. Később lánya, Suhaila Salimpour és tanítványa, Masha Archer fejlesztették tovább ezt az egyedi stílust. Jamila cirkuszban dolgozott fiatal korától kezdve, ennek a hatása érezhető a Bal Anat tánccsoport műsorában is. Szerepet kaptak algériai, tunéziai, marokkói táncot előadó férfi és női művészek, akik virtuóz eszközhasználatukkal ejtették ámulatba a közönséget. (Eszközeik: korsó, tálca, üveg, kígyó, bot és a mágusok eszközei.) Mind tartalmilag, mind színpadképét tekintve színesek és tartalmasak voltak ezek a műsorok, akárcsak egy cirkuszi előadás. Korábban a vándorló nomád törzsek – pl. a Ghawazee törzs – hasonlóan szórakoztathatták az embereket.

A köztudatban mégis a legtöbben Carolena Nericcio nevét kötik ehhez a műfajhoz, aki Masha Archertől tanult. Később különvált, és megalapította a FatChanceBellyDance (FCBD) és az American Tribal Style Belly Dance (ATS) csoportot.

Ennek a speciális táncstílusnak elhivatott követői vannak most már az egész világon. Közülük is kiemelném a következőket: Gypsy Caravan, BlackSheepBellyDance, Heavy Hips.

Hazai kezdetek

A magyarországi törzsi hastánc „anyja”, Joós Judit 1998-ban megalapította a Jamina Ghawazee törzsi hastánccsoportot. Neki és a tánccsoport tagjainak – Lánczos Ica, Mihalovics Judit, e sorok írója, Pozsgai Eszter, Varga Erika – köszönhető ennek a stílusnak széleskörű hazai elterjedése. Csoportunk előadásmódjára és szemléletére nagy hatással volt Carolena Nericcio és a többi ATS csoport is.

2006 tavaszán a Jamina Ghawazee csoportból kiválva, Lánczos Ica és jómagam megalakítottuk a Ghawazee Karaván törzsi hastánccsoportot.

A törzsi hastánc növekvő népszerűségének köszönhetően – az utóbbi néhány évben – hazánkban is egyre több tehetséges csoport született.

Mozgáskultúrája

A táncosok mozdulataiban dominál a női erő (Föld) és a dinamika (Tűz), amelyet segít az erőteljes és mindenkit magával ragadó törzsi zene is, melynek üteme mintha a szív dobbanását követné (a szívünkből szól). Mezítláb és gyakran telitalpon szokás táncolni, hogy a Föld energiáival szorosabb kapcsolat szülessen. A rázások közül ez a stílus használja leggyakrabban a „twistet”.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com