Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Életmód

Ma tízszer annyi a császármetszés,
mint a hetvenes években

Az egyik legjelentősebb orvosi folyóirat, a New England Journal of Medicine nemrég tanulmányt közölt arról, hogy lényegesen megnőtt a császármetszések száma, egyben vizsgálta az okokat. A szerzők véleménye szerint az arány a következő években tovább fog emelkedni.

Egy hivatkozott szakértő a fejlődést legalábbis aggasztónak találja. „A császármetszések aránya ma tízszer akkora, mint a 70-es években volt”, mondja a szülészeti klinika vezetője a münsteri egyetemen (UKM).

Szülés idősebb korban, túlsúly

A megemelkedett arány egyik oka az a tény, hogy a nők ma egyre későbbi életkorban lesznek terhesek, és több olyan probléma merül fel, amely a túlsúllyal függ össze. Ugyanakkor az elmúlt évekhez képest egyre több a koraszülés és a többes terhesség. A szülész docens napi munkájában gyakran azt tapasztalja, hogy a terhesek egyre gyakrabban kívánnak császármetszést – anélkül, hogy erre orvosi szempontból szükség volna.

„Intenzív meghallgatás és részletes beszélgetés révén azután gyakran kihámozódnak a kívánt császármetszés okai” – számol be. Így a nőknek gyakran volt félelmük a fájdalomtól vagy a gyermek miatt. De nincs olyan helyzet – mondja –, amelyben semmit sem tehetnénk a fájdalom ellen. A szülő nők soha nincsenek kiszolgáltatva a fájdalomnak. Ezenkívül a gyermek állapotát a szülés alatt állandóan ellenőrzik. „Ha veszély fenyegetne, a gyermeket percek alatt világra tudjuk hozni” – hangsúlyozza. Szükség esetén gyermekorvosok mindig a helyszínen vannak.

A normál szülés előnyeit nem szabad lebecsülni

Azt is megfigyelte, hogy a biztonság gondolata egyre erősebben kifejezett – egy császármetszés, aminél a szülők a szülés időpontját is meghatározhatják, tökéletes megoldásnak tűnik. A normál szülés előnyeit azonban nem szabad lebecsülni. Az az érzés, hogy a szülést saját erőből, természetes módon megy végbe, a szakember megfigyelései szerint a nőket leírhatatlanul boldoggá és elégedetté teszi. A gyermek szempontjából az előnyöket nem kell bizonyítani, és tapasztalatok szerint az újszülötteknek egy normál szülés után kevesebb alkalmazkodási zavaruk és különösen kevesebb légzési problémájuk van.

Ha tehetné, mondja az orvos, egyre több babát szeretne természetes úton a világra segíteni. De világos, hogy a szülés mindig csak a nőkkel együtt történik, sohasem ellenük. És ha egy nő a császármetszés mellett döntött, tiszteletben tartja az elhatározását. Az a tapasztalat, hogy ikreket természetes úton kevesebben hoznak világra, és a fogós szülések száma is jelentősen csökkent. Valószínűleg mindez arányosan változott a császármetszések arányának emelkedésével, véli a szülész. Számára az eredményes szülészet kulcsa az idő és a türelem a terhesgondozásra, valamint az a képesség, hogy empátiával foglalkozzon a leendő anyák félelmeivel és gondjaival. Egyidejűleg azon dolgozik, hogy erősítse a nők önbizalmát. „A szülés végül is természetes folyamat, nem betegség”, mondja.

(Forrás: Etinet, eredeti cikk: Management & Krankenhaus)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com