Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 24. (sze) – György,Debóra
Test-lélek-szellem

Zágon Judit önismereti tréningje (5.)

Miről árulkodnak álmaink?

Eddig két külön sorozatban próbáltam az olvasókat közelebb vinni saját természetükhöz. Álomelemző sorozatomban bemutattam, hogyan jelzik az álmaink rejtett gondjainkat, mostantól példákkal és esetekkel szeretném illusztrálni, hogyan árulkodnak az álmaink a személyiségünkről.

2/1. oldal

1. Erkölcs, agresszió

Bátorságpróba – 16 éves lány álma
Megyek az utcán, és jön utánam egy kisfiú, aki mindenáron meg akar ütni. Többször rászólok, hogy kopjon már le, mert idegesít, de csak nem hagy békén. Végül annyira felbosszant, hogy jól összeverem szegényt. Néhány ember, aki ezt látta, fogja az eszméletlen fiút, beleteszi egy bevásárlókocsiba, és lelöki a hegyről a betonúton.
Én viszont ekkor hihetetlenül megsajnálom őt, utánarohanok, de nem bírom utolérni. Akárhogy igyekszem, 10-20 centivel mindig le vagyok maradva tőle.
Tudom, hogy a kisfiúval azért történt mindez, mert csatlakozni akart egy bandához, amelynek tagjai egy láncon lógtak, és a csatlakozáshoz egy bátorságpróbát kellett kiállnia. Ez abból állt, hogy meg kellett ütnie engem.

Kedves Lili!
Lehetséges, hogy a közösségben, ahova tartozol, beilleszkedési nehézségeid vannak. Az álmod arról a kétségedről szól, hogy melyik késztetésednek engedj. A durvaságodnak, amellyel a közösséghez tartozónak érezhetnéd magad, vagy az erkölcsi érzékednek és emberszeretetednek (humanizmusodnak), amely jobbik éned része. Úgy tűnik, az utóbbi egy kissé mindig le van maradva az előbbi mögött.
Előbb teret engedsz az agressziódnak, aztán bűntudatod van miatta

2. Én-határok, én-erő

Csőrepedés – 25 éves lány, Gabi álma
Mostanában visszatérő álmaimban az albérletben, ahol lakom, bejönnek különböző emberek, amikor alszom, hol a szomszédok, hol betörők, hol a tulajdonos. Jönnek-mennek, intézkednek, mintha ott se lennék. Egyik álmomban csőrepedés volt és folyt ki a víz, azzal kapcsolatban intézkedtek a szomszédok. Tegnapi álmomban pedig, mire hazaértem, a tulajdonos egy csomó mindent kipakolt a fürdőszobából, majd lecementezte a lecsupaszított részeket, és visszakaptam egy kiábrándítóan lecsupaszított, régi kórházak fürdőjére emlékeztető fürdőszobát, majd közölte, hogy reméli, tetszik nekem.

Kedves Gabi!
Az álom arra utal, hogy a határait nem képes tiszteletben tartatni másokkal, talán túl erős a függésre való hajlama. A zárókép azt jelzi, hogy az anyjáról (vagy apjáról) nem vált le, valószínűleg azért, mert sosem volt eléggé bensőséges a kapcsolata velük. Nem vette még a saját kezébe az élete irányítását annak ellenére, hogy egyedül lakik. Erős a beletörődésre való hajlama, pedig sok erőszakot követtek el Ön ellen azzal, hogy meg akarták változtatni a természetét. Talán az érzelmeit sem engedi felszínre törni, védekezésképpen „lecementezte őket”, hogy ne kelljen „fájni”. Úgy érzi, elvárják, hogy az Önt ért sérelmekhez jó képet vágjon, pedig lenne miért haragudnia.

Köszönöm, Álomfejtő!
Honnan tudhat ennyi mindent rólam ebből az egy álomból, hiszen nem meséltem magamról semmit... Azért költöztem el otthonról, mert ott rossz volt, senkit nem érdekelt, hogy velem mi van, amikor egyszer öngyilkossággal próbálkoztam, még jól le is szidtak, mert szerintük ők mindent megtettek értem, amiért hálásnak kéne lennem. Most is csak az érdekli a szüleimet, hogy a lakás rendben van-e, de hogy én hogy vagyok, az most se érdekel senkit...

3. Bizonytalanság

Középkorú nő álma
Visszatérő álmom, hogy felmászom egy sziklára, de nem találom a levezető utat. Kiérek egy szakadék szélére, de bőszen keresek tovább egy kis ösvényt, ami levezet a hegyről, vagy egy barlangot, amin keresztül leereszkedhetek. Én úgy értelmezem ezt az álmot, hogy nem találom a kivezető utat egy-egy helyzetből, de nem adom fel, keresem tovább.

Jól értelmezi az álmot, ám az még többet is elárul. A sziklára mászás azt a hajlamát szimbolizálja, hogy a dolgokat, az életét felülről szemléli, vagyis menekül az érzelmek megélése elől. Leginkább a félelmek elől, mert azok elbizonytalanítják, ugyanakkor „odafent” is veszélyben van, hiszen távol kerül a hétköznapok biztonságától. Talán a lenézésre is hajlamos valamelyest. A lelki egyensúlyra való ösztönös törekvése azonban azt diktálja, hogy szálljon alá, jöjjön le a magasból, és tekintsen mélyen a legbelső ösztönvilágába (barlang), hogy nagyobb biztonságban érezhesse magát a bőrében.

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com