Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Mancsok, karmok

A kutyapszichológus válaszol (3.)

Szeretnék egy kutyust, de a szüleim...

Tizenegy éves vagyok, és nagyon szeretnék egy kutyust (mopszot vagy westit!) De anyu és apu (főleg anyu!) azt mondják: „Majd, ha jó lesz a bizid!”, „Ki fogja sétáltatni a kutyát, hova tesszük, ha a mamáékhoz megyünk?” Pedig én sétáltatnám, etetném, gondoznám!

Az anyu azt is mondta, hogy „... jövőre egy napra mennénk a mamáékhoz karácsonyozni, hová tegyük a kutyát”. Addig megkérnénk az egyik kutyás szomszédot, hogy amikor elviszi a saját kutyáját, vigye el a miénket is. Meg persze fizetnénk neki a kajáért, meg azért, hogy gondozta!
Várom a válaszát:
Vera

Kedves Vera!
Amiben igazuk van a szüleidnek: a kutyatartás előzetes meggondolást, körültekintést igényel és felelősségteljes, rendszeres feladatokat jelent. Mert a kutya csak akkor tud igazán jól és mindenfajta probléma nélkül beilleszkedni a családba, ha biztosítják számára a fajának megfelelő tartási körülményeket. Ahhoz, hogy ezek a tartási körülmények elfogadhatóak legyenek, a család minden tagjának akarnia kell az új jövevényt, és valamilyen szinten együttműködni az új ember/kutya közös falka mindennapi életében.

Szempontok a kutyatartásról való döntés előtt

Vannak igényeik az embereknek a kutyával kapcsolatban, viszont a kutyának is megvannak a várakozásai az emberek irányában. Ha előre látható, hogy ez az egyensúlyi helyzet nem jöhet létre, akkor el sem szabad kezdeni.

Amiben nincs igazuk a szüleidnek: az állattartást nem szabad a bizonyítványod milyenségétől függővé tenni. Nagyon jól tartanak, nevelnek kutyát jól tanuló és kevésbé jól tanuló gyerekek is. Amikor meg már megvan a kutya és romlik a tanulmányi eredmény, arról valószínűleg az állat tehet a legkevésbé.

Azt meg kell értened, hogy a szüleid ezzel csupán serkenteni, biztatni akarnak, hogy jobb legyen a bizonyítványod. A magam részéről is ezt kívánom neked, függetlenül attól, hogy lesz kutyátok vagy sem.

Viszont bizonyított tény, hogy azokban a családokban, ahol valamilyen állat él, a gyerekek kiegyensúlyozottabban, rendszerezettebben, természetközelibben nevelkednek föl, mint azokban a családokban, ahol nincs semmilyen háziállat.

Egyébként nem Te kapsz egy kutyust, hanem a család. A kutyák nem ismerik a birtokviszonyt, és nem tekintik magukat valamelyik ember tulajdonának. Ők falka állatok, tudniuk kell, hogy kik a falka tagjai, ki a falka vezére (ez lehetsz Te is !!!), és milyen rangsor van a falkán belül. Ebben a rangsorban a kutyának kell lennie a legalsó szinten.

Azt is fontos tudnod, hogy a kutya azon állatok közé tartozik, amelyeknek a fejlődéséhez elengedhetetlenül szükséges a játék. A játékra való hajlamot két emlős élőlény képes többé-kevésbé élete végéig megőrizni: az ember és a kutya.

Viszont a kutyának nem szabad játékszerré válnia, a szó „gyerekjáték” értelmében. Sajnos sokan (nem csak gyerekek!) különösen a kis testű (például az általad is említett mopsz vagy westi) fajták esetében úgy kezelik őket, mint valami kis plüss vagy műanyag játékfigurát. Ez pedig az esetek nagy részében problémát okoz embernek és állatnak egyaránt.

Megkérdezted-e már a nagymamát, hogy odaviheted-e magaddal a kutyát, ha meglátogatod? Azt nem találom jó ötletnek, hogy a szomszédra bízzátok, mert annak már úgy is van egy kutyája. Két kutya nem minden esetben viseli el jól egymást.

Tipp

Mielőtt a család döntést hoz, a következő kérdésekre kell választ adni, mielőtt a kis kutyus hozzátok kerülne:

  • Megoldható, hogy a kutyával az elkövetkező 10-15 évben naponta 2-3 órát foglalkozni fog valaki?
  • Beilleszthető a családotok napirendjébe, hogy a kutya csak maximum napi 4-6 órát tartózkodjon egyedül?
  • Vállalja valaki, hogy a kutya esetleges betegsége esetén ápolja, gondozza az állatot?
  • Biztosíthatók a kutyatartás költségei (táplálék, állatorvosi költség, játék, fölszerelés, biztosítás stb.)?
  • A családban nincs kutyaszőrre allergiás betegségben szenvedő személy?
  • Ha ez az első kutyátok, hajlandó valaki a kutyatartás és kutyanevelés alapfokú ismereteinek elsajátítására?
  • A család lakáskörülményei lehetővé teszik-e egy kutya megfelelő tartási körülményeinek kialakítását?

Ha minden kérdésre a család mindegyik tagja IGEN-nel válaszolt, akkor valóban érdemes kutyát tartanotok.

Stefan Siman
dipl. állatterapeuta, kutyatréner
www.4tappancs.hu
stefan.siman@4tappancs.hu

(Folytatjuk)

Részletet olvashattak a szerző A KUTYApszichológus válaszol című könyvéből. Bővebb információ és megrendelés: www.kutyaskonyvek.hu

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com