Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Egész-ség

A leghatásosabb a megelőzés

Kerüljük el a hátfájást!

A világ fejlett országaiban lakók csaknem fele életének valamely szakaszában nyak-, hát- és derékfájástól szenved. E civilizációs betegség a mozgásszegény életmód, a sok és helytelen ülés, az elhízás következménye. Megelőzésére érdemes nagyobb figyelmet fordítani.

Miért fáj a hát, a derék?

A nyaktáji fájdalmak eredete általában az ülő életmód, a hosszú ideig egy pontra koncentrálás (képernyő, országút) velejárója. Súlyosabb esetben okozhatja sérülés, meszesedés, csontritkulás vagy kopásos, gyulladásos folyamatok is. A hátfájás okai a nyakénál sokkal összetettebbek, olykor valójában nem is mozgásszervi panasz, hanem valamely szerv (gyomor, epe, tüdő, mellhártya) gyulladásos, fekélyes vagy egyéb betegségét jelzi. A derékfájással hasonló a helyzet; a klasszikus derékpanaszok (átfázás, túlerőltetés, lumbágó) mellett különféle alhasi problémák (pl. nőgyógyászati jellegű betegségek) is járhatnak kisugárzó fájdalommal.

Leghatásosabb a megelőzés

Ha a nyak-, derék- és hátfájás mozgásszervi eredetű, és ezt orvosi vizsgálat is megerősítette, a gyógyszeres kezelés mellett hatásos fájdalomcsillapító és állapotjavító lehet a szakszerű masszírozás és a termálvizes kúra is. A gyógymasszőrök szerint az ilyen jellegű fájdalmaknál a terápiás kezelés sajnos csak tüneti, mert megtörténhet, hogy azok újból visszatérnek. Éppen ezért a megelőzés volna a legfontosabb, melyet már apró gyermekkorban kellene kezdeni.

Azt tanácsolják, hogy a járni tanuló csöppségeket (saját kényelmük és a gyorsabb haladás céljából) a szülők ne kényszerítsék állandóan a babakocsiba. Kezét fogva, hagyják minél többet járni, később önállóan szaladgálni. Kisiskolás korúaknál ragaszkodjanak hozzá, hogy a ma divatos hátizsákot ne egyik vállukra vetve, hanem a hátukon hordják. A többórás iskolai ülés után pedig otthon ne a tévé, a számítógép elé rogyjanak le, hanem legalább egy-két órát mozogjanak, szaladgáljanak, esetleg menjenek uszodába.

Jó szék, kevés fájdalom

Nemcsak a gyerekeknek, hanem az ülőmunkát végző felnőtteknek is nagyon fontos a megfelelő szék kiválasztása. Az ergonómiailag jól megtervezett ülőalkalmatosságban kevésbé fárad a hát, ritkábban jelentkeznek a panaszok. Aki megteheti, legalább kétóránként tegye le a munkát és járkáljon pár percet. A megterhelt izomcsoportokat persze ülve is átmozgathatjuk néhány nyak- és vállkörzéssel, háthomorítással, -domborítással.

Az elhízás gyermek- és felnőttkorban egyaránt veszélyes. A test hasi felén megjelenő zsírréteg súlya megterheli a gerincoszlopot és görnyedt tartást, hát és derékfájást okoz.

A lélektől is fájhat a hát

A pszichiáterek szerint a krónikus hátfájás valamely lelki probléma (depresszió, önértékelési zavarok) velejárója is lehet. Ezeknél a betegeknél a tradicionális gyógymódok mellett a lélekgyógyász közreműködésére is szükség van. Azoknak is segíthet, akiknek a fájdalmai mozgásszervi eredetűek, mivel a betegek közül sokan a fizikai kellemetlenség miatt félnek az orvos által előírt tornagyakorlatoktól.

L. I.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com