Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 24. (sze) – György,Debóra
Életmód

Tokaji Éva:

Candida albicans, a lappangó ellenség

A gombás betegségek kapcsán a legtöbben kétségkívül a köröm, a láb és a hüvely gombás fertőzésére gondolnak. A candidiasis (candidiázis) azonban ennél jóval összetettebb jelenség, mely a szervezet egyensúlyának felborulásával súlyos kórképek kialakulását idézheti elő.

Testünk természetes flórájának részeként mindannyiunkban élnek gombák, a tápcsatornában és bőrünkön megtelepedve. Optimális esetben segítik emésztésünket, részt vesznek a vitaminok és enzimek szintézisében, védelmet nyújtanak a fertőzésekkel szemben. A bélflóra egyensúlyának felborulása azonban a gombák elburjánzásához vezet.

Candidiázis, a modern kor „vívmánya”

Immunrendszerünk 70 százaléka a bélrendszerben található. Az antibiotikumok alkalmazása a bélflóra egyensúlyának felborulásával jár, így a gombák elszaporodásának kedvez. Az Archives of Internal Medicine folyóirat 2007. február 26-ai számában közölt tanulmány adatai szerint az Egyesült Államokban a feleslegesen alkalmazott antibiotikum használata általános jelenség. Ezáltal pedig nem csak rezisztens baktériumtörzsek megjelenésével, de a Candida és más gombák elszaporodásával és az ezekből fakadó kórképek számának növekedésével is fokozottan számolnunk kell.

A stresszes életmód, a nem megfelelő táplálkozás, a testmozgás hiánya együttesen gyengíti védekező képességünket. Felgyorsult életvitelünk hívta életre azokat a meglehetősen alacsony tápértékkel rendelkező, de szénhidrátban, zsírban és kémiai adalékanyagokban annál gazdagabb félkész, fagyasztott termékek megjelenését, melyekkel gyakorlatilag csak a gomba lakik jól. Az elégtelen étkezésen és a nagy mennyiségű szénhidrát fogyasztásán túl a Candida szaporodásának kedvez a fogamzásgátlók szedése, az alkohol, a koffein, de a közönséges amalgámtömés higanytartalma is.

Nem megfelelő higiéniai szokásaink is hozzájárulhatnak a gombák megtelepedéséhez, ez okból kerülendő a szerelmi partnerek gyakori váltogatása, illetve a szintetikus fehérnemű viselése. Az antibakteriális kézmosók hatékonyságát a Harvard Health Letter 2007. januári számában megjelent vizsgálat eredményei cáfolják. Használatukkal és parfümözött piperecikkekkel csak felborítjuk a bőr bakteriális klímáját, ami szintén a gombák elszaporodásának kedvez.

A következmények

Bár láthatóan nap mint nap mindent megteszünk azért, hogy szervezetünkben kialakuljon a Candida túlsúlya, mégis sokszor meglepődve tapasztaljuk a kellemetlen tüneteket.

A mikotoxinok olyan anyagok, melyek a gombák életben maradását biztosítják a szervezetben. A Candida elburjánzásával egyidejűleg a mikotoxinok száma is nő, a vérkeringésbe jutva pedig a központi idegrendszerre káros tüneteket válthatnak ki. A „betegnek érzem magam, de nem tudom, mi bajom” tünetek kapcsán mindig gondolnunk kell Candida-fertőzésre. A hajhullás, kimerültség, gyakori fejfájás, szédülés, zavarodottság, gyomorfájás, ízületi gyulladások, autoimmun betegségek, pajzsmirigygyulladás, krónikus fáradékonyság szindróma, a menstruáció előtti tünetek, székrekedés vagy hasmenés, puffadás és az édességek utáni fokozott vágy mind-mind olyan tünetek, melyeket gombás fertőzés okozhat.

Csecsemők, kisgyermekek esetében szájpenész, ekcéma, hasfájás, székrekedés, hiperaktivitás, végbélviszketés, fejfájás formájában jelentkezhetnek a tünetek.

A megoldás

A gyógyulás minden esetben szakember (orvos vagy természetgyógyász) segítségével valósítható meg. Gyógyszeres, gombaölő kezelésre szerencsére nem mindig van szükség, ám a bélflóra egyensúlyát helyreállító szerek alkalmazására igen. Emellett elengedhetetlenül fontos, hogy étkezési szokásaink terén is változtatásokat vezessünk be.

A diéta lényege, hogy a gombát tápláló, élesztő tartalmú ételek, finomított pékáruk, cukrozott üdítők, édességek és alkoholok fogyasztását mellőzzük. Helyettük válasszuk a teljes kiőrlésű, élesztő nélkül készült termékeket, friss zöldségekből, főzéssel, párolással készített ételeket. A bélflóra egyensúlyának visszaállításához segítségünkre lehetnek a jótékony, „barátságos” bélbaktériumokat tartalmazó joghurtok. A hüvelyesek és a magvak mellett a gyümölcsök közül válasszuk az alacsony cukortartalmúakat, mint amilyen a savanyú alma, szeder, málna, ribizli, meggy vagy birs.

A helyes étrend összeállításához ajánlott allergiatesztet végeztetnünk, így a továbbiakban kihagyhatók az allergént tartalmazó ételek. Gombás fertőzés esetén elengedhetetlen a partner egyidejű kezelése, illetve a megfelelő védekezés a ping-pong effektus elkerüléséhez.

Tokaji Éva

Források:
Dr. László Mária: Candidiasis – divat vagy a XX. század betegsége
Jeanne Marie Martin-Dr. Zoltan P. Rona: Teljes Candida kézikönyv
http://archinte.ama-assn.org/cgi/content/full/167/4/354
http://www.reuters.com/article/healthNews/idUSN0417623620070104

Kapcsolódó cikkek:
A szerző egyéb cikkei:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com