Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 29. (pé) – Auguszta
Nagyvilág

E-számok a vádlottak padján

Mitől „hiperaktív” a gyermek?

Hat élelmiszer-színezőanyag uniós betiltását követeli egy élelmiszerbiztonsági szervezet. Egy tavalyi brit kutatás kapcsolatot mutatott ki a színezőanyagokkal ellátott üdítőitalok és a gyermekek hiperaktivitása, illetve koncentrációs képességének csökkenése között.

A Food Standard Agency elnevezésű szervezet felszólította a brit vezetést, fejtsenek ki nyomást a gyártókra, hogy azok a jövő évig önkéntesen mondjanak le az E110, E122, E102, E124, E104, E129 jelű színezőanyagok használatáról, adta hírül a BBC. Ezenkívül az élelmiszerbiztonsági szervezet szeretné elérni, hogy az adott színezőanyagok alkalmazását tiltsák be az Európai Unióban.

A brit vizsgálatot tavaly szeptemberben végezték, 300 gyermek segítségével, akiknek véletlenszerűen adtak különböző ital-termékeket. Az italok elfogyasztása előtt és után egyaránt elvégezték a gyerekekkel az úgynevezett hiperaktivitást mérő teszteket. Az adott színezőanyagokkal ellátott termékeknél a többivel összehasonlítva nagyobb szintű hiperaktivitást és alacsonyabb szintű figyelem-összpontosítást mértek a kutatók.

Az Európai Élelmiszerbiztonsági Hivatal (European Food Safety Agency) márciusi – óvatos szövegezésű – állásfoglalása szerint az élelmiszer-színezékek hatása a gyermekek viselkedésére kismértékű ugyan, de mivel ezen anyagoknak nincs előnyük a táplálkozás szempontjából, a gyermekek számára nem jár semmilyen költséggel vagy kockázattal, ha eltávolítják őket az élelmiszerekből.

Csupa „finomság” – csak hogy tudja, mitől betegedett meg...

A Natúrsziget szerkesztősége utánanézett, milyen ételekben találhatók meg az említett E-számokkal jelölt adalékanyagok, és melyiknek milyen egészségkárosító hatása lehet. Főleg italporokban, pezsgőtablettákban, illetve édességekben, süteményekben használják ezeket. Csupa „finomság”!

Emlékeztetőül még egyszer a vitatott színezőanyagok jelzései: E110, E122, E102, E124, E104, E129. Ezen adalékanyagok közös jellemzője, hogy az érzékeny embereknél allergiás reakciót válthatnak ki (pszeudoallergia). Különösen a szalicilsavra és annak származékaira való érzékenység esetén fordulhat elő légzőszervi vagy bőrtünet.

Az úgynevezett szalicilátok a gyógyszerek közül az aszpirinben találhatók meg (hatóanyaga az acetil-szalicilsav). A természetben az ananászban, a sárgabarackban, az eperben, a grépfrútban, a málnában, a mézben, a ribizliben, a szőlőben, valamint a citromban fordulnak elő szalicilátok.

E110, narancssárga FCF – csalánkiütés, daganat, hörgőgörcs, vesedaganat
Egyéb elnevezései: CI Food Yellow 3, Orange Yellows.
Mesterséges színezék, narancssárgára festi az élelmiszereket. Az azoszínezékek csoportjába tartozik, vízoldható, és savanyú közegben, valamint magas hőmérsékleten is megtartja színét. Az aszkorbinsav (C-vitamin) azonban elszínteleníti.

E122, azorubin – allergia
E102, tartrazin – allergia, asztma, daganat, pajzsmirigydaganat
E124, neokokcin – hörgőgörcs, mellkasi nyomás
A benzoesavra (E 210) érzékenyen reagáló személyek allergiaszerű tüneteket tapasztalhatnak a neokokcin hatására is.

E104, kinolinsárga – bőrgyulladás, asztma, allergia
E129, alluravörös – daganat, lymphoma
A benzoesavra (E210) érzékenyen reagáló személyek allergiaszerű tüneteket tapasztalhatnak az alluravörös hatására is.

(Forrás: Europe-wide food colour ban call)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 ike00 2008-04-18 17:55:45
 
Én is olvastam az összezsugorodott gyerekagyakról amit a ritalinnak nevezett gyógyszer okozott amerikában.Csak azt nem tudom,hogy ilyenkor hol van a média és az a sok újságiró?Erről kéne beszélni nem a sok hülyeségről.Nem?

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com