KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2021. jún. 21. (hé) – Alajos,Leila,Alojzia
Nagyvilág

Újabb gyógyszert vontak vissza Amerikában

A korábbi évek gyógyszerbotrányai után az Egyesült Államokban most egy újabb szert kényszerültek kivonni a piacról, miután az illetékes engedélyező hatóság, az FDA kapcsolatot vélt felfedezni e gyógyszer alkalmazása és két haláleset, illetve több életveszélyes állapot között. A NeutroSpec nevű gyógyszerről van szó, amelyet a vakbélgyulladás (a féregnyúlvány gyulladása – appendicitis) diagnosztikájában alkalmaztak. Az FDA a gyógyszer haladéktalan visszavonását és alkalmazásának azonnali megszüntetését rendelte el.

Az FDA a kedélyek megnyugtatására hozzátette: akik korábban kaptak NeutroSpecet, azoknak már nincs okuk aggodalomra, mert a szer alkalmazása nyomán előforduló allergiás reakciók az injekció beadását követően néhány percen belül jelentkeznek.

Az említett szer rádióaktivitással „jelöli meg” a fehérvérsejteket, hozzájuk kötődve. Ha az orvosok a hagyományos diagnosztikával nem tudták biztosan megállapítani, hogy vakbélgyulladásról van-e szó, akkor folyamodtak ehhez a gyógyszerhez, amelynek segítségével kideríthették, hogy a „megjelölt” fehérvérsejtek megszaporodnak-e a féregnyúlvány körül, jelezve a gyulladást.

Annak idején, az engedélyezést megelőzően a gyártó cég, a Palatin Technologies szakemberei 523 betegen tesztelték a gyógyszert, és állításuk szerint komoly mellékhatást nem tapasztaltak. Mióta azonban alkalmazni kezdték, tehát 2004 szeptembere óta, az engedélyező hatóság 17 esetben szerzett tudomást a közvetlenül a gyógyszer befecskendezése után fellépő életveszélyes mellékhatásokról, beleértve a szívrohamot is. Az érintettek közül ketten meghaltak.

Az FDA közleménye tudatja, hogy a mellékhatások nagy része olyan esetekben következett be, amikor a NeutroSpecet nem vakbélgyulladás, hanem más fertőzés diagnózisára próbálták használni, vagyis eltértek a javasolt alkalmazástól.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com