KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. máj. 23. (csü) – Dezső
Életmód

Daróczi Zoltán:

A víz az élet forrása

A szervezetnek szüksége van a vízre. Bőrünk mintegy 7 liter vizet tartalmaz, agyunknak 90%-a, testünknek pedig 60%-a víz! Nemcsak azért kell innunk, hogy ki ne száradjunk, hanem azért is, hogy a víz kimoshassa a szervezetből az amúgy lerakódó méreganyagokat.

„A legfőbb jó a vízhez hasonló: mindennek hasznos, de nem harcos. Az alantasban is jelenlevő, a víz az úthoz hasonló.”
/Lao-Ce: Tao Te King/

A víz élettani fontossága

Az újszülöttek kb. 75-80%-át víz képezi. A felnőttek testének kb. 60-70%-a víz, pl. egy 80 kg súlyú felnőtt szervezete kb. 54 l vizet tartalmaz. Az agy 78%-a, a vér 86%-a, a szív 77%-a, a máj 84%-a, az izmok 70%-a víz.

Egy ember évente több mint 1000 liter folyadékot megiszik, és a veséken naponta 180 liter testnedv folyik át. Nem mindegy, hogy ez milyen víz.

A víz néhány fontos feladata a szervezetben

 • a víz szállítja a tápanyagokat és az oxigént a sejtekhez
 • a víz eltávolítja az anyagcsere során keletkezett felesleges termékeket
 • a víz teszi rugalmassá az ízületeket a csontok összekapcsolásához
 • a víz szabályozza a testhőmérsékletet
 • víz „átmossa” a vesénket, segítve így a méregtelenítést.

Dehidratáció

A vízhiánynak rendkívül komoly következményei vannak. Testünk már 1% vízhiánynál szomjúsággal jelez. 2%-os folyadékveszteség megzavarhatja a rövid távú emlékezetet, nehézséget okozhat az alapműveletek elvégzésénél. 3%-os hiány csökkentheti az anyagcserét. 5%-os hiány enyhe lázat idézhet elő. 10%-os hiány esetén a vesék működése leáll, és izomgörcsök lépnek fel. 20% vízveszteségnél a szervek működése fokozatosan leáll, ami halálhoz vezethet.

Mint láthatjuk, a víz valóban az élet alapfeltétele. Szervezetünk harmonikus működéséhez napi 2,5-3 liter vízre lenne szükségünk. Nem kávéra, teára vagy alkoholtartalmú italokra, mert ezek vízhajtó hatásúak. Szintén felesleges és terhelő az ízesített üdítőitalok és rostos italok fogyasztása.

Érdekesség, hogy az emberiség fele krónikusan vízhiányos. A washingtoni egyetem felmérése szerint:

 • 1 pohár PI víz maradandóan csökkentette a diétázók 100%-nak az éhségérzetét.
 • 5 pohár PI víz napi elfogyasztása átlag 65%-kal csökkentette a daganatok kialakulását.
 • 8-10 pohár PI víz elfogyasztása a hát- és ízületi fájdalomban szenvedők 80%-ának csökkentette a fájdalmát.

Milyen módon segíti az egészségünket a víz?

 • A gyakori vízfogyasztás meggátolja a kiszáradást.
 • A víz enyhíti a gyomorfájdalmakat.
 • A víz segít nagyobb mennyiségű kalóriát elégetni.
 • A víz többletenergiát biztosít és csökkenti a zsírlerakódásokat.
 • A vízfogyasztástól a bőr hidratációja normalizálódik, simább, puhább, rugalmasabb lesz.
 • Víz nélkül nem tudunk gondolkodni, mert agyunk több mint 90 százalékban vízből áll.

Mára vezetékes vizeink minősége a számos tisztítási művelet ellenére nagymértékben romlott. Csapvizünk további hátránya, hogy a fertőtlenítés miatt klórral kezelik.

Klór: a vitaminölő „csendes gyilkos”

A klór méregnek is felfogható, itt arra szolgál, hogy a vízben lévő, „élő mikroszervezeteket, baktériumokat” elpusztítsa. „Csendes gyilkosnak” is nevezik a klórt, mert az ivóvízben található néhány vegyülete olyannyira agresszív, hogy képes az emberi sejtek örökítő anyagához kapcsolódva mutációkat is létrehozni. Túlzott használata eredményeként megnőtt a nyelőcső-, gége-, bél-, tüdőrák és a szívbetegségek kockázata. A klór az ember bélrendszerében lévő létfontosságú szervezetbarát baktériumokat (pl. bifidus) is elpusztítja.

A klór ha felfőzik, kipárolog – gondolnánk megoldani a klórmentesítést –, ám ez a párolgás erősen rákkeltő anyagokat tartalmaz, így a trihalo-metán nevű gázt.

A klórtartalmú csapvíz forralásával három-négyszer több rákkeltő anyag szabadul fel. Ilyen hevített vízzel babatápszert, teát, levest, kávét készítve igen jelentős mennyiségű mérgező anyagot juttatunk be a szervezetbe. Egy kádnyi forró vízbe való beüléskor a vízben lévő klór nemcsak a bőr felületén keresztül felhalmozódva mérgezi közvetlen úton a szervezetünket, hanem a kipárolgó méreg rákkeltő hatása is felerősödik. A klór a vitaminokkal vegyi reakcióba lép, ezáltal a vitaminok tönkremennek.

A csapvizek a klór mellett egyéb szennyeződéseket, mérgező (toxikus) fémeket is tartalmazhatnak. Például 1995-ben országos átlagban a vízminták közel 50%-a nem felelt meg az ivóvíz minőségének. Volt olyan hely, ahol ez az arány 60% felett volt. Sajnos az elmúlt 10 évben a helyzet csak tovább romlott.

Ásványvizek, PI víz

Az ásványi sók túlzott mértékű bevitele szervezetünkben gyorsítja az öregedést. A szervetlen ásványi anyagok lerakódnak, pl. koleszterinkristályok, szklerózisok alakulhatnak ki, „meszesedések” jöhetnek létre. Több kutató véleménye, hogy ásványi anyagokban szegényebb vizet kellene fogyasztanunk.

Fontos: akkor is szükségünk van vízre, amikor nem érezzük szomjasnak magunkat. Szükségletünk: 2,5 liter naponta, ami sportolás közben akár 4-5 literig is felmehet.

Néhány italféleség, mint például a kávé, a kóla és a tömény szesz további folyadékot von el a szervezettől, úgynevezett dehidratáló folyamatot indítanak el.

Csak a tiszta víz képes megvédeni szervezetünket a kiszáradástól és betölteni a fent említett feladatokat. Ezen magas követelményeknek legjobban a most már szinte minden nagyobb településen hozzáférhető PI víz felel meg.

„Víz! Neked nincs se ízed, nincs se színed, nincs se szagod.
Téged nem lehet leírni.
Téged élvezünk, benned gyönyörködünk, anélkül, hogy tudnánk, mi is vagy te tulajdonképpen.
Nem mondhatjuk, hogy nem vagy szükséges az élet számára, de azt igen, hogy te magad vagy az élet!”
/Antoine de Saint-Exupéry/

Daróczi Zoltán
akupresszőr, alternatív masszázs és mozgásterapeuta,
bioenergetikus, életmód-tanácsadó és terapeuta,
fitoterapeuta, füladdiktológus, fülakupunktőr, reflexológus
Rendelő: 4032 Debrecen, Egyetem sugárút 38.
Telefon/fax: (52) 537-777, mobil: (30) 963-1635
E-mail: mandalabio@axelero.hu
http://www.termeszetesgyogymodok.hu

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com