Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Test-lélek-szellem

Temesvári Gabriella cikke az NLP-ről

Játék a színnel, mérettel, fényerővel

Az NLP a neurolingvisztikus programozás kifejezés rövidítése. Mit jelent? Neuro (idegi) – a gondolkodás, viselkedés alapjául szolgáló idegrendszeri folyamatokat jelöli. Lingvisztikus (nyelvi) – az idegrendszeri folyamatokat rendszerező, értelmező nyelvre utal.

A programozás ezen folyamatok célszerű kombinálását jelenti. Nem lepődhetünk meg ezen, hiszen egy kaliforniai pszichológus-matematikus és egy nyelvész kitalációja. Megfigyelték, hogy csinálják a zsenik, és azokat az idegi folyamatokat megpróbálhatjuk „eltanulni”.

Agyunk minden élményt, minden gondolatot valamilyen érzékszervi rendszerben jelenít meg: képben, hangban, érzésben, illetve ezek kombinációjában. Ezek a modalitások.

Nyelvi játék

Nézzük, mit jelent?
Sötét gondolat, fényes jövő, sziporkázó egyéniség, rózsaszín szemüveg, szürke kisegér, színes egyéniség. Itt színekkel fejezi ki agyunk, hogyan működik, hogyan látja az elvont dolgokat.

Távol tart magától, közeli kapcsolat. Agyunk itt a probléma milyenségét a távolsággal kódolja.

Óriási probléma, nagy nehézség, pitiáner ügy, felfújja az ügyet, Ez a tipikus „más szemében a szálkát is észreveszi, magáéban a gerendát sem látja”. Az agyi látásmód a problémamegoldásban itt a mérettel manipulál.

De agyunk operál az alakkal is: magas eszmefuttatás, szétfolyó beszélgetés; az élességgel: ködbe vesző emlék, feledés homálya, élesen emlékszem rá, tisztázzuk a dolgokat, homályos magyarázat; a hanggal: harsány színek, csendes megemlékezés; hőmérséklet-érzettel: meleg szavak, meleg szívű, hideg szépség; ízekkel: édes ifjúság, keserű valóság. Ezek a szubmodalitások.

Változtassuk meg a programot

Agyunk szó szerint a szubmodalitások segítségével csoportosítja, kódolja élményeinket. A szubmodalitást változtató eljárásokkal közvetlenül változtathatjuk meg magát a programot, azt, ahogyan gondolkozunk és reagálunk az eseményekre, amelyeket átéltünk.

Agyunk egyetlen esetből is képes egy életre beprogramozni valamit, amitől aztán nem tudunk megszabadulni, illetve ha megismertük működését, akkor az NLP-vel ugyanolyan gyorsan át is tudjuk programozni magunkat. Nem véletlen a számítógépes hasonlat. Ott is a gép azt csinálja, amit programoztunk neki, és nem azt, amit szerettünk volna, hogy csináljon. Ha utasításunkat a megfelelő formában közöljük vele, akkor annak megfelelően fog működni.
Nézzük meg, mit csinálhatunk élményeinkkel.

Fényerő szubmodalitás

Idézz fel egy nagyon kellemes múltbeli élményt, talán valami olyasmit, amire már régen nem gondoltál. Emlékezetben utazz vissza abba az időbe, és közben ügyelj, hogy azt lásd, amit akkor láttál, amikor az eredeti esemény történt. Ezután módosítsd a kép fényességét, és figyeld meg, hogyan változik meg ettől az érzésed. Fokozatosan fényesítsd, majd fokozatosan halványítsd el, hogy a végén már alig lásd. Azután fényesítsd fel ismét. Figyeld meg, az érzéseid változását.

Most képzelj el egy kellemetlen emléket. Valami olyasmit, ami időnként eszedbe jut, és rossz érzést okoz. Halványítsd el a képet még jobban. Ha eléggé lecsavarod a fényességet, nem zavar többé. Ezekben az esetekben a fényesség szubmodalitással dolgoztunk. Mindenki megfigyelheti, hogy a saját agya hogyan reagál a fényességi viszonyokhoz. Általában a fényesség erősíti az érzéseket (a rosszat és a jót is), a halványítás gyengíti. (Kivétel: naplemente, hajnalhasadás, gyertyafény.)

Temesvári Gabriella
temesvarigabi@invitel.hu

A cikkből a továbbiakban kiderül, hogyan használhatjuk például a képméretet, a mozgást, mozgatást vagy a zenét agyunk átprogramozására. A folytatáshoz kattintson ide.

(Forrás: a szerző honlapja.)

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#4 Magocilla 2007-11-27 18:13:44
 
Manipuláció? Persze! Ezzel dolgozik a filmipar, főleg a színnel, fényerővel, sőt az irodalom is használja, ott a szavakhoz a fentebb rendelt érzések társulnak.
Amire még jó, : megszabadulhatsz rossz élményektől, amelyek megkeserítik az életed.
Minden létezőt lehet rosszra és jóra is használni.Rajtad áll!
Az életed jobbátételéhez, tehát jóra használd, sok sikert hozzá. (Temesvári Gabilla)
A honlapom tényleg nem tökéletes, Mac-ben lett írva Win-re, ez a baja. Majd teszünk róla.
#3 Sztarenszkyné Magdi 2007-11-27 11:37:05
 
Áldás
#2 Sztarenszkyné Magdi 2007-11-27 11:36:43
 
Kedves Gabi!
Örömmel olvastam soraid!
Élesítettem most azt az emléket amikor a Fehér kígyó legendáját megismertetted nekünk.
Üdv, Áadás: Magdi
#1 cerceruska 2007-10-26 05:32:16
 
Sajnos a cikk folytatását nem lehet elolvasni a kapcsolódó honlapon, mert a gördítés akadályozott.
Kimondottan izgalmas ez a módszer, de az általában elhallgattatik, hogy nemcsak önfejlesztésre, hanem manipulációra IS kiválóan alkalmas.
Nem véletlenül sikeres elsősorban az üzleti életben egy bizonyos formáció, amelyik ezt a módszert IS alkalmazza;-))
cerceruska

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com