Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 19. (ke) – József,Bánk,Józsa
Egész-ség

Alma és almalé fogyasztásával
megelőzhető a vastagbélrák

Együnk almát, igyunk almalevet, mert mindkettő előnyösen hat a bélrendszer egészségére. A legújabb kutatások kimutatták, hogy mind az almában található pektin, mind a polifenolokban gazdag almalé összetevői ténylegesen elősegítik a rák elleni védekezést a szervezetben.

Egy német kutatócsoport – dr. Dieter Schrenk vezetésével – tesztanyagként emberi székletet vizsgálva azt feltételezte, hogy a butirát nevű vegyület mennyisége valószínűleg megemelkedik az alma pektinje és almalékivonat jelenlétében. A butirát a szakemberek állítása szerint olyan anyagcseretermék, amely képes megelőzni a nyugati civilizált országok egyik rendkívül gyakori betegségének, a vastagbélráknak a kialakulását. Rövid szénláncú zsírsav, amelynek nagyon fontos feladata van a bélnyálkahártya egészségének megőrzésében. A kutatók megfigyelték, hogy a butirát nemcsak a vastagbélhám fő táplálója, hanem lényeges szerepet játszik abban is, hogy a természetes rostok kifejthessék védőhatásukat a vastagbélrákkal szemben.

Butirátképződés – kulcs a rák elleni védekezéshez

Hogyan segítik elő az alma pektinjei és az almalékivonat a butirát mennyiségének növekedését? A laboratóriumi vizsgálatok során dr. Schrenk úgy találta, hogy a butirát megnövekedett termelődése az alma összetevőinek hozzáadása nyomán meggátolta a hiszton-deacetiláz (HDAC) nevű enzim képződését. A HDAC csökkent termelődésével párhuzamosan szignifikánsan mérséklődött a tumorképződés előtti állapotban lévő és a daganatos sejtek növekedése.

A vizsgálat, amelynek eredményei 2008 áprilisában jelentek meg a Nutrition című szakfolyóiratban, kimutatta, hogy az alma a természetes rostok és a polifenolok fő forrása a nyugati táplálkozásban. A polifenolok a másodlagos növényi anyagok csoportjához tartoznak, amelyek többek között a gyümölcsök színét és aromáját adják, ugyanakkor megvédik őket a kártevőktől is. A ballasztanyagokkal együtt arról gondoskodnak, hogy a bélsejtek nagyobb mennyiségben termeljenek méregtelenítő enzimeket. Ezek a „méregfaló” enzimek ártalmatlanná teszik azokat az anyagokat (karcinogének), amelyek rákot okozhatnak. A kaiserslauteni kutatók tehát arra a következtetésre jutottak, hogy a pektinben gazdag alma és a belőle készült élelmiszerek a vastagbélben rákmegelőző hatást fejtenek ki.

Új, egészségesebb almafajták termesztése

Peter Schrenk és munkatársai a német Képzési és Kutatásfejlesztési Szövetségi Minisztérium által támogatott kutatási hálózat keretén belül folytatják kutatásaikat, amelynek témája „Az élelmiszerek összetevőinek szerepe a vastagbélbetegségek gyógyulásában és a prevenció lehetőségei a táplálkozáson keresztül”. A szakemberek szeretnék elérni, hogy a jövőben olyan almafajtákat termesszenek, visszatérve akár a régi, őshonos fajtákhoz is, esetleg új fajták kikísérletezésével, amelyek – bár nem olyan tetszetős külsejűek, mint a most divatba jött fajták –, ám annál több polifenolt tartalmaznak. Az almalé polifenol tartalma is növelhető, így a fogyasztók nemcsak finom, hanem egészséges termékekhez jutnak.

A kutatás vezetője, dr. Schrenk gyógyszerészként, toxikológusként és élelmiszertechnológiai szakemberként arra törekszik, hogy minden egyes élelmiszer-adalékanyag esetében tudományosan bizonyítsák annak tényleges egészségvédő hatását, mert – mint mondja – táplálkozásunk, az elfogyasztott élelmiszerek elsődleges szerepet játszanak egészségünk megőrzésében és megvédésében.

(Források: Apple Pectin, Apple Juice Extracts Shown To Have Anticarcinogenic Effects On Colon; Schützt Apfelsaft vor Darmkrebs?; angolból és németből fordította Mészáros Csilla)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com