KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. júl. 15. (hé) – Henrik,Roland,Vlagyimir
Nagyvilág

Halálos végű fájdalomcsillapítás

Ismét gyógyszerbotrány az USA-ban

Újabb gyógyszerbotrány körvonalazódik Amerikában, miután kiderült, hogy az egyik, egyre növekvő számban rendelt fájdalomcsillapító gyógyszer túladagolása mind gyakrabban fordul elő, halálos kimenetellel. Az FDA ennek ellenére nem tiltotta meg a gyógyszer forgalmazását.

A methadone hatóanyag, amelyet a Dolophine elnevezésű gyógyszer tartalmaz, komoly mellékhatásokkal járhat, ha túladagolják. Ilyenek: a légzés lelassulása, illetve kimaradása, a szívritmus megváltozása – ráadásul ezeket a tüneteket a beteg nem mindig veszi észre. Erre figyelmeztetett az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerhivatal (FDA) nemrég nyilvánosságra hozott közleményében. A mellékhatások között halálos kimenetelűek is előfordultak. Ezek leginkább akkor következtek be, ha a betegek erős fájdalom csillapítására kezdtek methadonkezelést, illetve ha egy másik erős fájdalomcsillapító gyógyszerről álltak át erre a készítményre.

Az FDA figyelmeztetett, hogy bár a methadone csupán 4-8 óráig csillapítja a fájdalmat, csak 8-59 óra elteltével ürül a szervezetből. Ennek következtében előfordulhat, hogy a beteg több gyógyszert vesz be, még mielőtt az előző adag kiürült volna a szervezetéből, tehát a gyógyszer a mérgező szintig halmozódhat fel – mutatott rá az FDA. Javasolja a hivatal, hogy az orvosok gondosabban, a páciensek állapotának nyomon követésével alkalmazzák a készítményt, valamint tájékoztassák őket a helyes használatáról.

Hivatalos adatok szerint 2003-ban a methadone 2452, halálos kimenetelű gyógyszermérgezéshez vezetett az Egyesült Államokban, ami az 1999-es 623 esethez képest jelentős növekedést jelent. Az FDA ajánlotta, hogy a gyártó módosítsa a gyógyszercímkén feltüntetett információkat is.

A methadone szerkezetileg hasonló a morfinhoz, és leginkább komoly, erős fájdalom csillapítására alkalmazzák. Emellett használják a heroinra szokott kábítószeres betegek kezelésében is.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com