Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Test-lélek-szellem

Zágon Judit álomelemző sorozata (10.)

Halál álmainkban: a szülő elvesztése

A gyermek elvesztésével kapcsolatos álmok után lássuk a másik gyakori halál-álmot, a szülő elvesztését. Ez az elengedésről szól. A felnőttkor határán ezek az álmok arra inspirálják a fiatalt, hogy nézzen szembe a ténnyel, ideje lenne megalkotnia önálló életét.

2/1. oldal

Ébren talán nehéz a leválás, sokszor maga a szülő hátráltatja. Talán mindig. A fiatalnak bűntudata van, amiért „hálátlanul” szabadulni szeretne. Ilyenkor álmában veszejti el a szüleit és éli meg a gyászt, ezzel tulajdonképpen felkészíti magát az elkerülhetetlen önállósodásra.

Fejlődés helyett szorongás

Az ilyen típusú álmok helytelen és felelőtlen értelmezése kárt okozhat, fejlődés helyett dermesztő szorongást. Íme egy példa erre, Timi esete.

„Segítségét szeretném kérni. Van egy zenész fiú, akibe szerelmes vagyok, mindig ott van, ha baj van, akkor is ott volt, mikor a rendes barátaimnak hitt emberek elhagytak... Volt két álmom, egyikben apukám, a másikban anyukám halt meg, de nem láttam biztosan anyánál a halált, csak mondták, apánál láttam a kocsit, amivel dolgozik, és abból vették ki a koporsóját... Ami összeköti a két álmomat, hogy van ez a legjobb barátom, akibe szerelmes vagyok, fájdalmamban őt akartam sírva, de hiába mentem a hangos zene után, egyre távolabb kerültem tőle, és nem találtam a telefonom, hogy felhívjam... Pedig a való életben mindig mellettem van, akármi történik... Akkor most ez az egész mit jelent?”

Kedves Timi! Az álom a következőkre utalhat. Talán a szerelem, talán egyéb okok miatt, elérkezett az idő, hogy leváljon a szüleiről, de ez valószínűleg nehézségekbe ütközik, úgy tűnik, főleg apa miatt, akivel bonyolult kapcsolata lehet. Talán ezért van az is, hogy bár minden oka megvan arra, hogy bízzon a mostani szerelmében, mégsem tudja egészen átadni magát ennek a bizalomnak, hiába van Ön mellett jóban, rosszban. Nem tud neki beszélni a szüleivel kapcsolatos érzéseiről, talán nincs is velük egészen tisztában. (Timinek nem írtam meg, csak magamban tettem hozzá: hogyan is beszélhetne arról, hogy néha a szülei halálát kívánja, hogy megszűnjenek a nehézségei.) Az a tanácsom, gondolkodjon el apuval és anyuval való kapcsolatán, miért olyan nehéz leválni róluk, miért haragszik rájuk, és ha ezt világosabban látja majd, akkor a szerelmében is jobban fog hinni, könnyebben rátalál az igazi felnőtt szerelmi érzésre.

Lemondani a szerelemről?

„Nagyon köszönöm az elemzést, ami teljesen igaz. 20 éves vagyok, de apa még mindig kicsi lányaként kezel, anyával együtt, és ezt nehezen lehet bírni, hiszen korlátokkal jár, többször volt nagyobb összeveszés és költöztem is már el, de egy hét után hazajöttem... A nővérem is miattuk ment el, mikor 14 voltam, és a harag ezért van bennem... Akkor is ő volt mellettem, akibe szerelmes vagyok. Ettől függetlenül nem merek neki beszélni a problémákról, ha adódnak, mert szeretném egyedül megoldani, és nem szeretném traktálni...

Muszáj volt magához fordulnom, mert valaki azt mondta az álmomra, hogy azért nem érem el benne a szeretett embert, mert nem teljesülhet be vele a szerelmem soha és nincs mellettem. Ebből a második máris nem oké, hisz mindig itt van, de az első nagyon megijesztett, és nem akartam elhinni, hogy ez így van, mert nagyon szerelmes vagyok, és tudom, hogy mellettem van... A tanácsoltakon elgondolkozom és megpróbálok megoldást találni.”

Meghökkentett, hogy valaki úgy értelmezte Timi álmát: mondjon le a szerelméről. Holott a halál és a szerelem összefüggése ebben az álomban egész mást sugall: azt, hogy ha elengedi a szüleit, fájdalmas ugyan a veszteség, de a fájdalmával lenne kihez fordulnia, a szerelméhez... Csak éppen nem képes ezt megtenni, mert, mint ébren mondja, egyedül szeretné megoldani a nehézségeit. Ez arra utal, hogy eddig nem volt kire támaszkodnia, a fiút kivéve, de ezt még nem hiszi el, hiszen annyira új számára az érzés: „Valaki mellettem áll a bajban.”

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com