Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 19. (pé) – Emma
Nagyvilág

Ritalin és társai – veszélyes következmények

Riasztó eredményekkel zárult az első átfogó amerikai felmérés, amely a figyelemhiányos tünetegyüttesre (angol rövidítéssel ADHD), ismertebb nevén a hiperaktivitásra adott gyógyszerek szedésének következményeit vizsgálta. A betegségek ellenőrzését és megelőzését kutató amerikai kormányhivatal (Centers for Disease Control and Prevention) munkatársai évente 3100, ilyen gyógyszert szedő emberről tudnak, aki a gyógyszerszedés kapcsán sürgősségi ellátásra szorult.

Az ismert esetek kétharmadánál gyógyszer-túladagolás vagy véletlen alkalmazás történt, és ez megelőzhető lett volna, ha a szülők elzárják a gyógyszert a gyerek elől. A többi esetben a gyógyszer mellékhatásai – szívpanaszok, gyors szívritmus, mellkasi fájdalom, szélütés, magas vérnyomás – tették szükségessé a sürgősségi ellátást.

A fentiek miatt egyre több orvos sürgeti az illetékes kormányszervet, az Élelmiszer és Gyógyszer Hivatalt (FDA), hogy tegye kötelezővé a hiperaktivitásra adott gyógyszerek dobozán a fekete keretes figyelmeztetést – hasonlóan az antidepresszáns gyógyszerek csomagolásán elhelyezett figyelmeztetéshez. A hiperaktivitásra rendelt gyógyszerek közül elsősorban a Ritalin, a Concerta és az Adderall jön számításba.

A kibontakozó orvosszakmai vitát a New England Journal of Medicine című tekintélyes szakfolyóirat 2006. májusi számában tárta nagyobb nyilvánosság elé. Természetesen megszólalt az ellentábor is, amelynek képviselői úgy vélik, hogy a néhány ezer embert érintő mellékhatásoknak nem kell nagyobb jelentőséget tulajdonítani – az ilyen gyógyszereket szedő emberek nagy számához viszonyítva.

A Ritalint és társait (vagyis az ADHD gyógyszereket) szedő emberek valóban sokan vannak. Becslések szerint Amerikában 3,3 millió 19 éves vagy annál fiatalabb, illetve 1,5 millió 20 éves vagy annál idősebb ember szed ilyen gyógyszereket. Az FDA hivatalos adatai szerint 1999-2003 között 25 halálesetet lehetett összefüggésbe hozni ilyen készítmények szedésével. További 54 esetben jelentettek komoly szívproblémákat, szívrohamot vagy szélütést.

Néhány hónapja az FDA egyik szakértői csoportja 8:7 arányban a fekete keretes figyelmeztetés mellett voksolt, de néhány héttel később egy másik szakértői testület már finomított az ajánláson: csupán azt javasolta, hogy erőteljesebben hívják fel az ilyen gyógyszereket szedők figyelmét a szív és érrendszeri, valamint más kockázatokra.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com