KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. jún. 23. (va) – Zoltán,Édua
Egész-ség

Frank Zsófia:

A taoizmustól az 5 elemig (3.)

Az öt elemről szóló tanítás alapja az ősi kínai, taoista filozófia. A taoizmus az i. e. 604-ben, Honanban született bölcs, Lao Ce: Tao Te King c. könyve alapján jött létre. Maga a cím, a Tao Te King alig lefordítható, mert mind a három címet alkotó szó fogalmakból épült fel. A Tao szónak is több jelentése és magyarázata ismeretes. Többek között: út, az ég útja, törvény, alap, alapelv, szó, szellem, értelem, lét és élet. A Te szó leginkább erénynek fordítható, de erőt, hatalmat is jelent. A King klasszikus könyvet jelent, így a Tao Te King fordítható A legfőbb lényről és az erényről szóló könyvnek. Cikksorozatunk első két részében a kezdetekről, a kialakulásról, az ember hármas természetéről és a csi működéséről szóltunk, mostani témánk pedig az öt elem elmélete.

Az öt erő kialakulása
Az Eredeti Ürességből a három tiszta erő öt hatalmas csillagként vagy fényként az öt erőt vagy a természet öt nagy elemét hozta létre, melyből az egész világegyetem ered. Az öt csillagkép analógiás kapcsolatban van az öt bolygóval, az öt földi évszakkal, az öt iránnyal, az emberi test öt fő szervével és természetesen az elemekkel.

Elem Csillagkép Bolygó Irány Évszak Fő jin és jang szerv
Fa keleti Jupiter kelet tavasz máj; epehólyag
Tűz déli Mars dél nyár szív; vékonybél
Föld központi Szaturnusz központ nyárutó gyomor; lép-hasnyálmirigy
Fém nyugati Vénusz nyugat ősz tüdő; vastagbél
Víz északi Merkúr észak tél vese; hólyag

Látható, hogy az öt elem vagy öt változó állapot a három tiszta erő által alakult ki az Eredeti Ürességből. A három erő az égi, az emberi és a földi erő, energia vagy alap, amely energiahalmazok között az emberi mintegy összekötő szerepet játszik az égi és a földi között. Ha ugyanilyen szempontok szerint közelítünk az öt elemhez, a Fa és a Tűz elem aktív, illetve a Fém és a Víz elem passzív karakterét a közép, vagyis a Föld elem egyensúlyozza ki. Így jön létre a taoizmusban elengedhetetlen egyensúly, a harmónia az erők és az elemek között.

Az öt elem tana
A taoizmus három tiszta erejéből alakult ki az öt erő, s velük analógiában az öt elem, a Fa, a Tűz, a Fém és a Víz, amelyek középpontjában áll a Föld. Később a Föld – mint a Fa–Tűz és Fém–Víz minőségeket összekötő, valamint a Fa–Fém és Tűz–Víz ellentétpárokat kiegyenlítő ötödik – ezek közé került, s így jött létre a Fa, Tűz, Föld, Fém, Víz sorrend.

Az elemek nem anyagi természetűek, hanem egyfajta erőt, kozmikus megnyilvánulást, uralkodó elvet vagy törvényszerűséget jelentenek. A természet öt eleme vagy még inkább öt fázisa, öt mozzanata összefüggésben áll egymással, analógiáikon keresztül hatnak gondolati és érzelmi fejlődésünkre, táplálkozásunkra és ezekkel szoros összefüggésben szerveinkre, egészségünkre.

Látható, hogy az elemek erejének és súlyának kiegyensúlyozottsága, egyenlősége adja az ember egészségét és harmóniáját.

Az öt elem működése, ciklusai: a tápláló és a szabályozó ciklus
Az öt elem összefüggéseit, működését ciklusaikban ismerhetjük meg. A kétféle ciklus, a tápláló és a szabályozó, az erők harmóniájára, egyensúlyára való törekvést jeleníti meg, míg ezek fordított működése, a visszaható és legyűrő ciklus az erők diszharmóniájának és egyensúlyvesztésének megfogalmazása.
A továbbiakban a két, egyensúlyra törekvő ciklussal ismerkedünk meg.

A tápláló vagy Anya–Gyermek ciklusban minden fázisból a következő elem keletkezik. A Fa táplálja, éleszti a Tüzet, a Tűz szüli a hamut, a Földet, melyből kinyerhető a Fém, a kőzetek, ezekből pedig források fakadnak, vagy ha a fémeket megolvasztják, azok folyékonnyá válnak, a Víz pedig a Fát öntözi, táplálja.

A szabályozó vagy gátló ciklust más néven Nagyanya–Unoka ciklusnak nevezzük, mert a túl nagy változást szabályozza, tartja egyensúlyban, mint a hagyományőrző nagymama az unokáját. A Fa megeszi a Földet, a Föld felszívja a Vizet, a Víz oltja a Tüzet, a Tűz megolvasztja a Fémet, a Fém kivágja a Fát. Vagyis az egyik elem nem teszi tönkre, nem képes teljesen elpusztítani, csak szabályozza, egyensúlyban tartja a másikat.

(Folytatjuk)

Frank Zsófia

Cikkünk szerzője természetgyógyász, a hagyományos kínai orvoslás és az ájurvéda elvei alapján végzi állapotfelméréseit és kezeléseit. Budapesten a XII. kerületben rendel. Bejelentkezés a rendelésre és a hét végi öngyógyító és gyógyító tanfolyamokra: (30)-397-2787.

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com