KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2023. márc. 28. (ke) – Gedeon,Johanna,Hanna
Mancsok, karmok

A kutyapszichológus válaszol (5.)

Kutyánk van, gyerekünk lesz

Évek óta – még házasságkötésünk előtti időtől – él velünk vizsla kutyánk. Feleségem jelenleg terhes, hamarosan gyermekünk fog születni. Kutyatartó és kutyaellenes ismerősök, barátok, rokonok számtalan, sok esetben ellentmondó tanáccsal, ötlettel rukkolnak elő.

Próbálnak minket az új élethelyzetre előkészíteni. Lassan áttekinthetetlenné és megoldhatatlanná válik így számunkra a jövőbeli családi szituáció.
Mi az igazság, mi a helyes, mi az Ön véleménye?
Imre

Új élethelyzet az ember/kutya falka számára

Kedves Imre!
A család – egy ember/kutya közös falka – szerkezetének megváltozása valóban új élethelyzet elé állítja az embert is és a kutyát is. Tapasztalatom szerint azonban a problémák java részét az okozza, amitől Önök is joggal tartanak: Az ellentmondó és sok esetben alaptalan, a jelen kor szakmai ismereteit nélkülöző tanácsok, tippek és ötletek.

A megváltozó életkörülmények a kutya számára két dolgot jelentenek:

  • Az ember/kutya falka egy új taggal szaporodik.
  • Ez egy természetes biológiai folyamat.

Azok a kutyák, amelyek egy jól működő, stabil, hierarchikus rangrendszerben élnek, problémamentesen veszik tudomásul, hogy a ranglétrán fölöttük állók kiváltsága és feladata az utódnemzés, a családszaporítás. Ezek a – javarészt dominánsnak nem mondható – kutyák viszonylag könnyedén és gyorsan veszik tudomásul, hogy együtt kell élni az új családtaggal.

Az esetek nagyobb részében a problémát inkább a másik dolog jelenti. Ebben az esetben a kutyának az, hogy egy bebugyolált élőlény, egy kicsi ember kerül a családba, nem automatikus és nem is egyértelmű. Ugyanis a kutya agyában és érzéki világában teljesen más kép jelenti azt, hogy ember.

Példa lehet a falkában élő farkas anyaállat

Egy csecsemőnek alapvetően más szaga van, nem lábon jár, hanem fekszik, nem beszél, hanem érthetetlen hangokat ad. Talán a legfontosabb különbség a kutya szempontjából az, hogy az í emberek már egy bizonyos fokon a kutya testi jelzéseire reagálnak, és ezáltal velük már így egy több-kevesebb sikerrel működő kommunikáció alakult ki. Ezzel szemben egy újszülött pici ember a kutya minden kommunikatív szándékát, minden leadott jelzését közömbösséggel fogadja, nem vagy a kutya értelmezése szerint rosszul reagál rájuk.

Szélsőséges esetekben némelyik fajta – főleg a vadászkutyák – a síró, kezével hadonászó csecsemőt mint zsákmányt kezelik.

Nem árt valóban körültekintőnek lenni, de a túlzott óvintézkedések tovább bonyolíthatják a dolgot. Az egyik legjobb, a természetből vett követendő példát a falkában élő farkas anyaállat nyújtja. A farkas anyaállat ugyanis a szülést követően néhány hétig távol tartja a falka tagjait a kicsinyeitől. A falkatagok ezt feltételek nélkül elfogadják. Majd fokozatosan ő maga hívja oda a falkatagokat, hogy megismerkedjenek a kicsikkel, és az ő közvetlen, gondos és körültekintő felügyelete mellett kerülhet sor az első kontaktusok felvételére (szaglás, megnézés stb.).

Aranyszabály: 7 éven aluli gyermek ne legyen kettesben a kutyával

Ez az önök helyzetére szabva röviden a következőket jelenti:

A kutya magától nem közeledhet a kicsihez, csak akkor, ha önök a kutyát odahívják és a kontaktus felvételét megengedik. A gyerek és a kutya kapcsolatának idejét és intenzitását mindig és kizárólag önök szabják meg, és annak bármely pillanatban történő megszakítását a kutyának ellenállás nélkül el kell fogadnia. Ennek a viselkedési alapszabálynak a megtartásával nagyon jó alapok rakhatók le az elkövetkezendő hónapokra.

Ahhoz, hogy az új családi jövevény érkezése és beilleszkedése harmonikusan történjen meg, a kutya előkészítése, majd a vele való összeszoktatás szükséges. Ezeket az intézkedéseket azonban tanácsos a kutya fajtájára, nemére, korára, személyiségére, a helyi viszonyokra, a tartási körülményekre való tekintettel meghatározni. Ajánlatos a terhesség 6-8. hónapja között szakember segítségét kérni.

Magam egyetlen aranyszabály megtartását szoktam kérni a kisgyermekes kutyatartóktól, ami így szól: 7 éven aluli gyermeket ne hagyjanak felügyelet nélkül együtt a kutyával!
Ez a gyerek és a kutya közös érdeke.

Stefan Siman
dipl. állatterapeuta, kutyatréner
www.4tappancs.hu
stefan.siman@4tappancs.hu

(Vége)

Részletet olvashattak a szerző A KUTYApszichológus válaszol című könyvéből. Bővebb információ és megrendelés: www.kutyaskonyvek.hu

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com