Kereső



Kiemelt partnerek

 

Felhívás

Hirdetésszervezőt keresünk, jutalé­kos rendszerben, magas jutalék­kal.
Jelentkezés szakmai önéletrajzzal.
2024. ápr. 25. (csü) – Márk,Márkó,Márkus
Nagyvilág

Sürgősségi betegellátás 700 ezer esetben

A gyógyszerszedés veszélyei

Évente több mint 700 ezer amerikai szorul sürgősségi betegellátásra a legismertebb gyógyszerek szedése következtében. Erre a megdöbbentő következtetésre jutottak a legelterjedtebb gyógyszerek – mint az inzulin vagy az antibiotikumok – hatását vizsgáló kutatók.

A vizsgálat tanúsága szerint a véletlen túladagolás és a gyógyszerszedést követő allergiás reakciók fordulnak elő a leggyakrabban. Ez volt az első olyan kutatás, amely ezt a problémát az egész országban próbálta körüljárni. Kiderült az is, hogy a 65 év feletti, tehát az idősebb emberek néznek szembe nagyobb kockázatokkal. Jó tudni, hogy a tanulmányban megadott szám – vagyis az évi 700 ezer érintett ember – a szerzők és más szakértők szerint valószínűleg alábecsült érték. A gyógyszerszedés mellékhatásait, illetve ártalmas következményeit ugyanis gyakran nem tudják megfelelően diagnosztizálni, illetve a betegnek a gyógyszerszedés miatt bekövetkezett panaszait más betegség számlájára írják.

Olyan gyakori gyógyszerekről, illetve hatóanyagokról van szó, mint például a cukorbetegeknek adott inzulin, a véralvadási problémákra szedett warfarin, valamint az Amoxicillin nevű antibiotikum, amely igencsak elterjedt a különböző fertőzések kezelésében. A kutatásból kiderült az is, hogy a 65 éves vagy annál idősebb emberek esetében a sürgősségi betegellátás kockázata kétszeres a fiatalokhoz képest, és gyógyszerszedés következtében az idősebb emberek hétszer nagyobb eséllyel kerülnek kórházba, mint a fiatalabbak.

A kutatáshoz alapul szolgált az Egyesült Államok különböző területein fekvő 63 kórházból jelentett 21.298 olyan eset, amikor a gyógyszerszedés hátrányos mellékhatásaival találkoztak. A kutatók ezeket az adatokat egész Amerikára vetítve arra következtettek, hogy évente 701.547 ilyen eset valószínű az USA-ban.

A leggyakoribb szövődmények, illetve panaszok a cukorbetegeknél az inzulin túladagolásából származó alacsony vércukorszintben nyilvánulnak meg. A vérzés és a vérzékenység jelensége lép fel azoknál a betegeknél, akik a warfarint adagolták túl maguknak, míg az Amoxicillin helytelen szedéséből vagy túladagolásából adódik, hogy a leggyakrabban különböző bőrpanaszok jelentkeznek. Mindenesetre a gyógyszerszedésből származó panaszok, tünetek elég komolynak bizonyultak ahhoz, hogy a betegek 17%-a kórházi kezelésre szoruljon.

Az Egyesült Államokban a világon a legmagasabb az egy főre jutó gyógyszerfogyasztás. Becslések szerint minden hónapban körülbelül 130 millió amerikai szed valamilyen, receptre kiváltott gyógyszert.

A tanulmány szerzői egyébként kiemelik azt is, hogy az orvosok általában nem folytatnak komolyabb beszélgetést a betegekkel akkor, ha új gyógyszert írnak fel nekik, illetve nem adnak elegendő információt arról, hogy milyen mellékhatások fordulhatnak elő a gyógyszerszedéssel kapcsolatban. Ezért az orvosok és betegek közötti információcsere, kommunikáció mindenképpen javításra szorul.

A tanulmány a Journal of the American Medical Association (JAMA) című orvosi szakfolyóirat 2006. októberi számában jelent meg.

Kapcsolódó cikkek:
Hozzászólás a cikkhez

A cikkhez csak regisztrált és bejelentkezett látogatók szólhatnak hozzá!

Regisztrációhoz kattintson ide!


Natúrsziget címkefelhő

Teljes címkefelhő | Mire jó ez?
old.natursziget.com