KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2023. máj. 31. (sze) – Angéla,Petronella
Nagyvilág

A marihuána fogyasztása növeli a pszichiátriai betegségek kockázatát?

A legújabb vizsgálatok alapján marihuána fogyasztása nyomán nagyobb a kockázata a súlyos pszichiátriai betegségek, elsősorban a pszichózis vagy a skizofrénia kifejlődésének. Igaz, a kutatók hozzáteszik, elsősorban akkor helytálló ez az összefüggés, ha genetikailag sérülékeny tizenévesekről van szó. A British Medical Journal (BMJ) cikke szerint a marihuána fogyasztása a pszichózissal diagnosztizált betegek 10%-ánál mutatható ki kórelőzményként. A PLOS Medicine című szakfolyóiratban pedig egy ausztráliai szakértő kifejtette, hogy a genetikailag sérülékeny tinédzsereknél a heti egy alkalomnál gyakrabban előforduló marihuánafogyasztás „nagyobb pszichóziskockázatot jelent”.

A korábbi hasonló kutatásokhoz képest a mostani vizsgálatok más tényezőket is igyekeztek figyelembe venni, így mérlegelték a marihuánafogyasztás megkezdése előtti lelkiállapotot, a családi körülményeket, az iskolai végzettséget, más kábítószerek használatát és a gyermekkori traumák hatását is. Kutatók feltételezik, hogy aki marihuánával él, annál időleges változások következnek be az agy biokémiai működésében, és ha a kábítószer alkalmazása rendszeressé válik, akkor állandósulnak ezek a változások. Különösen azokat fenyegeti ez a „forgatókönyv”, akik családi adottságaik, genetikai sérülékenységük miatt inkább veszélyeztetettek.

Érdekes, hogy a serdülőkor mennyire fontos ebből a szempontból. A kutatásokból többek között nyilvánvalóvá vált, hogy a fiatal felnőtt korban kialakult pszichózisok kockázata csaknem tízszeres azoknál, akik már tizenévesen marihuánát szívtak. Éppen ezért elsődleges fontosságú az érintett korosztály felvilágosítása. A szakértők javaslata szerint például DNS-teszteket végezhetnének a rock koncertek látogatói között, hogy kiszűrjék a genetikailag különösen veszélyeztetett fiatalokat. Másfelől a szülőknek is érdemes odafigyelniük, nem jelentkeznek-e a gyerekeknél a skizofrénia olyan korai tünetei, mint a barátok hiánya, a magány, az elszigeteltség keresése.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com