Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Egész-ség

Első helyen a porcelváltozások

Ízületi bántalmat okoz a kevés mozgás

Nemzetközi adatok szerint a Föld fejlett országainak lakói között sokakat kínoznak különböző mozgásszervi betegségek. A leggyakoribbak az ízületi porcelváltozások (5-10%). A sorban következő a csontritkulás (10%), majd a különböző ízületi gyulladásos betegségek (1,5%).

Nemzetközi egészségügyi vizsgálatok megállapították: életük során az emberek 95 százalékának van valamilyen – hosszabb-rövidebb ideig tartó – ízületi panasza. A szakemberek adatai szerint a krónikus ízületi gyulladásban szenvedők általában 10 évvel rövidebb ideig élnek, mint egészséges embertársaik. A gazdaságilag fejlett országokban az állami egészségügyi költségvetés 1-1,25 százalékát fordítják a mozgásszervi betegek gyógyítására, rehabilitálására. Nagy-Britanniában például csupán a csontritkulás miatt bekövetkezett gerinc- és combnyaktörések kezelésére évente csaknem 700 millió fontot költenek.

A reumatológusok szerint a különféle mozgásszervi betegségek megelőzésére már a gyermek- és serdülőkorban szükség volna. A felnőtt ember testalkatát a genetikai tényezők mellett a gyermekkori életmód határozza meg. A mozgáshiány nemcsak az ízületek, az izmok, a csontrendszer egészséges fejlődését akadályozza meg, hanem a szív és a légzőszervek teljesítőképességének alakulását is rossz irányba befolyásolja.

Gyenge gerinc, satnya izomzat

A gyermekek, a kamaszok többsége napjainkban pusztán a töredékét használja ki fizikai teljesítőképességének. Testük terhelése minimálisnak tekinthető. A játék, a sport, a futás, a fára mászás helyett legtöbbjük a számítógépet, a televíziót, a videót részesíti előnyben, pedig energiájukból sokkal több mozgásra telne.

A mai gyerekek sokkal magasabbra nőnek, mint egykor apáik, nagyapáik. Hosszabb lesz a gerincük, a karjuk, nagyobb terhelés jut az ízületeikre. A hosszabb végtagok, a magasabb test mozgatásához erőteljesebb izomzatra volna szükség. Amennyiben a testet tartó izmok gyengék, hamar elfáradnak, és képtelenek a gerincet megfelelő helyzetben megtartani. A gyenge izmok hamar túlterhelődnek, görcsös összehúzódással, fájdalomérzettel, általános fáradtságérzettel jelzik a gondot. A gyerekek, fiatalok között gyakori tünet a gerincferdülés. Sok közöttük a derékfájós, a rossz tartású is.

Edzett test, fél egészség

A test fejlett izomzatának fontos szerepe van az ízületek, a gerinc tehermentesítésében is. Az edzett embernek ritkábban sérülnek az ízületei, rándul meg a gerince. A sport, a mozgás okozta fokozatos terhelésre szükségük lenne a fejlődő ízületeknek is, hiszen porcszerkezetük ennek segítségével erősödhetne, alakulhatna. Serdülőkorban kellene kialakulnia a test megfelelő nagyságú csonttömegének is.

A csont- és izomrendszer, az ízületek egészséges fejlődését elősegíti a rendszeres iskolai és családi sport. Már óvodáskorban célszerű a gyerekeket arra nevelni, hogy mindennapjaik szerves része legyen a mozgás, a test kondíciójának javítása, a kedvtelésből űzött sportolás.

(lóránth)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com