Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. márc. 28. (csü) – Gedeon,Johanna,Hanna
Nagyvilág

A gyerekek 11%-a szenved a gyógyszerek
káros mellékhatásaitól a kórházakban

Mennyire vannak gyermekeink biztonságban, ha kórházba kerülnek? – tették fel a kérdést a dél-kaliforniai Orvostudományi Egyetem oktatói. Kutatási eredményeikből kiderült, hogy a vizsgált gyerekek 11%-ánál jelentkeztek a gyógyszeres kezelés folyamán káros mellékhatások.

2/1. oldal

A tényleges veszély sokkal nagyobb, mint a hivatalos adatok mutatják, s ez abból adódik, hogy a kutatók a gyógyszerek mellékhatásainak egy sokkal összetettebb, az eddigieknél pontosabb mérési módját fejlesztették ki. A hivatalos adatok a mellékhatások mértékét kb. 3%-osra teszik, ám a kutatók ezt túl alacsony értéknek tartják. Méréseik szerint a kórházba került gyerekek 11%-a szenved a gyógyszerek káros mellékhatásaitól, és ami ennél is aggasztóbb: az esetek 22%-a elkerülhető volna.

A kutatási eredményeket alapul véve az Amerikai Egészségügyi Bizottság új irányelveket fogalmazott meg a gyerekek kórházi kezelését illetően. Ez többek között magában foglalja, hogy a gyógyszerek csomagolását meg kell újítani, hogy a gyerekek ne kapjanak felnőtteknek szánt gyógyszereket, illetve gyógyszereket felnőtt adagolásban, továbbá hogy olyan gyógyszereket kell alkalmazni a gyerekek gyógykezelése során, amelyeket kifejezetten számukra fejlesztettek ki.

Lelki sérülések

Hogy gyermekünk a testi bajokon túl ne szerezzen a kórházban lelki sérüléseket is, ha mód van rá, készítsük fel a kórházi tartózkodásra. Míg mi, felnőttek belátjuk a kórházi kezelés szükségességét, addig a gyerekek (kb. 5 éves korukig) nem képesek összefüggést feltételezni a betegség és a kórház között. Idősebb gyermekek megértik ugyan, miért kerülnek kórházba, ennek ellenére nehezen viselik a szülőktől való elválást. Gyakran előfordul, hogy kórházba kerüléskor hagyják el először a biztonságot jelentő családi fészket.

Minél kisebb egy gyerek, annál nagyobb szüksége van szülei közelségére. Egy kórházba került gyermek számára az a legfontosabb, hogy ne hagyják egyedül. A szülőknek vagy a közeli hozzátartozóknak a lehető legtöbb időt kell vele tölteniük. Számos kórházban van már lehetőség arra, hogy a szülők részt vegyenek gyermekük ellátásában, illetve a gyermekükkel töltsék az éjszakát. Ha a gyerek beteg és kórházba kerül, a szülők éljenek a betegápolási szabadság lehetőségével és maradjanak gyermekük mellett.

Milyen támogatást adhat a szülő?

A gyerekeknek éppen a kórházban van fokozottan szükségük a stabilitás érzésére. A legnagyobb biztonságot az jelenti számukra, ha velük vagyunk. Ha ezt nem tudjuk egész nap megoldani, akkor segítenek az otthonra emlékeztető tárgyak: a kedvenc plüssállatka, családi fényképek, mesekönyvek vagy a szülők egy-egy személyes tárgya (például az anya sálja). A kórházi tartózkodás során nemcsak az egyedül maradás félelme nyomasztja a gyerekeket, hanem az is, hogy sok ismeretlen emberrel találkoznak.

Az orvosi gyakorlat is megfélemlítően hat: olyasmi történik vele, amit nem ismer, és aminek az értelmét nem képes felfogni. Ezért rendkívül fontos, hogy elmagyarázzuk a gyereknek, mi miért történik vele és körülötte.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com