Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 26. (pé) – Ervin
Nagyvilág

Sok gyermek feleslegesen kap antibiotikumot

Az Egyesült Államokban évek óta győzködik a gyermekorvosokat arról, hogy a korábbi gyakorlathoz képest ritkábban írjanak fel antibiotikumot. Ennek ellenére még mindig gyakran előfordul, hogy a piciknek akkor is antibiotikumot rendelnek, ha arra nincs szükség. A legkirívóbb esetek a torokgyulladások kapcsán fordulnak elő, mert az orvosok akkor is ilyen gyógyszert írnak fel, ha nem biztosak benne, hogy Streptococcus okozta fertőzésről van szó. Pedig a gyermekgyógyászat szakmai irányelvei szerint az orvosnak antibiotikum-rendelés előtt egy egyszerű és olcsó teszttel meg kellene győződnie arról, jelen van-e a Streptococcus torokban.

A Journal of the American Medical Association című tekintélyes szakfolyóirat 2005. november 8-ai számában közölt tanulmány szerint az orvosoknak mindenképpen gondolniuk kell arra, hogy az antibiotikum indokolatlan alkalmazása rezisztens baktériumtörzsek kifejlődéséhez vezethet, nem kívánatos gyógyszermellékhatásokat idézhet elő, továbbá növeli az egészségügyi ellátás költségeit.

A kutatók azoknak a 3-17 éves gyermekeknek az adatait elemezték, akik 1995-2003 között torokgyulladással kerültek orvoshoz. Igaz, hogy e 8 esztendő alatt az 1995-ös 66%-ról 2003-ban 54%-ra csökkent az antibiotikum-rendelés aránya, de ez még mindig jóval meghaladja a kívánatos mértéket. Az adatok feldolgozása alapján dr. Jeffrey A. Linder, bostoni vezető kutató és munkatársai azt állítják, hogy az összes felírt antibiotikum 27%-a felesleges volt.

A szerkesztő megjegyzése:
Magyarországi hasonló adatokról nem tudunk, de feltételezhető, hogy nálunk legalább ennyi, ha nem több az indokolatlanul felírt antibiotikum. Aki olvasóink közül ide vonatkozó adatról tud, kérjük, a Fórumban ossza meg tapasztalatait velünk.

És ha már itt tartunk, érdemes elmondani azt is: sajnos Magyarországon még nem általános, hogy az orvos az antibiotikum rendelésével egyidejűleg felhívná a beteg (vagy a szülők) figyelmét a gyógyszer bélflóra-károsító hatására, és arra, hogy ezt megelőzhetjük, illetve mérsékelhetjük az Acidophilus, a Bifidobacterium és más, hasonlóan „barátságos” bélbaktériumok pótlásával.

Szerencsére ezek a készítmények különböző márkaneveken már recept nélkül hozzáférhetők a patikákban is. Ajánlatos, hogy az antibiotikum szedésének idején – de nem vele egyidejűleg, hanem legalább egyórás időkülönbséggel – vegyük be ezeket a készítményeket is, és az antibiotikum-kúra után még legalább 2-3 hétig folytassuk a szedésüket. Így megőrizhetjük az emésztőrendszer egészségét, valamint megelőzhetjük az antibiotikum-szedés után oly gyakori gombás megbetegedések (Candida stb.) kialakulását is.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!

Hozzászólások
#1 Kis Györgyné 2008-03-09 13:48:43
 
Sajnos Mo-on még nem jött el a gyógyitás kulturája. Itt az a fontos hogy minnél több gyógyszert szedjen be a beteg. Ha nem jó az egyik akkor jó lesz egy másik, függetlenül hogy mibe kerül. Egy szóval sem mondja az orvos hogy szedjen több vitamint és igy nem kell gyögyszert szedni, Inkább lebeszéli róla. Tisztelettel csidi

Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com