Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Életmód

Gillich István:

A méz több tápláléknál: gyógytermék

Tápláló, erősítő hatása miatt a méz nem hiányozhat a család asztaláról. Alapos elemzések kimutatták, hogy a jól kezelt, egészséges méz nemcsak táplálék, gyógytermék is: többek között fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, vérzéscsillapító, lázcsillapító hatású.

A méz ismerete az egyidős az emberiséggel. Őseink élelemszerző portyáik során már találkoztak méhekkel, a faodúkba betelepült méhcsaládok mézkészletét rabolták el – még akkor is, ha súlyos árat fizettek érte. Ilyenkor összeszurkálva, de örömmel vitték haza barlanglakásaikba a tökhéjba szedett lépes mézet, a család apraja-nagyja pedig szívesen fogyasztotta az édes csemegét.

300-féle betegségben segít

Az emberiség régóta ismeri a méz gyógyító hatását. Már Hippokratész, az orvostudományok atyja is felismerte, hogy a méznek kiváló fertőtlenítő, gyulladáscsökkentő, sebgyógyító, vérzéscsillapító, lázcsillapító hatása van. Erősítő, roboráló tulajdonsága mellett 300-fajta betegség ellen alkalmazták sikerrel. A római harcosok csata előtt szezámmagos mézet fogyasztottak, hogy növeljék erejüket, és vitézebbül harcoljanak.

A hajdani Mezopotámiában fontos áldozati eledel volt a mézzel édesített tészta, amely meleg tejből, lisztből és szezámmagból állt. A lépes méz minden gyerek kedvenc csemegéje, rágása megtisztítja az orrjáratokat, megszünteti az orrdugulást, és megóv az arcüreggyulladástól.

Mi okozza a méz gyógyhatását? A válasz egyszerű. A benne lévő fontos összetevők: cukrok (80%), ásványi elemek (22 makro- és mikroelem), enzimek (többféle invertáz, diasztáz, kataláz, oxidáz, peroxidáz, redukáz stb.). Továbbá flavonoidok, vitaminok, aromák, szerves savak, aminosavak és egyéb, a gyógynövényekre jellemző specifikus hatóanyagok.

A cukorfogyasztást vissza kellene szorítani

Ha a méz már az ősi időkben komoly rangra tett szert, akkor fontos feladat lenne a mai mézfogyasztás kérdését is méltó helyére tenni. Itt elsősorban hangsúlyozom a hazai jó minőségű mézek használatát, hogy a magyar méz betölthesse a jelentőségének megfelelő helyet.

Vissza kell szorítanunk a túlzott cukorfogyasztást, aminek a káros hatása az egészségre egyre inkább megnyilvánul. A cukorfogyasztást a káros hatások megelőzésére a negyedére kellene csökkenteni, egyidejűleg pedig az egy főre jutó mézfogyasztást a négyszeresére emelni.

Mi indokolja mindezt? A magyarázat kézenfekvő: az egyre fokozódó környezeti ártalmak, a civilizáltnak nevezett, de embergyengítő körülmények, amelyek szükségessé teszik a természetes, tiszta táplálékok fogyasztását.

Ilyen termék a jó minőségű méz is. Napi 2-3 evőkanálnyit elfogyasztva jól karbantartja immunrendszerünket, kedvezően befolyásolja a májműködést, segít a méregtelenítésben.

Mi mindenre jó?

Előnyösen hatnak a vörösvérsejtképzésre a sötétebb színű mézek, melyeknek jelentősebb a vas-, réz-, mangán-, kobalt-, foszfát-, cink- stb. tartalmuk. Este lefekvés előtt elfogyasztva 1 kanál méz jó alvást biztosít. Mint gyógyító táplálék kiválóan alkalmazható a különböző légúti, emésztőrendszeri, idegrendszeri, szív- és keringési, valamint külső és belső gyulladásos és allergiás betegségeknél. A nehezen gyógyuló sebekre, fekélyekre, égésre alkalmazva vetekszik a legdrágább gyógykenőcsökkel. Mindezek miatt a méz mint élelmiszer az egészséges táplálkozás fontos eleme. Antibakteriális tulajdonságának köszönhetően jó fertőtlenítő és jó csontképző. Jó minőségű akácmézből még a cukorbeteg is fogyaszthat naponta 1 kiskanállal. A sütés, főzés károsan hat a méz minőségére, ezért forró ételbe, italba ne tegyük.

A méz ikrásodása (kristályosodása) nem befolyásolja a minőségét. Fogyasszunk bátran naponta akár 3-5 evőkanál mézet, és néhány hónap múlva el fogunk csodálkozni kedvező hatásán.

Gyorsan felszívódik, ezért rövid idő alatt képes megszüntetni a fizikai, szellemi fáradtságot, így az egészséges embernek, sőt a sportolóknak is bátran ajánljuk.

Gillich István
természetgyógyász, jógaoktató, méhész, apiterapeuta
Tel.: (30) 316-1362

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com