KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. júl. 24. (sze) – Kinga,Kincső
Egész-ség

Gere Tibor és Gere Zsolt sorozata (2.)

Csontritkulás: kalcium, foszfor, tej

A csontritkulás népbetegség, mivel a lakosság 9-10%-át érinti. A diagnosztizáltak számát 600 ezerre, a látens esetekét 300 ezerre teszik. Sorozatunk folytatásában többek közt a hormonrendszerről, a kalcium és a foszfor arányáról, a tejről és az üdítőitalokról lesz szó.

3/1. oldal

A B6-vitamin és a folsav szerepe

Mindkét vitamin az egyik aminosav származék, a homocisztein szintjének szabályozásában játszik szerepet. Ha ezek a vitaminok hiányoznak, vagy kevesebb van belőlük, akkor nő a vér homocisztein tartalma. Erről a vegyületről tudni kell, hogy a metionin nevü aminosavból képződik, és elősegíti a csontritkulást. A B6-vitamin egyúttal növeli a petefészek sárgatest hormonjának, a progeszteronnak a termelését, ami egyéb ivari (szexuál-) szteroidokkal együtt nélkülözhetetlen az egészséges csontozathoz.

Ki kell emelni a csontritkulást előidéző tényezők közül azt a körülményt, hogy a dohányzás B6-vitaminrabló és ezen keresztül csontritkító hatású!

Sok a B6-vitamin a diófélékben ,a búzakorpában, a káposztában.

Nagy a folsav tartalma a sárgarépának, a sárgabaracknak, a tökféléknek, a teljes kiőrlésű gabonaféléknek.

A csontépítésben kitüntetett szerepet játszó mikroelemekről sem szabad megfeledkezni. Ezek között elsősorban a mangán, a magnézium, a bór és a cink említhető meg csontszövetalkotóként, vagy például a bróm, amely a szexuálhormonszintre hat.

A különböző hormonok

A vérplazma kalciumszintjét a pajzsmirigyen elhelyezkedő piciny belső elválasztású mirigy, a mellékpajzsmirigy hormonja szabályozza: a parathormon emeli és a pajzsmirigy kalcitonin hormonja csökkenti. Ennek a finom regulációs mechanizmusnak köszönhetően a vér kalciumszintje fiziológiás körülmények között szűk határokon belül ingadozik, viszonylag állandó.

A parathormon a csontokból vonja ki a kalciumot a csontfaló oszteoklaszt sejtek segítségével.

Mi a szerepük a nemi hormonoknak és a klimaxnak?

A klimaktériummal a női nemi hormon termelése csökken (ösztrogének, progeszteron), ami fokozza a csontfaló sejtek parathormon-érzékenységét és ezzel a csontleépülést, a csontritkulást, és elindít egy olyan folyamatot, amely szervezetből való fokozott kalciumkiürüléssel jár. Emiatt ebben a változókorban lényegesen megnő a csontritkulás kialakulásának (és a sejtek rákos elfajulásának) a veszélye.

Az optimális kalciumellátás szempontjából nemcsak a szervezet számára rendelkezésre álló ionos kalcium mennyisége fontos, hanem lényeges a kalcium és a foszfor aránya. Ha a táplálékban több a foszfor, ez újabb kalciumkiürülést indít el a csontokból!

Az ideálist megközelítő kalciumellátás végett fontos ismerni a leggyakrabban fogyasztott táplálékaink kalcium/foszfor arányát.

A cikksorozat egyéb írásai:
Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com