Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Egész-ség

Minden perc életmentő lehet

A szélütés (stroke) gyors felismerése

Egyre többen hívják a mentőket, ha a szélütés tüneteit észlelik. A Magyar Stroke Társaság (MST) égisze alatt elindított, két hónapig tartó kampány elérte célját: az emberek sokkal bátrabban nyúlnak a telefonért, hamarabb kérnek segítséget. Jól tudják, hogy minden perc számít.

3/2. oldal

Sokatmondó számok

A név nélküli, 6 kérdésből álló kérdőív segítségével végzett felmérésben 518, harminc év feletti, a Stroke Napra kilátogató válaszait dolgozták fel. A válaszadók: 175 férfi (33,8%) és 343 nő (66,2%), átlagos életkoruk 51,2 év, a legidősebb kérdőívet kitöltő most töltötte be a 83 évet. A kutatásban részt vevők 8,0%-a városban, 92%-a a fővárosban él. Legmagasabb iskolai végzettség szerinti megoszlásuk: általános iskolát végzett 11,2%, szakiskolát végzett 19,3%, érettségizett 45,3%, felsőfokú végzettségű 24,2%. A megkérdezettek 79%-a tisztában van a stroke jelentésével, a férfiak 76%-a, a nők 82%-a. A nők 81% ismeri a stroke tüneteit, a férfiak ebben alig érik el a 60%-ot.

A válaszadók 77%-a a 3 órás időhatáron belül orvoshoz fordulna, 23% azonban csak 48 órán belül kérne segítséget, a megkérdezettek 75%-a hívná azonnal a mentőt, 25% máshoz fordulna.

Sajnos még mindig „csak” a lakosság 76%-a tudja pontosan a mentők telefonszámát, (a nők 79%, a férfiak 73%), további 14% az általános segélyhívó számot tárcsázná, és csupán a maradék 10% hívná a rendőrséget vagy a tűzoltókat.

A szélütés kockázati tényezőit illetően 76% adott pontos választ. A válaszadók 72%-a hallott a kampányról.

Az agyvérzés fő oka a magas vérnyomás

Az agyi infarktusnak két közvetlen oka van: az agyi ér meszesedése miatt vérrög alakul ki; a meglévő szívbetegség (szívritmuszavar, billentyűmeszesedés, korábbi szívinfarktus) vagy a fő verőér kezdeti szakaszának meszesedése miatt vérrög kerül a véráramba, ami az agyi érbe jutva elzáródást okoz.

Az érelmeszesedés a verőerek falának évek alatt kialakuló betegsége, ami végül érszűkülethez, érelzáródáshoz vezet. Az érelmeszesedés az egész érrendszert károsítja. Ha elsősorban az agyi ereket érinti, akkor agyi infarktust, ha a szív ereit, akkor szívinfarktust, ha az alsó végtag ereit érinti, alsóvégtagi érszűkületet okoz. Az agy erének elzáródását követően az érintett területen olyan visszafordíthatatlan elváltozások sora indul el, aminek következménye az agy maradandó károsodása.

Az érelmeszesedés kockázati tényezői

Magasvérnyomás (hypertonia)
Az érelmeszesedés, az agyi infarktus és az agyvérzés legfontosabb kockázati tényezője a magas vérnyomás. Magasvérnyomás betegségről akkor beszélünk, ha legalább három alkalommal, nyugalmi állapotban a vérnyomás 140/90 Hgmm felett van. Ekkor további vizsgálatokra, rendszeres (általában a beteg élete végéig tartó) kezelésre és ellenőrzésre van szükség. A magasvérnyomás betegség gyakorisága a kor előrehaladtával növekszik. A vérnyomás felső értékének (systolés) minden 10 Hgmm-rel történő csökkentése az agyi érkatasztrófák kockázatát 30%-kal, míg az alsó érték (diastolés) 5-6 Hgmm-es mérséklése 42%-kal csökkenti a veszélyt.

Magas vérzsírszint (hyerlipidaemia)
A vér emelkedett koleszterin- és zsírtartalma, valamint az érelmeszesedés és a szívbetegségek kapcsolata jól ismert. A vérzsírok összetevői az össz-koleszterin (káros: LDL, védő HDL koleszterin) és a triglicerid. Az össz-koleszterinszint 5 mmol/l alatt normális. Az eddigi vizsgálatok valószínűsítik, de egyértelműen nem bizonyították a magas vérzsírszint és az agyi infarktus kapcsolatát.

A magas zsírszint oka lehet a helytelen, zsírdús táplálkozás és a szervezet fokozott zsírtermelése. Míg a helytelen táplálkozás okozta magas értékek zsírszegény étrenddel (hal, zöldségek, gyümölcsök fogyasztása) befolyásolhatók, addig a fokozott zsírtermelés megfelelő gátló gyógyszerekkel rendezhető.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com