Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Test-lélek-szellem

Zágon Judit önismereti tréningje (8.)

Jósolnak-e az álmaink?

Csaknem mindenkivel előfordult, hogy olyasmit álmodott, ami azután megvalósult. Jósálmok voltak? A szerző szerint nem a jövőt vetítik előre, hanem gondjaink, félelmeink jelentek meg az álomképekben, amelyek a jelenről, a múltról, de főképp a tudatunk mélyén zajló aktuális folyamatokról szólnak.

3/1. oldal

„Álmomban láttam a saját fényképemet, most félek...” „Álmomban nem láttam magamat a tükörben, aggódom...” „Azt álmodtam, hogy a szomszédom kórházba került, nem tudom, szóljak-e neki.” Ne! Sem a fénykép, sem a tükör, sem a szomszéd kórháza nem a jövőt vetíti előre, és főleg nem előre gyártott klisék szerint. Az álmok többnyire a jelenről, a múltról, de legfőképp a tudatunk mélyén zajló aktuális folyamatokról szólnak.

Néhány konkrét, tömörített példával szeretném illusztrálni az álomfejtéssel kapcsolatos hiedelmeket és a megoldásokat.

Azt álmodtam, hogy olvastam egy üzenetet a számítógépemen, a társkereső oldalról küldte egy férfi. A szövege az volt: „Ha nem jelentkezel, nem kereslek többet”. És ott volt az egyik fotóm, amin szexi ruhában vagyok, jól néztem ki, tényleg van egy ilyen fotóm. Az ismerőseim szerint valami baj fog történni, mert a saját fotómat láttam álmomban, és most nyugtalan vagyok.

Nyugtalanságra semmi oka, ismerősei tévhit alapján riogatják. Az Ön álma a jelenről szól, az aggódásáról, hogy lekésik valamit (valakit) és arról, hogy szeretné magát megmutatni, szeretné, ha szépnek és szexinek látnák.

Barátnőm mesélte, hogy álmában megnézte volna magát a tükörben, hogy milyen lett a sminkje, de nem látta, csak valami homályos körvonalat az arca helyén. Ezt csak nekem merte elmesélni, mert nagyon meg van ijedve, azt mondtam neki, hogy hülyeség, de én is aggódom. A segítségét kérem.

Levelezésünkből kiderült, hogy a barátnő negyven fölött van, több plasztikai műtéttel a háta mögött, most a szája körüli ráncok felvarratására készül. „Megnyugtattam”, hogy az álom a hiedelemmel ellentétben nem váratlan veszedelmet jelez előre, hanem a jelent mutatja: a barátnő nem vállalja fel magát, nincsen saját arca, a smink és az átszabások mögül csak homályosan sejlik elő. (Hozzáteszem, amikor egyszer álmomban ujjnyi vastag bajszom nőtt, nem ijedtem meg, hogy férfivá változom vagy bajszos leszek, hanem sejtettem, hogy férfias jellemvonásaim aktuálisan előtérbe kerültek.)

Az unokám három éves, és még nem beszél. Aggódunk emiatt és nagyon várjuk, hogy végre megszólaljon. Az éjjel azt álmodtam, hogy gyönyörűen, tisztán beszél. Nagyon boldog voltam. Lehet, hogy ez azt jelenti, hogy végre tényleg meg fog szólalni?

Kedves Nagymama, a gyerek valószínűleg tényleg meg fog szólalni, ez mégsem jósálom, hanem vágyálom, azt mutatja meg, amit elöljáróban leírt: Önnek nagyon fontos, hogy beszéljen, ezért aggódik. Álmában levezette ezt a feszültségét.

Van egy fiú, aki nagyon tetszik nekem, gyakran találkozunk, de nem merem megszólítani. Tegnap azt álmodtam, hogy odajött hozzám és a nevemen szólított, mintha már régóta ismerne, aztán együtt mentünk kézen fogva. Lehet, hogy ez azt jelenti, hogy össze fogunk jönni?

Nem, ez csupán azt jelenti, hogy Ön szeretné, ha így lenne, amitől persze össze is jöhetnek, de az álmára ne építsen, inkább tegyen valamit a vágyaiért.

Többször megálmodtam előre, mi fog velem történni. Öt évvel ezelőtt például, amikor a házasságomban még minden remekül működött, egyik éjjel sírva ébredtem fel, mert azt álmodtam, hogy elválunk – és most sajna itt tartunk...

Öt évvel ezelőtt nem a jövőt álmodta meg, hanem megérezte a felszínen zajló remek működés mögötti rejtett és burkolt, mégis jelentős zavarokat, amelyek mostanra bontakoztak ki olyan mértékben, hogy már nem lehetetett tovább a szőnyeg alá söpörni.

A cikksorozat egyéb írásai:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#2 tarildiko 2009-09-23 14:52:51
 
Kedves Zágon Judit!
Az Ön által idézett álmok valóban nem jósálmok. De vannak valódi jósálmok.
30 éves korom tájékán álmodtam meg egy beszélgetést dr. Popper Péterrel. Ekkor még csak az ismeretségi körömben sem volt. Reményem se lehetett arra, hogy egy ilyen "nagy ember" velem majd bármikor is szóba áll. És ez az álmom 42 éves koromban valósult meg. És azt a problematikát beszéltük meg, amit álmomban, ami egyébként az álmom után jó pár évvel be is következett.
Továbbá kb. 3/4 évvel korábban szóról szóra megálmodtam, az akkor még általam személyesen nem ismert Szepes Mária egy mondatát, amit valóban elmondott nekem az első személyes találkozónkon.
Egy másik álmomban belső bölcsek azt mondták, hogy a valóságban, egy étkezőhelyen, kávézóban találkozni fogok egy ismert férfival, aki az én animusom tükre, azért történik mindez, hogy tovább fejlődjön az önismeretem. Lesz egy bizonyos mondat majd, amit kimond, arról biztos felismerem. Másfél hét múlva ez a találkozó lezajlott, döbbenetes élmény volt, amikor az a mondat elhangzott. Nem hiszem, hogy mindez puszta vágyteljesítés vagy az elme puszta reprezentációs képessége lenne, mert szerintem képtelenség 30 éves korom tájékán már bizonyos jelekből összerakni olyasmit, ami bő 10 év múlva valósul meg.
Az egyik ismerősöm megálmodta, hogy egy harmadik személynek pert akasztanak a nyakába. El is mondta neki, nem hitte, és pár hét múlva jött az idézés.
Volt aki megálmodta Sipos Tibor focista sorsát előre, én vagyok a tanú.
És hogy pl. a kamionsofőrt egykor lelövő kisautós, de pisztolyos ember fel fogja magát adni a rendőrségen. Így is lett.
Jó lenne olyan egyszerűnek tudni, hogy "vágyteljesítés", szorongás", a tudat reprezentációs tevékenysége", de nem ennyire egyszerű, azt hiszem.

Üdvözlöm:
Tar Ildikó
Az álmaink tükrében c. könyv szerzője
lektoraim: Szepes Mária :) és Popper Péter :)
#1 tarildiko 2009-09-23 14:36:57
 
...az elme reprezentációs képessége lenne, mert szerintem képtelenség 30 éves korom tájékán már bizonyos jelekből összerakni olyasmit, ami bő 10 év múlva valósul meg.
A levelem eleje valószínűleg átment, csak a vége maradt le, azt most pótolom, remélem, rendben megkapja.

Üdvözlöm:
Tar Ildikó
Az álmaink tükrében c. könyv szerzője
lektoraim: Szepes Mária :) és Popper Péter :)

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com