KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. jún. 14. (pé) – Vazul,Herta
Egész-ség

Az ómega-3 zsírsavak adagolása
igen hatékony hiperaktivitás ellen

Amerikai kutatók igen hatékonynak találták az ómega-3 zsírsavak adagolását gyermekeknél különböző figyelemhiányos és hiperaktív állapotokban, valamint bipoláris betegségben. Eredményeiket a European Neuropsychopharmacology című ideggyógyászati szaklapban tették közzé.

A Massachusetts General Hospital vizsgálatát vezető dr. Janet Wozniak kijelentette, hogy az ómega-3 zsírsavakkal végzett monoterápia rendkívül jelentősen csökkentette a fent említett betegségekben szenvedők panaszait és tüneteit, és nagyon jól tolerálható étrend-kiegészítő.

30%-os csökkenés a tünetek erősségében

Az egyik ómega-3 tartalmú étrend-kiegészítő hatását 20 fiún és lányon tesztelték. Mindegyiküket bipoláris betegséggel diagnosztizálták, 6-17 év közötti életkorúak voltak, és az alkalmazást 8 héten át vizsgálták. A résztvevők felénél gyors, mintegy 30%-os tüneterősség-csökkenés ment végbe anélkül, hogy bármilyen mellékhatást tapasztaltak volna. Ahogy az egyik szakértő fogalmazott, az egyetlen mellékhatás a hosszabb élet.

Szakértők ezt fontos fejleménynek minősítik azon szülők számára, akik a legjobb segítséget szeretnék nyújtani a gyereknek anélkül, hogy valamilyen gyógyszer adagolásával kárt okoznának. Az ómega-3 zsírsavak fogyasztásával mérsékelni lehet a hangulatváltozásokat, és azok egyben természetes antidepresszánsként is működnek.

A kutatás során a gyermekeknél az úgynevezett fiatalkori mániaskála (YMRS) értékét mérték. Az orvosok ezzel szokták meghatározni a tünetek erősségét a bipoláris betegségben szenvedő gyermekeknél. Nos, ezen a skálán 30%-os csökkenés mutatkozott. Ugyanebben a vizsgálatban a két leggyakrabban alkalmazott gyógyszerrel, a risperidone-nal és az olanzapine-nel is megkapták ugyanezeket az eredményeket, de súlyos mellékhatások, köztük cukorbetegség árán.

Az említett két gyógyszer mellett az orvosok gyakran írnak még fel lítiumot, divalproexet és carbamazepine-t. Ezek csak minimális pozitív hatást tudtak kifejteni.

Az ómega-3 zsírsavakban található EPA és DHA olyan esszenciális zsírsavak, amelyeket a szervezet önmaga nem képes előállítani, így csak a táplálék vagy étrend-kiegészítők révén juthatunk hozzájuk. Az ómega-6 és ómega-3 zsírsavak nem megfelelő szintje általános gyulladásos választ vált ki az emberekben, és ez olyan betegségekhez, illetve panaszokhoz köthető, mint a depresszió, a szívbetegségek, a rák, az időskori elbutulás (dementia), az asztma és a reumás ízületi gyulladás. A kutatók véleménye szerint a következő öt évben az ómega-3 zsírsavak az egészség alapkövévé válhatnak.

A gyógyszeripar által kreált betegség

Mindinkább nyilvánvaló, hogy a figyelemhiányos tünetegyüttes (ADHD), más néven hiperaktivitás, olyan betegség, amelyet maga a gyógyszeripar kreál, hogy rákényszerítse a szülőket, adjanak a gyermekeknek amfetamin tartalmú gyógyszereket. A gyógyszeripar képviselői hallani sem akarnak arról, hogy a betegségek és a különböző panaszok jól gyógyíthatók megfelelő táplálkozással és étrend-kiegészítőkkel, inkább gyógyszert akarnak ráerőltetni az emberekre. Az ADHD, tehát a hiperaktivitás tünetei a kísérletben részt vevő gyermekek 80%-ánál erőteljesen csökkentek az ómega-3 adagolás első két hetében, és tovább mérséklődtek, amikor az étrendjükből eltávolították a feldolgozott élelmiszereket (különösen a finomított cukrokat).

A pszichiátriaipar azonban nem szeretné a táplálkozást olyan fegyverként bevetni, amellyel legyőzhető vagy mérsékelhető a depresszió, a bipoláris betegség, az ADHD és más mentális betegségek tünetei. Ehelyett igyekeznek megmagyarázni, hogy az említett betegségek és rendellenességek az agy kémiai folyamatainak felborulásával függnek össze, és hogy ezeket csakis megfelelő gyógyszerek adagolásával lehet helyreállítani. A modern pszichiátriában ezeket a rendellenességeket sajnos bizonyos gyógyszerek hiányának tulajdonítják, és ebben a szemléletben csakis akkor várható lényeges változás, ha az érintettek tudatosabb fogyasztóvá és a gyógyszeripar éber szemű kritikusaivá válnak.

(Forrás: Healthy.net, Organic Consumers Association)

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com