Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Mancsok, karmok

A kutyapszichológus válaszol (4.)

A kutya lelke és az egyedüllét

Három éves szuka kutyám egészen pici kora óta nálam van. A nevelését illetően tudom, hogy elrontottam őt, mert sok mindent ráhagytam; inkább emberként kezeltem, mint állatként. Testileg azonban kiegyensúlyozott kiskutya. Panellakásban lakunk, sajnos ő sokat van egyedül.

De ez már kicsi kora óta így van, és az utóbbi időben – a szomszédok elmondása alapján – napközben keservesen sír; nem egész nap, csak olykor-olykor. Kárt nem tesz semmiben. Amikor hazaérünk, boldog és vidám, bár a szemében látszik a szomorúság.

Hogyan tudok rajta segíteni, hogy ne sírjon? Hogyan tudom megértetni vele, hogy majd hazajövök? Mennyire viseli ez meg az ő lelkét?

A másik problémám pedig az, hogy bár szuka kutya, folyamatosan dörzsöli magát. Amikor nem tüzel, ez még úgy-ahogy elviselhető. De amikor tüzel, szinte elviselhetetlen, mert folyamatosan dörzsölni akarja a nemi szervét.

Kérem, adjon tanácsot, hogyan tudom csillapítani ezt a vágyát? Sterilizáltatni nem szeretnénk.
Segítségét és válaszát előre is köszönve:
Ágnes

Okok és tanácsok

Kedves Ágnes!
Az egyedüllét alatti nyüszítés és sírás összefügghet a kutya nemi zavaraival, de az is lehet, hogy a két probléma teljesen különálló.

Az egyedüllétből eredő problémával kapcsolatban csak a tartási körülményeknek és a kutya napirendjének, táplálékrendjének ismeretében, személyes látogatás és megfigyelés után tudnék pontos okokat meghatározni. Majd az okokat ismerve lehetne rajta segíteni. Sablonos ötletadással nem tudjuk orvosolni a problémát, tovább rontani annál inkább.

Azt nem kell és nem lehet egy kutyával megértetni, hogy majd „hazajövök”. A kutya akkor is hazavárja Önt, ha ezt mondja neki, meg akkor is, ha nem mondja. Mert ez esetben egy cselekvéskombináció történik, amely számára teljesen kiszámíthatatlan eredményű lehet. A gazdi, a társ, a falkavezér eltávolodik – és vagy visszajön, vagy nem. Az esély a kutya számára 50-50%, a létező legbizonytalanabb, ezért számára a legförtelmesebben elviselhető.

Korábban valamilyen jelzések akarva-akaratlanul tudatták vele, hogy a gazdi visszatérésének pozitív élményével fog zárulni ez az állapot. És a köztes időt nyüszítés nélkül elviselte. Jelenleg valamilyen új helyzet egy alapvetően más, a kutya tudatában, szokásrendszerében az előbbiekkel nem összeegyeztethető állapotot teremt. Ez elbizonytalanítja, ezt nem akarja, és a maga módján megpróbálja ezt jelezni, tehát nyüszít vagy sírdogál. Valószínűleg a jelenlegi egyedüllét rendkívül erős stresszállapotot okoz a kutyájának. Ha hosszú távon nem történik valamilyen mértékű megoldás, a stresszállapot és egy esetleges betegség nagyon meg tudja viselni a kutya lelkét. Az is fontos tényező, hogy mit és mennyit csinál a kutya akkor, amikor nincs egyedül.

A nemi okokra visszavezethető viselkedési zavart először állatorvossal kell megvizsgáltatni. Ha az alapos vizsgálat nem állapít meg nemi vagy hormonális betegséget, csak akkor lehet a nemkívánatos jelenséget pszichikai viselkedészavarként kezelni. Az állatorvosi vizsgálat után gondolja át még egyszer, milyen érvek szólnak a sterilizálás ellen.

Tipp

Az otthon maradási tréning célirányos szoktatás arra, hogy a kutya egyre hosszabb időt (max. 4-6 órát) zavartalanul egyedül tartózkodjon. Alapfeltétel, hogy a gazdi és kutyája között megbízható, erős bizalmi viszony legyen, és a kutya megfeleljen az alapvető engedelmességi követelményeknek. Ismerje és végrehajtsa az „5+2” vezényszavakat és ezek optikai vagy akusztikus kiegészítőit.

  1. a magunkhoz hívást,
  2. leültetést,
  3. lefektetést,
  4. a helyben maradást,
  5. a pihenő-, alvóhelyre küldést.

A „+2” egy úgynevezett „feloldó” és egy „tiltó” vezényszót, utasítást jelent. Az első megszabja, hogy a korábban kiadott utasítást a kutyának már nem kell tovább végrehajtania, ismét maga dönthet cselekvése irányáról és mikéntjéről. A második pedig általános tiltást jelentve megszabja, hogy a kutyának mit nem szabad csinálnia, vagy amit éppen elkezdett csinálni, azt a falkavezér nem tartja helyesnek. Ezeket manapság egy jó szakkönyv segítségével minden kutya gazdija saját maga is megtaníthatja kutyájának.

Ezt követően a tartási körülmények optimalizálásával, interaktív kutyajátékkal, a kutya szellemi aktivitásának terhelésével, a pozitív megerősítés gyakorlatának alkalmazásával, az elmenés imitálásának gyakorlatával stb. fokozatosan történik a szoktatás. Átlagos esetben a tréning 4-6 alkalommal 1-1 órás foglalkozás után hozza meg azt az eredményt, amikor a továbbiakban már a gazdi egyedül tudja a gyakorlást fokozni és a végső célt elérni.

Stefan Siman
dipl. állatterapeuta, kutyatréner
www.4tappancs.hu
stefan.siman@4tappancs.hu

(Folytatjuk)

Részletet olvashattak a szerző A KUTYApszichológus válaszol című könyvéből. Bővebb információ és megrendelés: www.kutyaskonyvek.hu

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com