KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. júl. 15. (hé) – Henrik,Roland,Vlagyimir
Itthon

Cannabis tartalmú édességek, üdítő

Nem kábít, csak úgy tesz

Noha a cannabist önmagában tiltott drogként üldözik, mégis világszerte vannak gyártók, akik piacra dobtak cukorka, csokoládé, nyalóka, rágógumi vagy üdítő alakjában ilyen tartalmú készítményeket. Igaz ezek hatóanyag-tartalma nagyon csekély, ezért legális az árusításuk.

Több gyógyszergyártó is kísérletezik THC-tartalmú szerekkel, illetve forgalmaz ilyen készítményeket.

Kenderleveles csomagolás – gyerekeknek

Magyarországon is kaphatók a csomagolásukon kenderlevelet viselő üdítők és különféle édességek is. Forgalmazójuk képviselője, Herczeg Ferenc szerint ezek a gyártmányok teljesen ártalmatlanok, mert szinte egyáltalán nincs bennük THC, vagyis nincs kábító hatásuk, csupán a kender aromáját, illatát hordozzák. Az EU-ból származó termékek mindegyikének hazai forgalmazása legális. Ezeket a termékeket leginkább a fiatalok vásárolják, ám azokból a cég éves forgalma nem számottevő, mert a kenderlevéllel fémjelzett gyártmányok ára meglehetősen drága.

Az Országos Élelmezéstudományi Intézet (OÉTI) két szakembere is úgy vélekedik, hogy noha aggályos lehet e termékek hazai árusítása, hatóságilag nincs indok annak megakadályozására. Igaz, hogy nincs bennük, illetve csak nyomokban található THC, a szakemberek szerint az édességek, üdítők a fiatalok „beetetésére” alkalmasak; előbb a kender ízét, illatát kedvelik meg, és éppen ennek hatására később talán a drogot is kipróbálják. Kontraszty Mariann, az intézet munkatársa szerint a forgalmazó külön kérésére az általa benyújtott mintákat két alkalommal is bűnügyi droglaboratóriumban vizsgálták. THC-tartalmuk valóban minimális, éppen a kimutathatóság határán volt. A forgalmazásra OÉTI-engedélyt nem adtak ki, mivel a termékek az uniós szabályok szerint normál élelmiszernek minősülnek, így nem engedélykötelezettek.

Megtéveszthetik a vásárlókat

Az intézet kifogásolta a kenderlevelek csomagoláson való feltüntetését. A forgalmazó szerint az a gyártó védett emblémája, így használata az Európai Unióban megengedett.

Zácher Gábor toxikológus szerint a csomagolásokon látható cannabis felirat és kenderlevelek megtévesztik a fiatal vásárlókat, mert burkoltan ugyan, de drogfogyasztásra szólítják fel őket. A vásárló valószínűleg nincs tisztában az engedélyezett határértékekkel, a készítmények hatóanyag-tartalmával, és előfordulhat, hogy azt hiszi, kábítószert fogyasztott, utána bátrabban nyúl a már valóban drognak minősülő marihuánás cigaretta után.

Jó tudni, hogy a kendermagban nincs kábító hatóanyag, abból annyit ehetünk, amennyit akarunk. Cannabis-származékok kizárólag az indiai kenderben vannak, amely nem azonos sem a kultúrnövénnyel, sem a vadkenderrel.

Amerikában néhol engedélyezik

Észak-Amerika némely államában, Kanadában, Belgiumban, Hollandiában, az Egyesült Királyságban, Németországban, Olaszországban több klinikán folynak kísérletek THC-tartalmú gyógyszerekkel. Sok helyen már engedélyezték is az ilyen készítmények használatát. A cannabist tartalmazó gyógyszereket főként rákos, AIDS-es, sclerosis multiplexben (SM) vagy zöld hályogban (glaukóma) szenvedő betegek fájdalomcsillapítására alkalmazzák. Szedését, használatát szigorú feltételek mellett egy erre a célra létrehozott orvosi bizottság engedélyezheti.

(lóránth)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com