Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 28. (va) – Valéria,Nimród
Nagyvilág

Gyógyszerkísérletek: ha a gyártó
fizeti, kedvező eredményeket kap

Minden új gyógyszer hatékonyságát több kísérlettel igazolják, mielőtt megkaphatnák a készítmény forgalomba hozatalához szükséges engedélyeket. Most egy átfogó elemzésből kiderült, hogy a gyógyszertesztek főként akkor járnak kedvező eredménnyel, ha a gyártó fizet értük.

A többszörösen ellenőrzött, placebokontrollált gyógyszerkísérletek ma már elengedhetetlenek ahhoz, hogy egy-egy új gyógyszer forgalomba kerülhessen. Ilyenkor a kontrollcsoportban természetesen placebo (hatóanyag nélküli, de a gyógyszerrel külsejében teljesen megegyező) tablettát alkalmaznak, esetleg azonos gyógyszercsaládba tartozó másik készítményt használnak fel. Ezek rendkívül drága kísérletek, és többnyire a gyártó finanszírozza őket.

A California Egyetem kutatói nemrégiben átfogó elemzést végeztek arról, hogy a legmodernebb, sztatin alapú, koleszterinszint-csökkentő készítmények hatékonyságát vizsgáló 192 gyógyszerteszt milyen eredményekkel zárult. Kiderült, hogy ha a gyógyszercég fizet a vizsgálatokért, akkor az eredmények hússzor kedvezőbbek, mint ha egy független laboratórium vizsgálja meg a gyógyszert. Ez már önmagában sokatmondó, de még talán beszédesebb az a tény, hogy a kutatók a „fizetős” kutatások esetén 35-ször több kedvező végkövetkeztetésre jutottak a gyógyszer hatékonyságát illetően. Ugyanakkor a vizsgált gyógyszerek hatékonysága szinte teljesen eltűnt abban az esetben, ha a független forrás finanszírozta a tesztet.

Természetesen a gyógyszergyártók számára egy-egy új készítmény tesztelése nagyon hasznos befektetés. Ha az új gyógyszer hatékonyságáról a „tudományos” vizsgálatok során sikerül kedvező eredményt kihozni, akkor megnyílik az út a több millió dolláros haszonnal kecsegtető forgalmazás előtt.

Forrás és további információ: Healthy New Service, PLos Medicine online kiadás, 2007. június 7.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com