Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Nagyvilág

Visszaszorítják a dohányzást
Angliában és az Egyesült Államokban

Angliában jövő júliustól kezdve tilos a dohányzás a nyilvános helyeken – így döntött a londoni parlament, megszi­gorítva az eredeti javaslatot. Ugyanakkor az USA egyre több államában is keményebben lépnek fel a passzív dohányzás visszaszorítására, a gyermekek védelmében.

Az angliai korlátozás érinti gyakorlatilag az összes nyilvános helyet, tehát a kormányhivatalokat, gyárakat, üzemeket, éttermeket és kiskocsmákat, de nem vonatkozik az utcán vagy az otthon, magánlakásban folytatott dohányzásra – jelentette a BBC News.

A most nyilvánosságra hozott korlátozások követik az Írországban és Skóciában bevezetett, hasonló tilalmakat. Áprilistól ugyanilyen lépésre készül Wales. A brit egészségügyi miniszter, Patricia Hewitt nagyon jelentős lépésnek minősítette a korlátozás bevezetését, amelynek segítségével több ezer ember életét menthetik meg. Az intézkedések költségvonzata becslések szerint 50 millió font.

Hewitt úgy véli, hogy a korlátozás mindenkit megvéd majd a passzív dohányzás ártalmaitól, ugyanakkor megkönnyíti a dohányosok számára a leszokást is. Kijelentette, hogy a tudományos és az orvosi kutatás egyértelműen igazolta a passzív dohányzás egészségkárosító hatását, bizonyította szerepét többek között a tüdőrák, a szívbetegségek és a csecsemőknél fellépő hirtelen halál (más néven: bölcsőhalál) kialakulásában. Ugyanakkor a most bejelentett lépések egyszersmind annak elismeréseként értékelhetők, hogy egyszerűen nem létezik biztonságos dohányfüst-szint a passzív dohányzásban.

Az angol kormány becslései szerint az intézkedések következtében mintegy 600 ezer ember hagy majd fel a dohányzással. Érdekes, hogy a brit kormány eredetileg csak azokon a nyilvános helyeken akarta betiltani a dohányzást, ahol ételt is felszolgálnak, de a parlamentben a képviselők többsége a nyilvános helyek teljes füstmentesítésére szavazott.

A londoni döntéssel csaknem egy időben több amerikai állam is kilátásba helyezte a dohányzás korlátozását a legfiatalabb korosztály védelmében. Texasban január elsejétől tilos a dohányzás még azokban a magánlakásokban és autókban is, amelyekben gyermekek találhatók. Vermont, Washington és más államok már korábban hasonló lépést tettek. Arkansas és Louisiana ugyancsak olyan törvényt fogadott el, amely megtiltja a dohányzást mindenki számára az olyan autókban, ahol gyermeket szállítanak. Ugyancsak füstmentes környezetet rendelnek el a bíróságok bármilyen gyermekelhelyezési vagy láthatási ügyben.

A hatóságok igen eltökéltek. A közhangulatot jellemzi, hogy az egyik dohányzásellenes aktivista kijelentette, adott esetben „még a saját szüleiktől és nagyszüleiktől is meg kell védeni a gyermekeket”. Richard Carmona, volt tisztifőorvos pedig kijelentette, hogy a passzív dohányzásnak vagy dohányfüstnek kitett gyermekek fokozott kockázattal néznek szembe a légúti megbetegedések és a bölcsőhalál tekintetében.

Az egykor dohányzó Bob Mathis, arkansasi demokrata párti képviselő volt a kezdeményezője annak a törvénynek, amely megtiltotta az autókban való dohányzást, ha ott olyan gyermeket szállítanak, akinek még gyermekülésre van szüksége. Ez a törvény már 2006 júliusában életbe lépett. Aki megszegi, annak 25 dolláros büntetést kell fizetnie, de megválthatja a bírságot akkor, ha részt vesz egy dohányzásról leszoktató programban. Hasonló rendeletet léptettek életbe idén augusztusban Louisianában is.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com