Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Nagyvilág

Sokasodó kételyek a hiperaktív gyerekeknek adott Ritalin és társai körül

A hiperaktívnak tartott gyermekek, akiknek az állapotát a „figyelemhiányos tünetegyüttes” (ADHD) csoportba is be szoktak sorolni, általában gyógyszeres kezelést kapnak. A leggyakrabban Ritalint vagy hozzá hasonlóan ható, más gyógyszereket, amelyeknek „mellékhatásaként” egyre gyakrabban merül fel komoly szív- és érrendszeri betegségek, köztük szívroham gyanúja. Ezeket az ellenérzéseket támasztja alá az illetékes amerikai gyógyszerhatóság, az FDA azzal, hogy szakértői úgynevezett fekete dobozos figyelmeztetést javasolnak elhelyezni a gyógyszeres dobozokon.

Az amfetaminokat tartalmazó Adderrallról és társairól, valamint a metil-fenidátok csoportjába sorolt olyan gyógyszerekről van szó, mint a Ritalin, a Concerta, a Methylin és a Metadate. Dr. Curt Furberg, a szakértők egyike kijelentette: „etikátlan magatartás” lenne, ha az FDA nem tájékoztatná az orvosokat és a betegeket az ilyen típusú gyógyszerek körüli bizonytalanságról.

A szövetségi hatóságok szerint az utóbbi években bekövetkezett 25 halálesetet – 19 alkalommal gyermekek voltak az áldozatok – lehet összefüggésbe hozni ilyen gyógyszerek szedésével. 1999-2003 között további 54 olyan esetről tudnak, amikor szívroham, szélütés, magas vérnyomás vagy ritmuszavar alakult ki felnőtteknél és gyermekeknél – valamennyi érintett ilyen típusú gyógyszert szedett. Az FDA még 26, 1969-2003 között bekövetkezett halálesetet tart nyilván, amely ilyen gyógyszert szedőknél következett be öngyilkosság, szándékos túladagolás, fulladás stb. következtében.

Az ADHD kezelésére szánt gyógyszerek hatalmas üzletet jelentenek. Míg 2000-ben az emberek 759 millió dollárt költöttek rájuk, 2004-ben ez az összeg már elérte a 3,1 milliárd dollárt. Napjainkban különböző megfontolások alapján nem csupán gyermekeknek írnak fel ilyen szereket az orvosok, hanem egyre gyakrabban a szüleiknek is, vagy más olyan felnőtteknek, akik tüneteik alapján „rászorulnak”.

A most javasolt amerikai szigorítások érzékenyen érintik a gyártókat, de még mindig nem érik el azt a mértéket, mint a szomszédos Kanadában. Ott az egyik ADHD gyógyszert, az Aderrall XR-t tavaly kivonták a piacról, mivel veszélyesnek találták. Az Aderrall gyártója a Shire Pharmaceuticals cég, a Ritalint pedig a Novartis hozza forgalomba.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com