KeresőKiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 20. (szo) – Tivadar,Odett
Nagyvilág

Egyre több felnőtt szed gyógyszert hiperaktivitás ellen

Az utóbbi években mind több gyermeknek rendelnek gyógyszert hiperaktivitás, más néven figyelemhiányos tünetegyüttes – ADHD – miatt. Főleg a fejlett nyugati államokban, elsősorban az Egyesült Államokban terjed az alkalmazása, miközben orvosok és természetgyógyászok egyre gyakrabban kérdőjelezik meg magának a betegségnek a létét és még inkább az alkalmazott gyógyszeres terápia létjogosultságát. Ettől még a gyógyszerbiznisz pörög tovább, ám az utóbbi időben sötétebb lett a kép: a felnőttek közül is egyre többen szednek ilyen gyógyszert.

2000?2004 között az Egyesült Államokban 56%-kal több gyermek szedett hiperaktivitás elleni gyógyszert, mint korábban, miközben a 20-44 éves felnőtt korosztályban megduplázódott az ilyen szert alkalmazók száma. Jellemző az is, hogy sokkal több nő szed ilyen gyógyszert, mint amennyi férfi, miközben az erre fordított pénz a korábbi összeg négyszeresére nőtt. Hogy mekkora üzletről van szó, azt érzékelteti, hogy míg az ADHD-gyógyszerekre Amerikában 759 millió dollárt költöttek 2000-ben, addig 2004-ben ez a szám már 3,1 milliárd dollárra rúgott.

A szakemberek ezt a nagymértékű emelkedést többféle tényező hatásának tulajdonítják. Szerepe van benne a hatékonyabbnak számító gyógyszereknek, a reklámkampányoknak, és annak is, hogy a hiperaktívnak minősített gyermekek szülei önmagukon is hasonló tüneteket fedeznek fel, így könnyebben elfogadják a gyógyszerszedés szükségességét. Pedig a tünetek – ingerlékenység, indulatosság, szétszórtság, a figyelem összpontosításának nehézségei, mozgékonyság stb. – igen sokféle tényezővel összefügghetnek, és természetesen sok közük van a mai világra jellemző, „pörgő” életritmushoz.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com