KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. júl. 15. (hé) – Henrik,Roland,Vlagyimir
Életmód

Erősen veszélyezteti a csontok
egészségét a kólafogyasztás

Aki túlságosan gyakran, havonta többször is iszik kólát, az elősegíti, hogy a csontjai törékenyebbé váljanak. Azoknak a nőknek, akik el akarják kerülni a csontritkulást, érdemes erősen korlátozniuk vagy elhagyniuk a kólaféleségek ivását – javasolják amerikai kutatók.

A vizsgálatról az American Journal of Clinical Nutrition című szakfolyóirat számolt be. Az USA-beli Tafts Egyetem munkatárai 2548 önkéntest vontak be a kutatásba, közülük 1423 nő, 1125 pedig férfi volt. A résztvevőknél a gerinc és a combcsont ásványi anyag sűrűségét mérték.

Az eredményekből kiderült, hogy a vizsgálatban részt vevő azon nőknél, akik mindennap ittak kólát, akár diétás kólát is, jelentősen csökkent a csontok ásványi anyag sűrűsége – azokkal összehasonlítva, akik havonta legfeljebb egy alkalommal kóláztak.

Nem érvényesült viszont ez a törvényszerűség a férfiak esetében, valamint azoknál a nőknél sem, akik nem kólát, hanem másfajta üdítőitalokat fogyasztottak.

A kutatók hangsúlyozták, hogy eredményeiknek azért is nagy jelentősége van, mert a csontok ásványi anyag sűrűsége egyenesen arányos a törések kockázatával, valamint mert a kóla igen népszerű üdítőitalnak számít, nagyon sokan fogyasztják.

Egy korábbi tanulmányban hasonló összefüggést tártak fel a serdülőkorú lányok csontjai esetében. Akkor azonban nem volt egyértelmű, hogy a csontok állapotának romlása a kólaivásnak vagy pedig a tejtermékek kisebb mennyiségben való fogyasztásának tulajdonítható – adta hírül a Mednovosztyi orosz hírportál.

Az új vizsgálat során megállapították, hogy a tejtermékek nagyobb mennyiségű fogyasztása nem tudja ellensúlyozni a kólafogyasztást.

A kutatók a kólának a csontrendszerre gyakorolt ártalmas hatását a benne található foszforsavval hozzák összefüggésbe. Ez a vegyület ugyanis valósággal megfosztja a csontokat a kalciumtól, valamint meggyorsítja ennek a fontos ásványi anyagnak a kiválasztását a szervezetből.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com