
2023. ápr. 1. (szo) – Hugó
Életmód
Erősen veszélyezteti a csontok
egészségét a kólafogyasztás
Aki túlságosan gyakran, havonta többször is iszik kólát, az elősegíti, hogy a csontjai törékenyebbé váljanak. Azoknak a nőknek, akik el akarják kerülni a csontritkulást, érdemes erősen korlátozniuk vagy elhagyniuk a kólaféleségek ivását – javasolják amerikai kutatók.
A vizsgálatról az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóirat számolt be. Az USA-beli Tafts Egyetem munkatárai 2548 önkéntest vontak be a kutatásba, közülük 1423 nő, 1125 pedig férfi volt. A résztvevőknél a gerinc és a combcsont ásványi anyag sűrűségét mérték.
Az eredményekből kiderült, hogy a vizsgálatban részt vevő azon nőknél, akik mindennap ittak kólát, akár diétás kólát is, jelentősen csökkent a csontok ásványi anyag sűrűsége – azokkal összehasonlítva, akik havonta legfeljebb egy alkalommal kóláztak.
Nem érvényesült viszont ez a törvényszerűség a férfiak esetében, valamint azoknál a nőknél sem, akik nem kólát, hanem másfajta üdítőitalokat fogyasztottak.
A kutatók hangsúlyozták, hogy eredményeiknek azért is nagy jelentősége van, mert a csontok ásványi anyag sűrűsége egyenesen arányos a törések kockázatával, valamint mert a kóla igen népszerű üdítőitalnak számít, nagyon sokan fogyasztják.
Egy korábbi tanulmányban hasonló összefüggést tártak fel a serdülőkorú lányok csontjai esetében. Akkor azonban nem volt egyértelmű, hogy a csontok állapotának romlása a kólaivásnak vagy pedig a tejtermékek kisebb mennyiségben való fogyasztásának tulajdonítható – adta hírül a Mednovosztyi orosz hírportál.
Az új vizsgálat során megállapították, hogy a tejtermékek nagyobb mennyiségű fogyasztása nem tudja ellensúlyozni a kólafogyasztást.
A kutatók a kólának a csontrendszerre gyakorolt ártalmas hatását a benne található foszforsavval hozzák összefüggésbe. Ez a vegyület ugyanis valósággal megfosztja a csontokat a kalciumtól, valamint meggyorsítja ennek a fontos ásványi anyagnak a kiválasztását a szervezetből.
Natúrsziget, 2006. november 30.
Kapcsolódó cikkek:
- A csontritkulás, a „néma” betegség
- Csontritkulás: kezelés, megelőzés
- Csontritkulás: kalcium, foszfor, tej
- Csontritkulás: tünetek, okok, élettan
- Törékeny csontok, kopó ízületek
- Ízületi bántalmat okoz a kevés mozgás
- A csonterősítés gyengéi
- Test és lélek méregtelenítése
- Kerüljük el a hátfájást!
- Az édes üdítőitalok fogyasztása fokozza a rákbetegség kockázatát
- Mozgásszervi kórképek: kétmillió ember érintett
- Génpiszka és allergia
- Mérgező italunk: a tej
- A tej és a tejtermékek egészségkárosító hatásai: ez lenne a feketeleves?
- Fontosabb a D-vitamin a csontoknak, mint gondolták
- Óvodások játéka: kérsz egy italt vagy cigarettát?
- Elkerülhető terhességi tünetek
- Európában is népbetegséggé vált az elhízás
Hozzászólás a cikkhez
A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!