Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Egész-ség

Németh Imréné Éva:

A gyógynövények és a magas vérnyomás

Gyakori kérdés, hogyan lehet gyógyítani a magas vérnyomás betegséget gyógynövényekkel. Látszólag érthetetlen, de egyre gyakrabban találkozunk fiatal emberekkel, akiknek az életkora, vitalitással teli szervezete nem indokolja ennek a súlyos betegségnek a megjelenését.

2/2. oldal

Gyógyszerekkel együtt óvatosan!

A tartóssá vált, kialakult és pontosan diagnosztizált magas vérnyomás betegséget komolyan kell venni. Gyakran már csak az orvos által felírt gyógyszerek használata mellett, azok kiegészítéseként számíthatunk a gyógynövények erejére. A tennivalók azonban itt már korlátozottak, elővigyázatosságot igényelnek, hiszen a gyógyszereket, azok hatóanyagait figyelembe véve kell és lehet kialakítani a gyógynövényi szerek használatát. A körültekintően és az okokat is feltáróan tisztázott magas vérnyomás kezelésében helye van a fitoterápiának. A rendszeres, folyamatos és körültekintő figyelem nem kerülhető el ebben az esetben sem. A vérnyomásértékek gyakori ellenőrzése, karbantartása fontos tényező akkor is, ha a gyógynövényes kiegészítő terápia mellett döntünk.

A vérnyomást csökkentő hatású egyik legfontosabb gyógynövényünk a fehér fagyöngy (Viscum album L.). Ez a kiváló és misztikus gyógynövény ”ég és föld között terem„, erős hatású, használata nagy elővigyázatosságot igényel. A vérnyomás csökkentése (más esetekben kiegyenlítő, normalizáló hatás) mellett gátolja az erek meszesedését, képes a szív nyugtatására (pajzsmirigy túlműködés esetén is alkalmas erre), serkenti, ezáltal erősíti az immunrendszert. Használata – éppen az erőssége miatt – más gyógynövények keverékével és a napi adagolás pontos betartása mellett tanácsos. (Gyermekek számára a használata tilos!).

A galagonya virága (Crataegus oxyacantha L.) a szervezetben lévő felesleges víz kihajtásával, a szív koszorúereinek tágításával – az erekben keringő vér plazmatérfogatát csökkentve – megkönnyíti a szív munkáját. Feszültséget old, lassítja a gyors szívverést. Nélkülözhetetlen a nyugtató, altató teák keverékeiben. Ügyelni kell a megengedett mennyiség megtartására.

A citromfű (Melissa officinalis L.) a legtermészetesebb, mellékhatás nélküli nyugtató. A szervezet bármely területén fellépő, ideges feszültségből, nyugtalanságból eredő betegség elleni teák alkotóeleme.

A csalánlevél (Urtica dioica L.) intenzív gyógyító növény. Hatásai közül a vízhajtó hatása (egyben a húgysav kiürülését is elősegíti), valamint regenerációs folyamatokat a támogató, roboráló, vitamin- és ásványianyag-pótló, immunrendszert erősítő tulajdonsága miatt alkalmazhatjuk a magas vérnyomás kiegészítő gyógynövényes kezelésében. A csalánban megtalálható C-, B-, K- és U-vitamin, valamint az A-provitamin. Az ásványi anyagok közül jellemző és jelentős benne a vas (Fe), a magnézium (Mg), magas a réztartalma (Cu), ezen kívül tartalmaz cinket (Zn). Nem csak teaként, hanem konyhai használatra is alkalmas gyógynövény. Elkészíthetjük a kora tavaszi, zsenge hajtásokat – a spenóthoz hasonlóan – főzelék formájában, de fokhagyma felhasználásával levesként is. A csalánlevélből készült ízletes ételek heti egyszeri fogyasztása nem okoz semmiféle káros mellékhatást, de a fenti jótékony hatásai érvényesülnek. A vitamin- és ásványianyag pótlás nélkülözhetetlen a magas vérnyomás betegség eseteinél. Különösen fontos a kálium, a magnézium és a C-vitamin pótlása.

Végül, de nem utolsó sorban a magas vérnyomás kezelésében, gyógyításában a beteg belső konfliktusainak feloldása, érzelmi életének, kommunikációjának pozitívra váltása a legfontosabb, mert ezzel a gyógyulás folyamatát úgy segítjük elő, hogy az okokra hatunk. Segítsük megkeresni konfliktusainak gyökerét, a problémáinak feloldását. Keressük az egyéniségének megfelelő módszereket – ha szükséges, az erre hivatott szakemberek bevonásával.

Németh Imréné Éva
természetgyógyász, fitoterapeuta
Életmód-tanácsadás
Tel.: (24)-530-570 vagy (20)-974-2394)

Némethné Éva tanfolyamai:
Gyógynövényismeret, gyógyítás fitoterápiával, kezdő, november 15.
Gyógynövényismeret, gyógyítás fitoterápiával, haladó, 2009. január 10. (csak a kezdő tanfolyamot végzetteknek!)

A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com