Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 24. (sze) – György,Debóra
Mancsok, karmok

A kutyapszichológus válaszol (2.)

A kutyám fél a petárdadurrogástól

„Van egy 4 éves német juhász kan kutyám, akit családtagként kezelünk. Nappal, ha akar, a lakásban van, de éjszaka kint alszik az udvaron (a házában). Elég gyakran járunk sétálni, más kutyákkal és idegenekkel szemben nem agresszív, nem is fél. De a durranásoktól...”

„Azoktól fél, iszonyatosan, legyen az tűzijáték, puska stb.). Hiába nyugtatom, nyüszít, remeg, és mindenáron be akar bújni valahová. A kérdésem az lenne, hogy hogyan lehetne ezt a félelmet legyőzni vagy legalább csökkenteni.
Köszönettel: Csaba”

Okok és tanácsok

Gyakori eset, hogy egy kutya fél bizonyos hangoktól. Nem szabad megfeledkezni arról, hogy a kutyák 5-7-szer erősebbnek hallják a hangokat, mint mi, emberek.

Az esetek többségében a probléma a kutyának arra a legelső élményére vezethető vissza, amikor először élte át az adott hangélményt, pl. a durrogást. Ezt a megtörtént tényt utólag nem lehet „meg nem történtté” tenni, ennélfogva a tünet kezelése egyszerű módszerekkel elég nehéz.

Említést érdemel még, hogy a kutya genetikailag is örökölhette ezt a viselkedést, ezen természetesen utólag szintén nem nem lehet változtatni.

A helyzet azonban korántsem reménytelen. Vannak tréningmódszerek, amelyek Öntől nagy türelmet és kitartást kívánnak, de eredményre vezetnek. Valószínűleg egy párhuzamos Bach-virágterápiával hozzásegíthet, hogy a félelem legyőzésére irányuló tréningprogram még eredményesebb legyen.

Ami helytelen: nyugtatni, simogatni, kényszeríteni a kutyát az ott maradásra. Feltételezve, hogy Ön ezt már többször is így csinálta – a kutya félő, pánikszerű, menekülő reakciója a durranások hangjára ezáltal még inkább megerősödött.

Bővebbet ilyen esetekben csak akkor tudnék mondani, ha személyesen megismerhetném, megfigyelhetném a kutyát. Félelmi megnyilvánulásainak tanulmányozása után lehetne kiválasztani a megfelelő Bach-virágkeverék összetételét és az adagolás mennyiségét. Önnel pedig megbeszélhetnék egy terápiás tervet, amelynek alapján Ön saját maga, lépésről lépésre hozzásegítené a kutyát félelmének legyőzéséhez. A hosszan tartó folyamat miatt nem lehet az a cél, hogy végig én foglalkozzam a kutyájával, hanem hogy Ön elsajátítsa azokat a helyes módszereket, amelyek segítségével saját maga is segíteni tud a kutyáján.

Addig egyet kell tennie, megelőzni a bajt, kerülni a kutyával azokat a helyszíneket, ahol „durrogás” van.

Tipp

A szilveszteri petárdadurrogásnál sok kutyának hisztérikus félelemmegnyilvánulásai vannak. Ezt megelőzni nem lehet, de talán célszerűbb tréninglehetőségnek használni.

Aznap reggel kapja meg a kutya a napi élelemadagjának az egyharmadát. A maradék kétharmadot félre kell tenni éjfél utánra.

A durrogás kezdetekor és alatta a kutyának lehetőséget kell adni arra, hogy a gazdi közelében keressen védelmet. De nem kell ölbe venni, elbújtatni, simogatni, vigasztalni, nyugtatni. A gazdi álljon vagy üljön a lakás egy viszonylag nyugodt pontján, ne változtassa a helyét. Próbálja meg a nyugodt, higgadt, magabiztos falkavezért eljátszani, aki teljesen biztos benne, hogy a durrogás nem jelent semmi negatívat, és egyszer úgyis vége lesz az egésznek. Közben koncentrálnia kell a kutyára. A durrogás kezdetétől folyamatosan le kell rakni a földre a kutyus legkedvesebb jutalomfalatjaiból. Amikor csak egy pillanatra is úgy tűnik, hogy a kutya félelme alábbhagyott, azonnal ismét jutalomfalattal kell kínálni a kutyát. A durrogás végének közeledtekor a kutya megkaphatja a napi élelemadag maradék kétharmadát.

Az eredményt egy év múlva, a következő szilveszteri petárdadurrogtatáskor lehet lemérni, amikor meg kell ismételni az egész gyakorlatot. Ha már könnyebben, jobban megy – akkor az azt jelenti, hogy az előző évben jól csinálták.

Aki nem elégszik meg az évi egyszeri gyakorlással és gyorsabban akarja elérni a kutyája viselkedésváltozását, annak a DilentDivision kiadásában megjelent CD – 96 hétköznapi zaj a kutyák deszenzibilizálására – segítségével akár naponta többször is szilveszter lehet, már ami a petárdahangzavart illeti. Feltétlenül ügyelni kell azonban arra, hogy minimális hangerővel kezdődjön a gyakorlat, és csak nagyon apró fokozatokban szabad emelni a hangerőt. Amikor a kutya kezd nyugtalanná válni, abba kell hagyni a gyakorlatot, és másnap egy fokozattal halkabban kezdve, tovább folytatni.

Virsli, sajt, kenőmájas stb. kellő mennyiségben legyen mindig készenlétben.

Stefan Siman
dipl. állatterapeuta, kutyatréner
www.4tappancs.hu
stefan.siman@4tappancs.hu

Részletet olvashattak a szerző A KUTYApszichológus válaszol című könyvéből. Bővebb információ és megrendelés: www.kutyaskonyvek.hu.

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com