KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. júl. 24. (sze) – Kinga,Kincső
Egész-ség

Rákkeltő és egészséges húsféleségek
– hogyan válasszunk, mire ügyeljünk

Elég naponta csak fél pár virslit vagy 5 dkg kolbászt megennünk ahhoz, hogy jelentősen emelkedjen napjaink egyik legsúlyosabb rákbetegsége, a bélrák kialakulásának kockázata. Mindenféle feldolgozott húskészítmény, a sonka, a szalámi is veszélyes ebből a szempontból.

2/1. oldal

Ha naponta mintegy 50 g, tartósítószert tartalmazó húskészítményt elfogyasztunk, ami kb. egy fél pár virslinek vagy 3 szelet sonkának felel meg, ez 20%-kal növeli a rák kialakulásának valószínűségét – áll a Nemzetközi Rákkutatási Alap (WCRF) elemzésében.

A feldolgozott húskészítmények prosztata-, gyomor- és nyelőcsőrákot is okozhatnak. Ezek közé a húskészítmények közé tartoznak a különböző sonka- és szalonnafajták, a fűszerezett, füstölt húsok, a szalámiféleségek és a hot-dog. A kolbász és a hamburger szintén ide sorolható, ha sóval vagy vegyi adalékanyagokkal tartósították.

Rákkeltő tartósítószerek

A vizsgálatok azt is kimutatták, hogy a vörös húsok szintén növelik a bélrák kialakulásának kockázatát, bár kisebb mértékben. A feldolgozás, tartósítás emeli a rákkeltő vegyi anyagok, az n-nitrozo vegyületek szintjét, amelyek még inkább veszélyessé teszik a szalonna, a kolbász és más tartósított húsféleségek fogyasztását.

A WCRF azt ajánlja, hogy kerüljük a tartósítószert tartalmazó húsok fogyasztását, ugyanakkor arra is felhívja a figyelmet, hogy a kisebb mennyiségben elfogyasztott hús jótékony hatású.

Becslések szerint ha mindenki abbahagyná a vörös húsok és a tartósítószerrel kezelt húskészítmények fogyasztását, akkor minden tizedik bélrák megbetegedést meg lehetne előzni.

Miért veszélyesek a feldolgozott húskészítmények?

Dr. Mercola ismert amerikai orvos szakíró azt tanácsolja, hogy nézzük meg közelebbről, milyen betegségeket idézhetnek elő a tartósítószert tartalmazó húskészítmények. A vastagbélrák és a diabétesz (cukorbetegség) kockázatát 50%-kal növelik, rontják a tüdő működését és növelik az idült obstruktív tüdőbetegség kialakulásának esélyét, 59%-kal nagyobb esélyünk lesz a hólyagrák, illetve 38%-kal nagyobb kockázatunk a gyomorrák kialakulására.

Ezekkel az adatokkal azonban dr. Mercola nem a húsfogyasztásról akar lebeszélni bennünket, hiszen ő maga is nagy „húsevő”. Csupán arra kívánja felhívni a figyelmet, hogy a feldolgozott, tartósítószerrel kezelt élelmiszerek nem jelentenek számunkra megfelelő táplálékot. Minél nagyobb arányban vannak jelen a tartósítószerek az élelmiszereinkben, annál nagyobb a valószínűsége annak, hogy fogyasztásuk idő előtti elhalálozáshoz vezet. Különös problémát jelentenek e tekintetben a nitrátok, vagyis a húskészítmények tartósítását, színezését és ízesítését szolgáló vegyületek. A húskészítményekben található nitrátok többnyire nitrozaminokká alakulnak át, ezeket a vegyületeket pedig egyértelműen összefüggésbe hozzák a rák kialakulásának kockázatával. Ezenkívül számos húskészítmény tartalmaz egyéb adalékanyagokat, többek között nátriumglutamátot és fruktóz tartalmú kukoricaszirupot. Egyik sem való az emberi szervezetbe, semmilyen mennyiségben.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com